Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.105
    За среќа за два дена му спадна температура ама затоа сеа корне од кашлање. Електролити ич нејќе и у сон ги плука, ама па за среќа по три шишенца вода дневно пиеше и затоа не се секирав за дехидрирање. Откако се среди сеа одново ќе почнам со електролити да го повратан пак малце, а за кашлицава исландски лишај почнав да му дављм па ќе видиме.
    Мислев само ние сме настинале, ама по прочотаново глеам многу дечиња со грип. Ај нека им е брз помин на сите мали главчиња :l:

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.745
    Нормално, вирус е. Џабе антибиотикот. Ако било бактериска инфекција детето веќе ќе беше вратено во форма. А вирозите треба да се одлежат 5-7 дена. Матичниот ви даде антибиотик?

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.902
    Допаѓања:
    116.649
    Мајки ќерка ми цела ноќ има некоја блага температура 37,7 а и кашла (кашла од пред една недела). Немам дадено никакво лекарство за температурата бидејќи сама и паѓа до 37,4. Ништо не сака да јаде воопшто се пробав од сабајле, само сок пие и толку. Има ли место за паника, да и проверам крвна слика?

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.745
    Следи ситуација. Рано ви е за крвна слика. Не форсирај јадење, ако пие течности, нека пие. Крвна слика во понеделник, ако се влошат симптомите.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Нема Фана.:D
    Нема дете кое периодот не беше болно, верувај.
    Ние минатиот викенд си извадивме редот. И исто залче не стави во уста. Он не е ни некој јадач , ама си апнуваше и со Т, бар по малку. Сега 3 дена како глувче, ќе проба, ќе фрли.
    Исто го налевав течности и толку. Не беше малаксан, само додека качуваше Т , пола саат, после ќе се расположи.
    Не носев на лекар, лекарот ми е дома, тоа е олеснително. Ама ретко кога го прегледува,посебно ако е весел.Добивам одовор ништо не му е на детето. :DКр. слика не ни помислив.Башка викенд не фати. А понеделникот веќе беше добар.

На M&M, eli25, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.290
    Допаѓања:
    182.433
    Гледај избегнувај доктори и лаборатории максимално, пошто грипот хара моментално. За таа температура, не се исплати да ти закачи уште нешто. Хидрирај ја, добро е и за температурата, и за кашлицата и да биде лесно облечена. Само ако заприметиш дека се влошува кашлањето, тешко дише и сл., тогаш носи дете.

На eli25, Lolipop23, Cka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    910
    Maliot 13m od nokeska e so tt 38.6 a sega dva pati i 39.1 i toa kacuva na 3 saati. Stavam cepce eferlagan toa imam doma i sirup brufen imam,smeam da davam naizmenicno cepce eferlagan i sirup brufen i po kolku ml 9 kg e maliot

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ако после 4 саати од чепчето ти качи пак дај му од сирупот.

На pepapa и eli25 им се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.110
    Допаѓања:
    124.325
    Смееш , на упатството види пишува колку. Јас 39.5 симнав со чепче ефералган за пола саат на 38. Не дадов блокмакс. Матичната стално вика не за чепчиња ама секогаш ми се поефикасни. И сирипот ефералган за разлика од далерон ми е поефективен.
    Со лесно мајка.
    Кога ќе се затопли во ножињата и рачињата туширај со нормална вода, како кога го бањаш, јас сенф ставам на ножињата и разреден алкохол масирам. Ова ми одобри и матичната ама со усул да не се претерува

На pepapa и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  10. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    910
    So nisto ne simnuva, ni so brufen ni so tusiranje, ni so alkohol

11. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    910
    Neznam kolku e validna krvna slika i crp bidejki nema 12h od prvata tt, bevme sega vo Kozle, leukocite 10 i crp 15, cist na gradi samo tt sto kacuva sega i do 39.8 ni pisaa Tricef, bidejki pred tri nedeli bese so varicela i mu e padnat imunitetot i pred dve nedeli imase virus so kaslica i mala opstrukcija.Vika doktorkata da go zastitime da ne fatel uste nesto iako do ponedelnik ke ima tt.Neli na virus ne se dava antibiotik.I sega sto da pravam

12. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Можно е и бактерија да е ова. ЦРП покачено, леукоцитите на горна граница... да сте почекале уште некое време може ќе биле повисоки. Затоа не се прави толку рано крвна слика, само во заблуда може да те стави, ништо корист од неа.
    Лимфоцити, гранулоцити како се?

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.290
    Допаѓања:
    182.433
    Сепак испадна гаден стомачен. Температура, пролив, повраќање. Не одете на доктор ако не морате.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Со помин нека е! Реков јас, гаден е многу. Јас возрасна 3кг ослабев.
    Дома само, течности и пробиотици, ентерофурил сируп оти проливот е многу лош и одмарање. Јас многупати бев во искушение да го носам до болница, ама сепак издржавме дома.

На Sexybaby86 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.290
    Допаѓања:
    182.433
    Ќе видиме како ќе биде, ама баш ќе се консултирам со докторката и за ентерофурил. Почна со повраќање, па дигна температура, и од вчера вечер и пролив. Еве ја и јадење ми одбива, течности тек-тук, ама не е доволно. Се надевам нема да треба да ја носам, ем ќе пренесеме на други, ем страв ми е уште нешто да не закачи.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  16. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    910

Прикачени фајлови:

17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    на одделение ни препишаа прво инекципна терапија 3 дена Аналгин дексазон и неваксон. Рекоа детето е за да лежи на одделение. Од грлото као било. Ама грло дека ќе даде тт 39+ .... Што знам. После тие 3 дена рекоа да продолжиме со амоксиклав и матичниот потврди и ни даде рецепт.
    ние пројдовме низ истово пишав малку погоре. Првата ден само парацетамол и облоги ама не можам да останам имуна на тт од 39+ и бевме на дежурна. Рекоа алармантна е состојбата има висока тт. Беше нешто под 40 и рекоа да остане. Терапија мускулна со дексазон Аналгин и неваксон. Рекоа грлото е

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.745

Грло дава над 39 ако е гнојна ангина, кога ќе почнат да се формираат чеповите. Ама разликата од температура од бактериска инфекција и температура од вирус се различни, т.е кога е бактерија, најчесто делуваат антипиретиците и дејството им трае повеќе часа, што не е случај кај вирус. Затоа се чека три дена да се види дали треба или не треба антибиотик. Ама кај нас одма лупаат лекови почесто на своја рака и после антибиотиците не делуваат кога ќе треба.
    Моето искуство е такво.
    Моиве кревале тт до пет дена од ангина.

На pepapa, marchi-cool, M&M и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Се е во граница на нормала, ништо не може да се каже од крвната слика, освен дека е анемичен.

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Мајки утрово кога стана син ми се жалеше на болки на курето
    Потоа престана но го гледам како подуено му е
    Одвреме навреме пак се жали од што може да е вака