Maka macime so golema nuzdha, pisete sto da davam neznam posto dolgo macime maka a mn raboti imame probano, sirup portalak,od smokva i sliva,prasak efacol, corbi,potecno,nalekar sekoga odime, ne e mn lubitel na ovosje i opsto na jadenjevo no so maka,so molenje teranje nekoj igranki samo da kasnit,posledno so mi dade pedijatarot e caj od sena i pomagat mnogu sekoj vecer i davam po edna casa 200 ml no drug doktor koga prasav i na net procitav tokmu denes vikat deka vo idnina mozit da imat zavoluvanje na crn drob ili mrzlivost na crvaa , se isplasiv duri i zaplakav stvarno neznam.sekoj doktor kazuva razlicno eden davaj ova drug nedavaj ova , uste 3 meseci pravi 4 godinj golemka e no eve taka e ne jadit, drug mi preporacuva nosi ja skopje vo gastro drug ne, sum davala i mn sokcinja od hip sliva nisto ne pomaga, 2 godini so ova se macime eve denes od cajot i prasaceto efcol so gi ispi zavcera, vcera i denes kaka po malce i samo place , navistina neznam so da pravam ili preporacajte mi kade da ja nosam neka kosta kolku saka Samo da i olesni, ve molam pisete mi kade e najsodvetno da ja nosam ili da napravam
A da kupis kinder imuno da pocne da jade(jas imav edna takva nejadacka)pa posle da baras care ?! Spored mene deteto ima mrzlivi creva od toa sto ne dovolno jade i crevata ne rabotat pravilno so samoto toa ima problem so stolicata. Koga ke vnesuva dovolno hrana ke ja obrabotat crevata i ke se laci dovolno kiselina za da moze da se svari hranata.se drugo sto davas mislam e kratkotraen efekt kolku togas za togas da se sredi rabotata. Za kinder imuno jas mu siminjam kapa na toj sto go izmisli,moevo devojce ne jadese nisto(ima 7 g. I 22 kg) ne deka sega e kako sto treba,no barem jade i krvta i e super. Probaj.
Ако има детето страв од голема нужда, убаво е да си посетите психолог. Не е мала. Можеби не јаде оти знае дека ќе треба да кака, а има страв од тоа. Ич не би се чудела да е таа причината, психологот може многу да ви помогне. Не знам каде сте, ама ако сте во Скопје, има психолози на детска клиника или пак во заводот за ментално здравје кај деца и младинци кај Симпо, само ви треба упат од матичен лекар.
@glisa не е баш јасно дали детето има проблем со тврда столица или има психолошки проблем со какање, ко што вика @Annath ? Крвна слика имате правено, нешто имате испитано?
Дали пиете битолско млеко? Или само млеко со 3.2 масленост? Моето имаше мака исто вака како вас и открив дека е до млекото. Го сменав битолското со друго со 1.6 масленост и фала му на бога за два дена дете немаше никаков проблем.
Штом две години има мака, обавезно да направите испитувања. Носи ја на гастро на специјалист, па оттаму ќе ве упатат што да испитувате.
Zdravo majki prv pat pisuvam tuka no ve sledam.koga moza. Bevme kaj maticen I ni rekoa deka uzinjata ni se za perenje ima 2god I 8mes pa sovet dali da pereme ili ne I iskustvo nekoj dali ima za sovet. Vi blagodaram
само со избалансирана исхрана и пробиотици. Тие се што го наброја како што кажа докторот понатака ќе направиш проблем на мрзливи црева. Повеќе течности давај. Поголема физичка активност...
носи и перете со време. Ние 3 недели се маткавме по специјалист и се отрувме од сируп летизен,за алергија е и не знам зошто би ни бил од корист. Користевме и парафинско уље и на секои 7 дена контрола и на крај перење. Носи и не чекај. Кај нас имаше болка затоа и појдов
Па ако ви рекле да ги перете исперете ги. Може да и направи проблем со инфекција зако се затне каналчето и не може да се дренира. Ние зимава мака намачивме со инфекција од затнато каналче на увото. Сега му ставаме спреј на база на маслиново масло од време на време за да се дренира полесо увото.
Koga bev mala mn imav maka so usite,ne mi se lacese toa zoltoto za da se iscistat sami i da se zadrzuvaar cestickite na nego,pa cesto mi gnoeja i primav terapii. Tatko mi mi pravese narodski kazano "fitil" so vosok i stara krpa , go palese za da se izvlece necistotijata. Sega postojat vo zegin takvi se kupuvaat i se cistat za 5 minutki. Jas na dvajcata im gi cistam taka i nema poubavo nesto. Kerkami se nesto ja ceska vo usite i i lacat poveke zolto, na sinko ne- kako mene e, no obavezno 1 mesecno gi cistime taka. Probaj nisto nema da zagubis,a koga ke go otvoris na kraj ke se zaprepastis sto se ima vo uvoto.
Ce kupam uste utre, sto e toa nesto kako zitarki ili? I kako da go prigotvam,i kade go ima? Neka bide kolku saka samo da i pomogne veruvajjjj taa placee jas placam, ce probam i so ovaaa i taka mislam deka premn nervi sum imalaa trcajci po nea samo da jade nesto so treba da i raboti hranta ama xhabeeee , pise te mi kade da go najda uste sabajle ce odam Odime redovno na lekar, do sega ne ni preporacal maticniot da pojdeme na psiholog iako za mene ne mi e problem nema nisto strasno tuka i jas sama sum medicinska sestra, denovive i taka planiram povtoroni da pojdam pa ce mu recam sama na doktorot, iako mislam deka ce ima nesto drug problem malava Too spomnav i pogore neznam dali ce e to iako mislam deka ne e imame praveno uba i e krvta, pravevme i koprokultura nema nisto, bevme i skopje maticniot ne prati na detska hirurgija malce puknatinka nadvoresno imase ama nisto strasno ni dade masti too se zavrsi nastanalo poradi too steganje so nemozit da kakat , no eve ne pak uste ista pesna nemozit placit strsno jas sama baram da mi dade da odam gastro skopje mi vika uste malecka e Maticniot uste od 1,pol godinka mi rece ne i davaj mleko od toa i e zall mi eee skrozz i go prekinav a taa ima cejf na mlekce sega nekogas samo i davam po edna caska sama bara, drugi lekari mi vikaa dava i ne e od toa ama jas ne i davav da ne se napravi zapek golem neznam koj pat da go fatam Daaa i jas istoto go baram od maticniot stoo tuku me matkat ne razbiram zemi ova zemi onaa ne biva be ne biva malata samo placi, on edno isto davi i krusa davai manxhaa eve i davam so silaaa i i dvete se mrdnavme dzabe ne odit rabotata Tecnosti pie mila i navecer pie ledeno cajce, i dosta e aktivnaa , zivaa e epten napred nazad e , i mene mi e cudno zosto vaka i ee
Пробај елиминациона диета. Ти пишале, може да е проблем со млеко/лактоза а може и проблем со глутен. Мислам такви специфични тестови треба да ви направат. Таа надворешната пукнатина мене ми личи на тврда столица а тврдата столица може да е од нетолеранција на некаква храна. Едит-веројатно гастролог за овие работи, ама тестирањето е секако преку крвна анализа. Постои и млеко без лактоза и леб/тестенини без глутен, ама прво тестови па се друго. Ама мора, значи мора да јаде свежо овошје и зеленчук, не разбрав со тоа како стоите.
Pred tri dena i denes pak ja primetiv i premn sum ispanicena, od toaa sto ima nagoni za golema nuzda i so se macii a nemozi da izleze i se pojavi brukceee jako topcee kamenn, zavcra ja kapev i i gi doprev se uplasiv ja preliv so voda na brzina vo peskir i ja zemav ja legnav i se povlece, denes ja kapev pak i bese izlezeno, moram da odam na lekar go molam gospod da se sredi ova
Kinder imino e prasok za imunitet,no so samite vitamini vnatre se podobruva(zgolemuva) apetitot,moeto devojce so toa pocna da jade. Poentata mi e da go zgolemi vnesot na hranata pa po nekoja logika da prorabotat crevata normalno i da moze da ima normalna stolica. Ke davas poveke tecna hrana ke zaboravi blakce nekoe vreme, moras da i napravis red.
Ce moram povtorno da zboruvam so maticniot jade so zort no ne premnogu Vazit utre ce pobarame obavezno
Се едитирав погоре. Не знам што јаде обично, ама пробај да не е процесирана храна ( од фабрика што се вика, бисквити, салами). Побарај во некој поголем маркет млеко без лактоза, и пробајте недела, две. За млечни производи не знам колку ги има без лактоза, некој ако знае нека сподели