Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. pepapa

pepapa Популарен член

Da ni dadoa Tricef za zastita da ne fatel nesto drugo ama ne mu go dadov

2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ова е втор пат месецов истово да го чујам. Добро, од кога се дава антибиотик превентивно?

gjoker4e, Lolipop23, mal.ecka and 2 others like this.
  3. pepapa

pepapa Популарен член

Neznam i jas se cudam, demek bil so varicela pred tri nedeli pa so mala opstrukcija i kaslica i sega da ne fatel pak nesto

Vika sekako ke ima tt do ponedelnik ama mora da go stitime :(
    A sto ke mu go oslabneme uste poveke imunitetot so antibiotikot toa na nikoj ne mu e gajle

Last edited by a moderator: Feb 5, 2020
    gjoker4e, kukla21 and Annath like this.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Сега како сте? Гледај да каснува нешто, бутај вода,електролити

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@pepapa преку брис од нос како што пиша @kukla21 и за пола саат има резултати дали е грип и каков тип е. Како е сега? Ние лани ко имаше грип тип А добивме само електролити, сируп за имунитет и за температура што му давав.

kukla21 likes this.
  6. Jasminass

Jasminass Истакнат член

Здраво на сите,Ве молам за споделено искуство, мислење.Моето дете има две години, на сите крвни слики до сега има покачени лимфоцити, имате ли вакво искуство ? Матичната вели ок е, ама сепак не ми е сеедно

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Дете од минатата недела разви некоја очна инфекција, се буди едно сабајле трепките залепени со таква жолта слуз ли, како да ја наречам. Се јавив на доктор, ми рекоа капки вакви-такви, ако не помине, атб капки. Едното око се опраи, за два дена другото, капевме во двете очи, помина. Еден ден не капење, мислев поминало, другиот ден пак едното око лачи жолто. Сега сме на атб капки, торбекс или нешто слично.
    Некој искуство, што може да биде? Вака, не беше страшно, освен тоа окото што зе зарази подоцна и цел ден беше потечено. Сега ќе капиме во двете очи 5 дена ама што ако и после тоа се повтори? Може ли да има влијание на видот?

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Пред 1 месец се јави и кај двете деца. Син ми го приметив веднаш и уште вечерта пред да си легне намачкав хлорамфеникол маст, сабајлето имаше секрет но не толку. Два дена постојано го бришев окото со чиста газа и физиолошки и мачкав хлорамфеникол 2 пати дневно и му помина.
    По неколку дена се јави на бебето, ама не ја приметив одма па стана еден ден со залепени очи, не можеше да си ги отвори. И кај неа мачкав хлорамфеникол 3 пати на ден и чистев постојано, за 4 дена се исчисти.
    Мора до крај да се излечи, чистење постојано, навлажнување на окото, каде што спие постели чиста тетра и менувај ја секој ден. Нема да има последици на видот не се секирај, освен нели ако не се развие некоја многу посериозна инфекција.

Biljarkata likes this.
  9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Мајки,
    кога им течело крв од носот на децата тече свежа или засирена?

Сабајле не и ни протече, ги фатив на нос 2 - 3 капки ама засирена крв.
    Многу се исплашив, се испаничив, посебно зашто вчера падна и заработи џумка на главата.
    Поплаче нормално. После тоа беше нормална, јадеше, пиеше, збореше, весела.
    Исто и сабајлево, ок беше, крвта и потече кога излеговме надвор на ладно.

Душа снемав скроз.

10. LoveHope

LoveHope Популарен член

Мајки што ставате кога детето ќе падне и одма ќе се јави хематом?
    До сега два пати ми има паднато на чело абе одма се направи оток и модрица и стое некое време.

11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Еве вчера како што пишав падна. Намачкав маст од чист невен. Нема модрица денес, многу мало оточе само. А беше поголемо вчера тазе.

LoveHope likes this.
  12. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

@TeddyGrey и ние имавме таква случка кига беше помал,падна и се удри дента немаше ништо.Ама после 2 дена плачеше мн и носот почна да му тече и тогаш му протече таква засирена крв.
    Валјда ко се удрил му протекло ама му се засушила во носето.И сега дека му се растече носето му излезе све му се исчисти.
    Верувам дека и кај вас не е ништо алармантно.

TeddyGrey likes this.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Било што мрсно ставам во моментот што ќе ми дојде при рака.

LoveHope likes this.
  14. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Луѓе не ги мачете децата ние две недели крај не можеме да најдеме со болеста. Прво големото со тт 39 рекоа итно да се хоспитализира па со триста молби се согласивме инекционата терапија во дневна болница да ја прима. После мене ме фати јас па сирота демек ајде дојам не смеа парацетамол само... Ни парацетамол помага ни ништо да не се лажете ко кренав 39,7 од дежурна дома идеа. Од вчера и бебчо ко крена 39 ја реков готово умрев. И завршивме на инфузија а со него демек ајде бебе да не го маткам да го боцкаат на 4 сати чепче па на следни 4 сируп и никако не спаднуваше

fana likes this.
  15. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Малата во петокот прими ревакцинација за стрептокока и петтовалентата. дете здраво право после 5часа од вакцината почна нос да тече крена температура. Мислев реакција од вакцината, но она од петокот кашла,се жали уши дека ја болат,има температура од 37.7, на нога е ама се гледа дека не е реакција веке ова од вакцина. Денес ќе ја носам на лекар зошто кашлицава веке и болката во уши ме плаши,ама уште по страв ми е дека уште нешто во чекална ке закачи.

16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Ништо страшно. Којуктивит е. Поминува со антибиотик и нема никакви последици по вид.

Biljarkata likes this.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Дај боже да помине, 2 недели ќе направи како се замараме со ова, ако не помине мора да се акам на очно којзнае каде.
    За коњуктивит сум чула дека е заразно, ама нит јас нит маж не го префативме, затоа се плашам да не е нешто друго:(

18. pepapa

pepapa Популарен член

Nema tt od vcera popladne, ama nisto ne jade,samo kiselo mleko i jogurt i sto cica, elektrolitite ne gi saka ama nekako gi maskirav so poveke voda, uste e placliv, a plus na cela maka i trojki vadi

eli25 likes this.
  19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Нема потреба да даваш електролити ако не повраќа и нема пролив. Нека пие било какви течности, а и предност е што цица.

pepapa and eli25 like this.
  20. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Мамички моево преку ден и пола ноќ супер е до носето ама после половина ноќ на него му се собира и згрутчува (мрсилчето и не може да дише преку носето па коа му ставам капки одма плаче и му протекува згрутчено и после сме мирни. Имала ли некоја ваков проблем и како да го решам ?