Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.764
    А како матичната поставила дијагноза преку телефон дека е грипЧЕ? :?: Преглед, крвна слика, а башка грип се потврдува само со брис. Не си ти виновна, туку докторката делува неодговорно, особено со моменталната ситуација со пандемијата на короната.

Патем, сакав да прашам, дали истите симптоми како кај возрасни се јавуваат и кај деца? Зборам за Ковид-19. Читав дека полесно поминуваат, ама не сум сигурна за симптомите. Сакам да знам, за ако недај Боже се појават симптоми, навремено да реагираме каде што треба.

@BabyT* на кое место ѝ се појавија?

2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Има едно на рака, друго на врат и другите се на торзото и на горниот дел на рацете.
    Ова на рачето и се проширува се повеќе. Маста невозможно да не се избрише, незнам што може да биде. Изгледаат како со водичка.

3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.764
    Да не е варичела? Има други симптоми?

4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Веќе 3 дена откако и се појавија. Нови нема тие се само.
    Нема температура, расположена е си игра.Други симптоми незнам ама да е варичела до сега немаше ли цела да се исипе?

5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.764
    Не знам што да ти кажам. Дека спомна се со водичка. Варичелата е таква, исто и каксаки, само осипот се јавува на различно место. Прати ситуација и контактирај со матичната за да те посоветува за понатаму.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.036
    Допаѓања:
    117.576
    Не мора да значи. Ќерка ми имаше 10 брунчиња само. Немаше промена во расположение, ни во јадење, како ништо да не се случува.

7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Воопшто не се исипа повеќе?
    Не ја ни чешаат неа буквално ништо како да ги нема. Ме загрижува што се зголемува посебно ова на рака.

8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.036
    Допаѓања:
    117.576
    Не. Пр.на лице немаше ни едно. Не ја чешаа, џабе купив покс клин.

9. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки мн често му зарипнува гласот на малиот
    Од што може да е?
    Малку да настине и гласот помалку му ги снемува
    Друго ништо нит го боле ниту плаче

10. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Да не има ларингит?

11. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.541
    @BabyT* јас поминав низ варичела на 16 години , и можно е да не се иссипе повеќе . Јас имав неколку по телото и 3-4 на челото . Температура немав воопшто , среќа што мојата матична докторка тогаш , веднаш ги препозна . Ќе ти речев да проверите да не е херпес зостер , ама тоа би ја болело многу и би плачела до степен да не може да функционира нормално . Значи не е ни тоа ( за среќа ) . Можеби е алергична на нешто , или и се иритирала кожата особено ако имате домашно милениче . Се сеќавам сестра ми имаше проблем со иритации на кожата и излегуваа лишаи на зглобовите од рацете ( се додека не вдомивме маче дома , тогаш стана отпорна ) . Сепак консултирај се со матичната , таа најдобро знае .
    @NarCis@ па искусна докторка е , веројатно знае нешто . Јас кога бирав матична за син ми , ми ја препорачаа како најдобра и најискусна .. Ја прашав за Ковид 19 , ми рече дека ако кашла без секрет , и нема секрет во носето , а при тоа има тт , веднаш во болница за дополнителни испитувања . Меѓутоа , тој има секрет во носето , исфрлува и при кашлање а тт нема воопшто .

Последна измена: 14 март 2020
  12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Фала, сосем случајно прочитав на фб дека е од риба, ние баш пред да и се појават земавме риба. Ќе ја тргнам уште утре, да го исклучам како можност.

На CrazyGirl15 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sweet.november

sweet.november Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    3.120
    Малиот од вчера почна да кашла и да течи носето. Денес еве го и со температура 38.5 која само чепче ја спушти дури сега. Далерон не помогна да спушти а блокмаксот го поврати закашлувајќи се. Приметив дека почна да му се фаќа и гласот. Пред 3 недели исто беше со вирус кој траеше 5 дена кашлица, тт и нос, помина сам без лекарства. Ама тогаш уште вториот ден направивме крвна слика и се укажа дека е вирус и помина после 5 дена. Се мислам дали во понеделник да го носам на доктор ако нема подобрување? Во ова лудило со коронава ми е многу страв, секако прво ќе се јавам на матичниот нема да го однесам директно, сигурно имаат некој протокол сега. Мачкам ракија за тт, туширам, чистам нос и ставам септоназал ако е мн затнат, нудам јадење и едвај нешто става во уста. Дали би чекале 5 дена да мине претпоставувајќи дека е вирус или сепак да го носам на матичен? Ич не ми се носи, а воедно ми е страв да не спушти некој бронхит, пред неколку месеци имаше:(Инаку 21 месец е.

14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.764
    Ако нема температура, не е грип :| Ајде, нека минува само.

На CrazyGirl15 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Мојот од средата е со тт над 39 (завчера и 40.3 качи) , од вчера почна и да кашла многу и носето да тече, и на нозете се исфрли нешто Вчера немше тт, денеска пак качи 39.5.. Во рок од 3 месеци два пати ми спушта на плуќа.
    Утре го носам на доктор, мн ми е страв од коронава, ама дете се измачи....

16. sweet.november

sweet.november Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    3.120
    :(со лесно мајка. Мојов денес нема тт, ама многу кашла:^) Сигурно е вирус и кај твоево и кај моево, само не дај боже да спуштат бронхит.

На apple12 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Многу му тече носето и кашла. Црвено грло нема, на гради нема ништо. Само висока тт од средата...
    Докторката вика вирус, ама Црп-то е многу високо..

Прикачени фајлови:

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Вироза е. Другите вредности се во граници на нормала, ако беа гранулоцитите покачени, ќе беше бактерија. Во вакви случаи се толерира црп до 50 ако нема промени во другите параметри на крвната слика. Ама многу зависи и од општата состојба на детето, матичната го знае и следи, па веројатно и затоа не ви дала антибиотик.

На apple12 и fana им се допаѓа ова.
  19. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Фала најмооогу

Од средата е со тт, мн лошо кашла.. Што вирус ќе беше, не покоси

20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.036
    Допаѓања:
    117.576
    Скоро идентична крвна слика имав јас. 4 дена не можев да мрднам од кревет температурата не паѓаше никако. Ни мене докторката не ми даде антибиотик. Ама јас сум голема а тоа е мало, душиче :( ... Со лесно :(

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.