Zdravo majki. Od sinoka kerkami ima temperatura, i ka simnuvam i pak se kacuva. Ne kasla, ne i tece nos, samo temperatura 38.5. Bidejki e praznik neraboti maticen se plasam da ja odnesam na klinika. Daali nekoj odnel dete na dezurstvo odkako e sostojba so virusot i kako bilo tretirano od doktorite. Jas se plasam ke mi kazat deka korona virus ima. Imam uste 3 deca doma nisto nemaat, sosema se zdravi.
Треба да се јавиш прво, не можеш ни на матичен ни на клиника така да одиш без јавување. Никакви други симптоми нема?
Se plasam na klinika da ja odnesam ama ako prodolzi i utre ke moram. Temperatura nedoaga od nisto. Si velam nastinata e, non stop soblekuva corapi, jade sladoled i bese vo maicka zavcera,ama sepak nesum sigurna nesum doktor
Има разни вирози, од каде корона ако сте немале контакт со заболен? А заблуда е дека се настинува од шетање боса, по маичка или од јадење сладолед. Ако не оди над 38.5, и нема други симптоми, давај повеќе течности, витамин Ц, и нека одмара. Ако не се симнува тт на ниеден начин, и се појават и други симптоми, консултирај лекар.
Ко што кажа Ана температура не се качува од јадење сладолед и одење боса. Веројатно е вирус во прашање а тој влегува преку респираторниот тракт, а не преку нозете. Колкава ти е малата? Освен ако не е мало бебе, нема потреба уште на прв ден температура да му ја мислиш на носење на матичен или дежурен, не само во оваа ситуација со короната, туку и вообичаено. Ако дури после 2 дена качува постојано ќе се слушнеш телефонски со матичната и таа ќе ти даде инструкции што да правиш.
Не е мала воопшто, сигурно има изградено добар имунитет, така што и да е корона во прашање ќе ја помине од нога, затоа не се грижи. Ко што кажа Ана нека одмара, ама и наизменично надвор на свеж воздух нека излегува, ако е расположена нека се протрчува тоа е најдобар лек за симнување температура. Витамин Ц, течности, супичка... малото мое исто пред некоја вечер 39 температура, наредниот ден ко ништо да не било.
Мајки има ли некој стомачен вирус? Ќере стана со малку покачена температура 37.6 и се жали дека ја боли стомаче и глава.. не повраќа нема пролив ама не сака ни да јаде ни да пие.. сега заспа и тт 37.9
Здраво мајки, едно прашање. Малата 2 години е, имаше висока температура во четвртокот и петокот, саботата почна да ја спушта и бидејќи немаше подолго од 3 дена температура матичната не и даде антибиотик. Е сега од тогаш многу спие, многу рано си легнува и еве денес заспа втор пат преку ден, а одамна спие само по еднаш. Во понеделник ја прашав докторката ми рече била исцрпена, ама веќе неколку дена поминаа од темп. Многу ми е чудна. Сте имале вакво искуство?
Нормално е. Температурата истоштува бидејќи е начин на кој телото се бори против инфектот, и колку повисока е температурата, подолго му треба време на организмот да се врати во нормала. Има такви вируси, особено стомачните се такви, оти резервите во телото се исцрпени. Сонот е многу важен за опоравувањето на организмот, нека спие детето. Ќе биде пак како порано.
Јас моиве ги носам кај д-р Бојан Стојановски, ординацијата му е кај ЈБТ средното школо, во зградата одма до него. До Антолог книжарата. Сите одиме таму, задоволни сме, ептен детално прегледува. Обично приватно работи, ама малово кога го носевме кај него, накнадно вадевме упат, тој така ни кажа, значи работи и со мој термин, само сега не знам како е.
Ќерка ми имаше долго време проблем со запушено солзно каналче на едното оче. По препорака на една пријателка (го носеше нејзиното девојче кај него и сеуште го носи, рака на срце да не лажам ама неа стварно и помогна) ја однесов и јас кај него на преглед. Ја прегледа и ми вели: мора да се пробуши солзното каналче. Ок викам може ли да ми објасните како се изведува постапката? Да. Ќе го донесиш бебето (тогаш 9 месеци) тука и ќе ни го оставиш нас ти ќе одиш надвор, јас ќе викнам тука 5 сестри едната ќе му ја држи главата, а другите рацете и нозете и јас со игла ќе го пробушам каналчето. Јас: Докторе дали е можно после годинка самото да и се отвори каналчето? Докторот: ко ќе роди врбата грозје. Се гледаме понеделник во 8. Јас: Не, не се гледаме. Фала ви. Пријатно.