Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.761
    И мене исто ми кажувале, зиртек или аериус. Не знам колку е добро толку антихистаминик, ама па стварно им помага при секое затнување и кашлица.

2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.144
    Допаѓања:
    124.508
    Само навечер. Преку ден не давам. Максимум сум давала до 3 дена,кога е поинтензивна кашлицата. Кога не е , не ми дава антихистаминик,само инх.физиолошки.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    @eli25
    https://www.grintuss.com/grintuss/grintuss-pediatric-syrup/

Исто и јас давам за сува нешто на база на лоратадин/деслоратадин. И во текот на летото ако има растечено носе со проѕирен секрет. Обично се испоставува дека е алергија и за 2-3 дена минува со нешто против алергија.

На Ava.84 и eli25 им се допаѓа ова.
  4. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.235
    Допаѓања:
    67.743
    Зиртекот е безбеден, тестиран е многу, 18 месеци е даван во континуитет и немало проблем.

На M&M и fana им се допаѓа ова.
  5. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.989
    Добар ден и од мене. Јас да прашам, после колку време мине кашлица со шлајм кај дете? Од четвртокот, значи до денес 1 недела како почна да кашла, прво беше сува, неподнослива и без престан, за наредниот ден да биде доста влажна, т.е. со шлајм. Препишана му е терапија со аеролин и серетајд маска и аериус сируп. За 3 дена откако почна со терапија е значително намалено кашлањето, но уште поткашлува и тоа баш со шлајм. Па ме интересира до кога ќе трае ова чистењето на шлајмот? На гради нема многу, скроз малку се слуша дека има шлајм, ама мене ми е страв. Многу ли е цела недела да има кашлица со шлајм ? :(

6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Не е многу. Треба време да се исчисти. Мојот кашла и подолго.
    Среќа не спушта, па не добива и некоја јака терапија.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Нешто за кашлицата давате освен инхалации со физиолошки?

8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.611
    Допаѓања:
    76.839
    Феритин 1.8 (70-400), за паника е или не? @Alishan30
    Железото е 4.

9. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.989
    Јас го терам да кашла намерно за да излезат да се одлепат шлајмовите повеќе. Оти тој кога му дојде да се накашла еднаш така малку и престанува, а се слуша дека има баш шлајм и го терам да кашла да излезе.....

10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Нека пие течности да се разводни секретот. Ќе помине.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.127
    Допаѓања:
    40.491
    Уф незнам што да кажам. Фала богу еве го живнат. Не застанува од прееска. Температура уште по малку горе доле. Само кашлицава. Ајде ќе видам утре на контрола што ќе каже и матичната.

На duffi, kukla21 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  12. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Аериус е на база на деслоратадин, а тој не ја лечи кашлицата туку ја прикрива моментално. Така ми е објаснато мене.
    Инаку и јас сум давала навечер пред спиење кога ептен кашлаше неиздржливо за малку да се смири.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.100
    Има ли мајка некоја да ми одг. Детрво за прв пат ми е ладно по тело додека спие еве го буден ладен и со зној од што може да е ? Собата е топличка се е ок

14. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.989
    Врска нема, ниту ја смирува кашлицата ниту ја намалува, нас ни го дава за секретот во нос што го има, од него се спушта и затоа кашла кобајаги, ама не е тоа, он сега го дува носот и излегува се, не му дозволувам да му е полн па да му се слева надолу и да кашла од тоа. Се научиле сите лекари-барем тука во Гр, за Аериус штом кашла, еве недела дена му давам и ништо, се смири од маските и еден сируп на природна база со билки што му давам.

На kikin и kiki_riki им се допаѓа ова.
  15. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.474
    Допаѓања:
    7.926
    Аериусот за што е всушност? Дури бевме летото на одмор малата ми се нафрли ситни брунки и во консултација со матичната барав сируп со латинско име лоратадин и ми го дадоа него. Јас го мислам за алергија дека е.

16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.902
    Допаѓања:
    36.715
    Аериус е сируп за алергија. Првенствено се дава за инхалаторни алергии. Јас го употребувам и кога ќерка ми има алергиска реакција од убод од комарци (што често и се случува летно време), исто во консултација со матичната го давам кога има иритирачка кашлица, проѕирен секрет од носот, а нема други назнаки за вирусна или бактериска инфекција. Јас колку што сум запознаена не е наменет за да смири кашлица, туку да ја намали алергиската реакција на организмот.

Инаку... ве читам за сирупите за смирување на кашлица. Внимателно со нив и никако на своја рака. Може бетер да направите, особено ако е продуктивна кашлица вие да давате сируп за смирување кој ќе ја смири кашлицата, но секретот ќе остане па може да направи опструкција (ова вака ми е објаснето од медицинско лице) Од таа причина избегнувам сирупи, а и матичнава не е многу расположена да ги дава, ептен ретко.
    И инхалации исто така на своја рака, никако.

На simoncelicius, M&M, babydust и 7 други им се допаѓа ова.
  17. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    2.716
    Само да се надоврзам на муабетов. Исто и јас крајно избегнувам сирупи. Матичната ми даде слично објаснување, дека кашлицата е одбранбен механизам и дека не смее да се сузбива туку така.

На elimkd, Cka и An-na им се допаѓа ова.
  18. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.989
    Да, за алергија е.

19. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    2.326
    Мајки како почнува ова вирусот со висока тт? Кои се првите симптоми? Малава ноќеска нешто два пати ми се подзакашла ама и плачеше нешто ама еве од сабајле со растечено носе и како да се затнува на моменти.. секрет како водичка ама не се закашлала од ноќеска.. не сме биле во контакт со деца што имале вирус ни па од дома сме искочиле од пусти страв да не не фати и нас.. сега не знам дали да очекувам да почне со тт и вирус или обична настинка е... :|

20. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.394
    Допаѓања:
    22.641
    Почна до поткашлување... па некоја шашава тт 37,2 до 37, 7 највеќе...
    Давај одма вит ц, цедени сокови, течности...

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.