Совет од трансфузиолог добивме да пробаме пак да и дадеме па ако избие значи дека од нив е и тогаш да се прекинат ако нема значи не е од нив Премногу ми е страв да дадам
Дете синоќа падна, бевме на ургентно, таму хаос ама имавме убав прием. Е сеа изминуваат полека 24ч, дете е ок, не распознава, оди, трча море, се качува се симнува, јаде, пие, весел е. Колкав е рокот за претпазливост? Не успеавме да се снимиме на ртг, нажалост, ама не е потрес сигурно. Ме интересира и за подливот што можам да ставам со оглед на тоа што е на око.
Обично и кога ги задржуваат во болница ги држат 24ч за обсервација. А повраќаше? Ако не повраќал, не е поспан повеќе од вообичаено не би требало да е потрес. Не знам за подливот искрено што да ставаш, ама ќе помине. Нешто ладничко евентуално, малку мраз во марамче?
Не не, не поврати воопшто. Го држеа 2 часа само на опсервација ваљда дека мал а вируси хара. Иначе на ургентно никој не носеше маска и ракавици. Језивко! Ние дремевме во ходник еден изолиран, да не закачиме нешто, мада колку успеавме не знам.
Не е страшен подливот. Ние успеавме да снимаме, оти повраќаше по 24 саати од падот, ќе мораше со општа анестезија и легнав цела врз неа и успеавме без лекарства. Излезе вирус а не потрес од падот. Сепак 24 саати макс 48 се гледа иако кај детњ не може да е сериозно. Е сеа ако поврати не паничи може да е вирус, од мое искуство
Затоа и не го задржале, штом немал симптоми со повраќање, поспаност не е страшно. Викаш кај окцето има подлив значи напред некако се удрил, мислам поопасно е позади главата кога ќе ја треснат.
Мајки дали би носеле дете на детска клиника? Ептен во тесно сум во Среда треба да одиме пак да испитуваат имаме закажано но многу ми е страв со оваа епидемијава Дали некој знае број од Зорица Антевска од хематологија да и се јавам да ја прашам дали може да одложиме И наредна Среда пак треба да ја носиме многу ми е страв
Јас морав викендот да го носам и го носев, вашата ситуација е таква што мора да одите, поразговарај со докторката ама мислам дека немате баш простор за ескивација. Мање зло. Ние бевме во саботата, во неделата не бевме поради тоа што се деси што се дешава на клиника, контактирав со докторот и он ни кажа, ако нема промени не доаѓајте, одете кај матичен у понеделник. Засега има супер имунитет, дома седи скоро ќе направи веќе 2 месеци, здрав прав, ама што да се прави, тоа е.
И ние мора да одиме.. а сама одложувам од страв. Врти некако најди бројче и прашај, ако мора со маска однеси ја, само да не чека и она по ходници.. да ја земеш од кола само за боцкање (ако ја боцкаат), па назад во кола одма. Јас сама го следам, крвна во Ремедика навечер правам на две недели, бар да помине периодов... ако стане итно ке одам, ама сега за сега сме така така, па додека можам ке одложам. Само сама морам да тркнам по резз од Имуно и одма назад, бар да стиши малку ова со грипот и морбилите, најстрашно е сега.
Мислам дека не е толку итно треба да испитуваат Б12 Ако најдам број ке се јавам ке прашам, ако кажат да морам тогаш ке направам како што кажа
Мајки малата ми има тт 38.3-4 ме фаќа страв ја знаете ситуацијата во која сме До 38.5-6 ништо не давав но сега ми е премногу страв а и незнам дали смеам да дадам сируп за тт покрај апчињата за коагулација Иначе ми јавија од болницата и откажаа заради епидемијава
Во контраиндикација на синкумот никаде не пишува дека не се дава антипиретик и дека смета со нив. 38,4 е температура за антипиретик.пробај со парацетамол, давај течности, масирај, следи ситуација. И доколку не се намалува и по сирупот-тогаш доктор