И мене исто ми кажувале, зиртек или аериус. Не знам колку е добро толку антихистаминик, ама па стварно им помага при секое затнување и кашлица.
Само навечер. Преку ден не давам. Максимум сум давала до 3 дена,кога е поинтензивна кашлицата. Кога не е , не ми дава антихистаминик,само инх.физиолошки.
@eli25 https://www.grintuss.com/grintuss/grintuss-pediatric-syrup/ Исто и јас давам за сува нешто на база на лоратадин/деслоратадин. И во текот на летото ако има растечено носе со проѕирен секрет. Обично се испоставува дека е алергија и за 2-3 дена минува со нешто против алергија.
Добар ден и од мене. Јас да прашам, после колку време мине кашлица со шлајм кај дете? Од четвртокот, значи до денес 1 недела како почна да кашла, прво беше сува, неподнослива и без престан, за наредниот ден да биде доста влажна, т.е. со шлајм. Препишана му е терапија со аеролин и серетајд маска и аериус сируп. За 3 дена откако почна со терапија е значително намалено кашлањето, но уште поткашлува и тоа баш со шлајм. Па ме интересира до кога ќе трае ова чистењето на шлајмот? На гради нема многу, скроз малку се слуша дека има шлајм, ама мене ми е страв. Многу ли е цела недела да има кашлица со шлајм ?
Не е многу. Треба време да се исчисти. Мојот кашла и подолго. Среќа не спушта, па не добива и некоја јака терапија.
Јас го терам да кашла намерно за да излезат да се одлепат шлајмовите повеќе. Оти тој кога му дојде да се накашла еднаш така малку и престанува, а се слуша дека има баш шлајм и го терам да кашла да излезе.....
Уф незнам што да кажам. Фала богу еве го живнат. Не застанува од прееска. Температура уште по малку горе доле. Само кашлицава. Ајде ќе видам утре на контрола што ќе каже и матичната.
Аериус е на база на деслоратадин, а тој не ја лечи кашлицата туку ја прикрива моментално. Така ми е објаснато мене. Инаку и јас сум давала навечер пред спиење кога ептен кашлаше неиздржливо за малку да се смири.
Има ли мајка некоја да ми одг. Детрво за прв пат ми е ладно по тело додека спие еве го буден ладен и со зној од што може да е ? Собата е топличка се е ок
Врска нема, ниту ја смирува кашлицата ниту ја намалува, нас ни го дава за секретот во нос што го има, од него се спушта и затоа кашла кобајаги, ама не е тоа, он сега го дува носот и излегува се, не му дозволувам да му е полн па да му се слева надолу и да кашла од тоа. Се научиле сите лекари-барем тука во Гр, за Аериус штом кашла, еве недела дена му давам и ништо, се смири од маските и еден сируп на природна база со билки што му давам.
Аериусот за што е всушност? Дури бевме летото на одмор малата ми се нафрли ситни брунки и во консултација со матичната барав сируп со латинско име лоратадин и ми го дадоа него. Јас го мислам за алергија дека е.
Аериус е сируп за алергија. Првенствено се дава за инхалаторни алергии. Јас го употребувам и кога ќерка ми има алергиска реакција од убод од комарци (што често и се случува летно време), исто во консултација со матичната го давам кога има иритирачка кашлица, проѕирен секрет од носот, а нема други назнаки за вирусна или бактериска инфекција. Јас колку што сум запознаена не е наменет за да смири кашлица, туку да ја намали алергиската реакција на организмот. Инаку... ве читам за сирупите за смирување на кашлица. Внимателно со нив и никако на своја рака. Може бетер да направите, особено ако е продуктивна кашлица вие да давате сируп за смирување кој ќе ја смири кашлицата, но секретот ќе остане па може да направи опструкција (ова вака ми е објаснето од медицинско лице) Од таа причина избегнувам сирупи, а и матичнава не е многу расположена да ги дава, ептен ретко. И инхалации исто така на своја рака, никако.
Само да се надоврзам на муабетов. Исто и јас крајно избегнувам сирупи. Матичната ми даде слично објаснување, дека кашлицата е одбранбен механизам и дека не смее да се сузбива туку така.
Мајки како почнува ова вирусот со висока тт? Кои се првите симптоми? Малава ноќеска нешто два пати ми се подзакашла ама и плачеше нешто ама еве од сабајле со растечено носе и како да се затнува на моменти.. секрет како водичка ама не се закашлала од ноќеска.. не сме биле во контакт со деца што имале вирус ни па од дома сме искочиле од пусти страв да не не фати и нас.. сега не знам дали да очекувам да почне со тт и вирус или обична настинка е...
Почна до поткашлување... па некоја шашава тт 37,2 до 37, 7 највеќе... Давај одма вит ц, цедени сокови, течности...