Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Не цица, а немам ни електрoлити дома. Многу ретко повраќа. Одокако е родена овај и е четврти пат да повраќа па затоа немам навика да чувам дома. Ќе земам утре обавезно. Фала :hug:

Alishan30 likes this.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

А ако поврати пак во текот на вечерта? прати маж нека земе од дежурна аптека. Од самото прво повраќање можеш да дадеш електролит со оглед дека и едно да е нема да е штетно. Да не те плашам ама во рок од 20 мин дете може да дехидрира.

kiki_riki and Alishan30 like this.
  3. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Знам и потполно си во право ама за жал кај нас нема дежурна аптека. Најблиските што ги прашав немаат дома.

4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Точно!
    И пробиотик земете.бидејќи е на антибиотик обавезно и пробиотик да прима.мала килажа се дечињата, доволни се неколку повраќања за да дехидрира

LiliBoz and kiki_riki like this.
  5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Супа од петел обична да не имаш дома?
    Таа содржи се како една инфузија.без фиде.само од водичката да и дадиш малку по малку

kiki_riki and LiliBoz like this.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Алишан арно ти вели и јас знам дека супа од петел онаа обичната дека делува како орална инфузија исто така. Од ск си?

Alishan30 and kiki_riki like this.
  7. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

@LiliBoz @Alishan30
    Не од бт. Имам супа од петел, ќе сварам одма. Ви благодарам :hug:

Alishan30 and LiliBoz like this.
  8. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Во ова време дека ќе најдам некој одговор како итно не верувам но ќе почекам. Вчева бевме на лекар. Растечен нос и кашлица обилна и со секрет. Не ме секира носот туку кашлицата. Вчера вечерта добро поминавме но еве сега одвреме навреме и спиејќи кашла. Среќа па немаме температура инаку ќе цркнев од паника. Пиеме антибиотик мукоплант и витамин ц. Докторот на секое растечување на носот ни дава алвотадин као демек алергиска реакција ама на последната настинка не давав зашто не видов никаква корист од тоа а еве и овој пат не давам.

9. Pcelka1315

Pcelka1315 Популарен член

Не знам колку е големко детенцето но за нос кај моите три дечиња практикувам самк спреј оперил за деца два - три пати на ден и обавезно со цревцето им чистам носе, за кашлица зависи каква мукоплант купувам, само тој им помага, ама ако се работи за вирус зимам Цефаклор тој нај брзо им помага, а од скоро за прв пат купив инхалатор навистина спас е во домашни услови да се инхалира..
    Не се секирај ќе биде добро само на кашлица или на црвенко грло витамин Ц не давај или портокали, мандарини или киви тие иритираат повеќе.

marchi-cool likes this.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Јас ја бањав најнормално, само косата не. На крајот ја одмивав со хиперманган. Супер поминавме без ниту една лузна. Јас знам дека косата не се мие заради влажност. Треба да се сушат, а косата потешко се суши и подолго останува влажна. Слободно туширај и нежно избриши ја со пешкир.

11. chocolade

chocolade Популарен член

Ја избањав веќе, со се коса. Хиперманган купив но ми рекоа да не ја одмивам со тоа. Од ова што гледам на нејзе, односно на рачето имаше големи брунчиња и дека мие рачиња цело време па и најтешко тие поминуваат. Исто и на интима дека ја одмивав цело време. По телото мислам од што не ја мокрев и се исушија многу побргу.
    Не сме искочени од дома, денес веќе збеснува, не знам ни јас што да и правам. Играј играј не поминува денот.:whew:

12. mariz

mariz Форумски идол

Истото ни се служи пред 10+ дена. Како силиконска му стана усната горна... Среќа во несреќа цуцлата ја одби така дека неможеше да ја цуца два, три дена. Него и му висеше парче мало (кожичка) и ми викаше скини ми го ова ми смета (facepalm) Зарасна сама, нема сега ништо... Најверојатно брзо зараснува рана во устата внатре.. и малава лазејки еднаш падна и средината ја подкина малку тоа кожичката што е поврзана, само зарасна и тоа..

13. marchi-cool

5ипол години сме. Само 2 дена сме на антибиотик ( алмацин) и мукоплант. За нос ништо не ни даде туку сируп против алергија што секако не го зедов.пола вечер ни помина во кашлање во сон а пола вечер ни помина во плачки со затнат нос а денес грлото го болело. Значи џабе пие антибиотик. Тт имаше највисоко 37.4 си викам да не го малтретирам со носење на одделение таму освен инфузии друго не даваат а сметам дека не е дотолку за инфузија.

Pcelka1315 likes this.
  14. Macito007

Macito007 Популарен член

Јас мислам дека мора да има една аптека дежурна. Обично стои известување која аптека е дежурна , знам се случило да бараме и ние во доцните часови.

Alishan30 likes this.
  15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

^^секоја настинка поминува од 5-7 дена со или без антибиотик.
    ОПШТО ПРАВИЛО Е ОВА!!!
    Може да се олеснат симптомите но не очекувајте дека со 2 дена давање на антибиотик ќе биде се во ред. Си има фази прво на затнат нос, па кивање па растечен нос. И на кашлица сува, ларингеална па влажна и поминува. Доколку крева високи температури, малаксано е детето, не јаде и претходните симптоми се влошат тогаш би требало детето веднаш да се јави на лекар да се промени терапијата. Инхалациите исто многу помагаат и сирупите за алергија кои ви ги даваат оти многу често се случува една настинка да е од мешано потекло (вирусно и бактериско, или плус и алергиско). Додека е болно детето многу разновидна храна, многу овошје, зеленчук, супи и чаеви го ујачуваат имунитетот и му помагаат на организмот да се избори со настинките. Доколку дете пие пример само алмацин а не внесува ништо друго во уста-губи сила и не се бори правилно. Редовно вентилирајте низ дома, изнесувајте ги децата на чист воздух бар на кратко.така побрзо оздравуваат.
    Можеби ви звучат досадно овие совети но доколку правилно ги применувате-имаат навистина подобрување

Kitten, Monella, riba79 and 5 others like this.
  16. Pcelka1315

Можно е навистина да станува збор за алергија, а може е суво грлото и антибиотик така делува, нека пие течности и пробиотик обавезно.

Alishan30 and marchi-cool like this.
  17. blessed.an

blessed.an Популарен член

Мајки што значи ниско ниво на Анти-ха 10 што значи тоа ако некој знае
    Док рече дека и е ниско нивото но дека неможе да ни каже каков проблем има керка ми додека не излезат сите резз
    И покачија доза на клексани а ми рече дека сега може да прекрвари од предозирање а без клексани не сме смееле да ја оставиме
    Ке и прават некој Маркери незнам друго што
    Премногу сум загрижена незнам каде да се обратам
    Само ме држат во неизвесност ништо не ми кажуваат

18. marchi-cool

па пред два денс беше со кашлица со секрет денес кога стана искашла секрет потоа почна суво да кашла и да се жали на болки во грлото. Ваљда од сувата кашлица. Воведов спреј ангал од едно прскање има подобрување. Носето затнато. Изгледа сепак ќе морам да дадам и алвотадин - сируп против алергија. Или да земам спреј за нос :?: голема среќа што нема температура инаку веднаш го носам на одделение па нека ставаат инекции и инфузии.

Alishan30 and Pcelka1315 like this.
  19. Pcelka1315

Прво спреј за нос земи види како ќе биде

marchi-cool and Alishan30 like this.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Ги чекаат резз од Ману најверојатно, денес не работат Ману, вртев јас не ми креваа... Тоа што е ниско укажува дека можеби дозата на клексани не е доволна и затоа и ви ја појачале..