1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Имам блок макс само
    Не ја ни приметив дека има тт бидејки цело време играше не застанува и уште е така
    Случајно ја допрев и осетив дека е топла
    Ке и дадам

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.799
    Допаѓања:
    109.706
    Не знам каква ти е релацијата си докторката нејзина, ама знам дека внука ми кога беше под терапија сестра ми во било кое време и се јавуваше на докторката којаја води. Барај прво кај неа одговор, секогаш. Ние често не знаеме што да ти одговориме. Не ме сфаќај грешно, ама она е специфичен случај, јас во ова време на морбили би го заборавила блок максот, мислам дека само парацетамол смееш, нека ме поправи некој, ама мислам дека бруфен сега не е паметно да дадеш.

Еве нека биде апел до сите мајки, подзаборавете го малку бруфенот сега, контраиндикативен е ептен со морбили, за секој случај де.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  3. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Преги баш ги прашав за број од док ми рекоа немат ми дадоа од одделот само кај што е она хематологија и рекоа утре пред 9да ја барам на тој број од одделот
    Ке одам ке земам парацетамол, ама кај неа никогаш немал дејство парацетамолот

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Пробај со раствор од алкохол многу помага. Мачкај по цело тело

5. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @LiliBoz како да го растворам алкохолот
    Мислам чист или треба со вода

6. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.082
    Допаѓања:
    119.187
    За овакви работи би требало да имаш број од нејзината докторка, сепак за дете се работи и за било каква промена треба да се обратиш кај неа

7. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ако може податално да објасниш зошто не бруфен? На малата моја само тоа и помага да спадни тепературата

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.799
    Допаѓања:
    109.706
    Пред неколку години имаше статија од српски научник за смртните случаи од Морбили во Србија, детенце кое почина, мајката дала бруфен за температура, докторот имаше пишувано дека бруфенот е контраиндициран со морбилите. Тоа време и внука ми беше во болница па ја прашавме нејзината докторка, кардиолог, и она ни потврди. Морбили се контраиндикативни со бруфен, го воспалува уште толку осипот.

Оток на ку*ето, не пратија на детска хирургија. Има ли дерман од детски болести? Ќе си пукнам од стрес веќе!

На kiki_riki и Kitten им се допаѓа ова.
  9. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    @AngelOfArh ke pishes kako Pomona so kureto i koja vozrast ste. Nie otvarame maticen vika nema potreba uste na hirurgija imavme nekni belko ama zamivanje so hipermangan otvaranje se sredi. Kako i da e moze da ne ceka istoto ili Sega kako taste si go tegne pa ke go otvara. Nie sme 5 god

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ова и јас го знам, го имам читано пред неколку години.

Ибупрофен не се давало кога имаат било какви сипаници, цели пликови се правеле. Значи само парацетамол.

11. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.710
    Допаѓања:
    38.100
    Мајки на машки деца, во однос со хигиена на половиот орган, совет еден. Јас синко го носев околу годинка на уролог зашто имаше некои како израсточиња на кожичката. Урологот го виде, кажа дека кожичката не е до отворена, а колку е залепена толку повеќе нечистотија останува внатре и тоа предизвикува инфекции,го сецнаа минимално и беше многу малку стресно за синко, беше мал, а и после тоа немаше никаков проблем па еве до денес 4ипол год целосно отворена кожичка, секое бањање сам почна да ја отвора, миеме строго со вода, без никакви сапуници и сл.
    Нашето искуство е дека, додека се мали да се одлепи кожичката за потоа да нема поголеми компликации и проблеми.

На vitamina, Dadusicka, sofi2107 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки колку време трае овој вирус со тт од вчера малата има тт ниту сирупи ниту туширање не пага под 38.1
    Мм иде од работа ке ја носиме пак може ке и дадат инфузија некоја, спие каде што седи
    Дали е нормално оваа и колку време држи тт

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.799
    Допаѓања:
    109.706
    А докторката нејзина ја виде ли? Од трансфузија? Крвна слика што вика? Носи ја да ја ѕирнат, ама прво исконсултирај се со докторката.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.799
    Допаѓања:
    109.706
    Поминавме страшно. Со вртиштење! Ама се отвори скроз. Бар мирна сум сега. Мачкаме гентамицин, лидокаин анестетик и многу чај од камилица. Го боли, приплакува, ама добар е. Мој совет дома отварајте сами, многу е полесно така.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  15. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Утрово се слушнав ми рекоа дека може е некој инфекција синоќа не и правеа Кс ваљда сега ке направат
    Докторката рече неможе за една инфекција или за тт да доагате за Скопје имаат тие број ако нешто не им е јасно ке се консултираат со нас

16. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Кој го има истерано вирусов? 39,7 тт крена прв пат, ми се пресекоа нозе, спушта сега полека.
    Колку трае?

17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.153
    Допаѓања:
    221.741
    Ќе споделам само искуство иначе во вакви ситуации со ваков вирус и темп сепак најважно е детето да се следи од доктор.

Син ми за прв пат закачи таков вирус лани во мк 3 4 дена темп никако не се снимуваше или се снижуваше малку топлометќрот одеше до 40 40 и нешто
    Јас со постојана консултација со докторот и дене и ноќе давав наизженично чепче и блок макс па на крај и антибиотик
    Хорот траеше 4 дена мислам после 4 дена почна да симнува темп
    Нон топ се слушав со педијатарот на секое 2 3 часа и тој ми кажуваше што кога да давам

Многу е лош вирусов

Само едно ќе ти кажам консултирај се нон стоп со педијатарот на малото и се ќе биде во ред. Ќе даваш што и како тој ќе ти каже.
    Со помин

На Alishan30, sofi2107, GFlower и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.366
    Допаѓања:
    37.463
    И моето имаше си некаков вирус. Кога видов 39.9 уште во кома да паднам. Среќа помина. Со лесно да поминете.
    Три дена отприлика, максимум четири.

На sofi2107, GFlower, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Три дена трае. Со лесно нека мине.

На GFlower му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    Јас имав вирус.
    Првиот ден 38, треска, немав апетит и бев како претепана.Само на супи бев.Вечерта искочив надвор и ноќта качив 38.5
    Понеделникот (претходниот) имав 37.5-38
    Отидов кај матичната ми рече вирус е.За тт Далерон и мнооогу течности.Почнав да јадам повеќе пиев само Далерон за тт.
    Повеќе од 37,5 не ми се качи освен уште еднаш 38.
    До средата ми пројде.Четвртокот седев дома за секој случај, петокот во школо.

На GFlower му/ѝ се допаѓа ова.