Zdravo majki, Samo sto gi zedov rezultatite od krvnata slika za malata mnogu sum zagrizena leukocitite se pokaceni max do 10 a kaj nea se 13.9 . isto taka trombocitite najvisoka vrednost e do 340 a taa gi ima 399. i slabokrvna e zelezoto e namaleno 6 a vrednostite pocnuvat od 9. Da napomenam samo deka malata ima 13 meseci i e na periodot na vadenje zabi ne bese nesto bolna sama ja odnesov za analiza zasto bese mnogu voznemirena cela nokj place ne spije i nema apetit ne jade nisto.
Референтните вредности се за деца или за возрасни? За деца се ок леукоцити и до 15 ако нема други никакви симптоми. Тромбоцитите исто, за деца се ок до 450. За тие два параметри не се грижи. Железото е ниско, колку е хемоглобинот?
За дете? Јас само за еден случај знам што примаше тамифлу, возрасен човек, заради одложена температура. За што ви дадоа?!
Za dete od 13 meseci stanuva zbor za kjerka mi.eve slika od rezultatot, posle pladne kje do odnesam kaj maricnata na kontrola.
Добро можно е 1 и пол ден без тт, денес пак 38.2...? Да се редактирам... За 25 мин спушта сама на 37.4 Добро, wtf?
Исто и кај нас беше. Еве и на золва ми исто, 1 ден има па 1 нема па пак и се така у круг. Таман мислиш поминало. Иначе мојава точно после 1 недела конечно живна, мислам дека и веќе нема ни ниска тт не мерам не ја мачам. Јас уште со тахикардии и тт. Нека поминува брзо.
@wannaBeMomma на комшивка моја девојчето и е 4,5 години и пиеше тамифлу. Од инфективно и го дадоа. Немаше свински грип,туку потешка форма на грип. кој траел 2 недели и и го препишале тамифлуто
Не му дадов да пие, се мислев Со темп е од петокот, од вчера висока и не се симнуваше со далррон за раазлика од др денкови па по фб ми рече дај му. Ама не земав Инаку дента го однесов на преглед, к.с во ред, црп скоро 9
Искрено не знам дали се сомнева. Јас не Мислам дека е вирусот што сите го пишувате овде малтене. Од понеделникот затнат нос поткашлување, од петокот тт до 38, вечерта дадов само сируп, одма симнуваше. Сабота и недела 37 со нешто ситно. На нога, трчање играње. Од недела вечер тт до кај 39, а вчера вечер не биваше далерон, па прејдов на блокмакс. Кога и пишав дека со далеронот не се симна ни малце рече е ај нека пие тамифлу. Ама не купив Малце и на ушите се жали (има 3 крајник) рече ок му биле сем секрет во едното Стварно нз
Референтните вредности се за возрасни, за деца границите се поместени па затоа ти велам за леукоцитите и тромбоцитите не се грижи. Лимфоцитите се покачени што можеби означува некој вирус во најава. Чудни ми се референтните вредности за хемоглобин, кај вас е во граница, ама јас прв пат гледам толку ниски референтни вредности за хемоглобинот. Да ми ја кажеше само бројката 8.2 ќе ти кажев директ упат за хематологија да бараш, ама секоја лабораторија си има различни референтни вредности и затоа тие се од големо значење кога се чита резултатот.
Извини што упаѓам, но може ќе сум од помош. Ние си имавме мака со трет крајник, болки во уво а периодично и намален слух. Кога имаше болка обавезно ни препишуваа антибиотик. Може е добро да го видат на ОРЛ.
Секогаш кога имал болка и матичнава го гледала и кажувала дека е воспалено одма ант. Вчера вика нема ништо. Ќе го однесам утре пак. Кај шалиќ имаме закажано контрола во март
Некако ми е непрофесионално да се препишува тамифлу без преглед. Направи брис за да си мирна. Инаку и јас сум со вирусот, крвна слика добра, дури денес ме попушта. Температура ми спадна само со тајло хот. Фервекс и обичен парацетамол не помагаа, ама ич. А се жали на болки во мускули, коски? Обично тоа е показател за грип.
@wannaBeMomma Може статијава ќе ти помогне да го самодијагностицираш, бар привремено https://www.defendyl.mk/imunoblog/clanek-mk/naslov/razliki-pomegu-nastinka-i-grip/
Не знам кој/а е Шалиќ. Јас ја носев кај Оровчанец-ремедика, Јекиќ-систина, Мицевски-клиника, Караиванов-8 септември. Си имавме голема мака, а сите беа со различни ставови. На крај го извадивме и да ти кажам детево се прероди