1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.301
    Допаѓања:
    182.581
    Познаници мои мака мачеа со малиот од бебе, константно имаше констипација. И кога веќе не биваше му правеа испитувања на гастро, а после и на детска хирургија. Тоа на 3 годишна возраст. Требаше да го прават операција, ама засега е на некои лекарства наменети за проблемот. Детето за да оди по голема нужда, мораа да му стават клизма, а тоа па си носи други проблеми. Знам дека на детска хирургија доаѓа тим од Бугарија и тие му го вршеа испитувањето и му правеа биопсија, нашиве не го правеле тоа. Али мој совет, запни му на матичниот да ви даде упат и пополека да испитувате дали има некаков проблем кој мора да се решава навреме.

На glisa и Annath им се допаѓа ова.
  2. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157

Ovaj go zemav denes sekade barav nemase kako prasak samo ova bese so go najdov uste denes pocnav da i go davam...pa da vidime

Прикачени фајлови:

На Mami3 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157

Ce teram uste malce so ovie raboti go zemav eden sirup na devojkata pogore so mi imase spomeneto da stivne do nekade situacijava so pandemijata pa ce baram care.

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.292
    Допаѓања:
    37.181
    Не сум сигурна дали една или две, џвакаше мастика и голтна.
    Опасно е? Можам да направам нешто?

5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Не е опасно.
    Ти не си готнала џвака? Ќе ја искака.

На Chantal, Coco31, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Не е. Мојата а види мастика и ја џвака и голта. Затоа и кријам :)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.292
    Допаѓања:
    37.181
    Фала, полесно ми е сега.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    7.049
    Уште ги голтам мастиките :D Не е опасно.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.375
    Допаѓања:
    22.614
    Мојава немаше пробано до скоро, па некој и даде и мама мама шо е ова, мастика, сакам..
    Еве, ама мастиката не е како бонбоните, се џвака малце па се плука..
    И така грицнува врти 2 пати и плука, па ја учеше и баба и како се џвакале мастики..
    Иначе мислам дека не е опасно, порано нас не лажеле дека е, дека ќе ни се залепат цревата...

На Coco31 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  10. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Здраво мајки.
    Јас ако денес преживеав ќе живеам долго...
    Син ми(3 и пол год), му залетна бомбонче..... Неможеше воздух да земе, душата ми трепери уште неможам да се соземам.
    Фала му на господ маж ми беше дома му го поттурна, дете го голтна и зеде воздух.... Избегавам обично бомбони, пуканки, моркови, краставица...
    Денес од црква зедовме бомбончиња... Господ го чуваше...
    Капиларчиња му испукаа под очи, помислив готово детето..... страшно беше многу...
    Дали има некоја од вас искуство вакво?не дај боже.
    Или дали некоја знае што се прави во ваква ситуација, доколку би била сама (не дај боже) дали би се снашла... Ох душа ме боли, потресена сум многу:sweat::(

11. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Дали има некој искуство каде се оди за курето на дете 13 месеци , не му се отвара , многу малце и кога ќе го повлечам надоле таа кожичка што му се гледа е многу црвена , викам навечер да не заплакува од тоа да не го боли, незнам више па од друга страна и преку ден ќе плаче , искуства ??

12. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.813
    Ne place od toa,ne se sekiraj.
    Na urolog na klinika ke go sredat,posovetuvaj te se so maricen prvo.

13. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.928
    Допаѓања:
    152.946
    Уролог, или бар за почеток матичен нека го види ќенти каже далинима потреба за уролог

14. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Ви благодарам но сега со ситуацијава ни клиникани матичен, здравје

15. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    за мајка верувај најтешко е да се најде во ваква ситуација. Со првото имав нешто слично ама лесно го исплука. Имаше јаболче враце пресечено, 1/4 како кришка. Тоа као демек си се чешка на непцата и ништо страшно го цица сокот од јаболкото додека не одгриза парче и му залетна. Јас инстиктивно само го земав го фатив за стомаче т.е под гради и со горниот дел надолу и тупкав всушност удирав по грбчето и успеа да го исплука парчето. Не знам зошто односно не се сеќавам ама имам читано кога кај човек ќе залетне страни тело важно било да се држи под гради со удар на задниот дел на грбот каде што се белодробните крила.
    прво на матичен потоа ако има потреба ќе те прати на уролог.
    не можеш така,ако имам недај боже мака после поголеми проблеми ќе се јават. Свекор ми за детето на околу 3 години на инекции го носеше зашто никако веќе не му се отвараше и не ни можеше да мокри

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.814
    Допаѓања:
    14.396
    Јас се имам задавено на бомбона како дете, на 3-4 години, баш задавено до помодрување. Баба ми ме гледала, и само ме тапшала по грб мислејќи ќе плукнам. Мајка ми за среќа влегла баш во тој момент, пробала со рака да ми ја извади и од грло, и кога не успеала, ме превртела наопачки држејќи ме за глуждовите и со сета сила 2 пати ме удрила по грб и бомбоната излетала. Грлото ми било испогребано, очите крвави, мајка ми вика дека модра сум била во лицето кога влегла.
    Дали ова е правиот начин, не знам да ти кажам, ама ете тоа мене ме спасило. После тоа мислам дека со години не ми даваше да јадам тврди бомбони, и голема бев првиот пат кога ми дозволи, и тоа пред нејзе морав да стојам додека ја јадам да ме гледа, на ова и се сеќавам, значи сигурно сум била барем 10 години.
    Децата имаат одличен рефлекс за плукање на тоа што не можат да голтнат, ама бељата не прашува. Едноставно мора да ги гледаме додека јадат. Ние сме возрасни, па ќе се случи да ти залетне некогаш.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.100
    Вчера го шетнав син ми на езерце . На челото го каснало нешто . И премногу е набубрено. Ден после на врат му се појави. И сега на ногата . Што може да е ? Како да постапам тоа на челото најмногу е набубрено и не го чеше

18. sweet.november

sweet.november Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    3.120
    Намачкај го синопен маст. Ако не поминува консултација со матичен.

На Lejlaah му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.063
    Допаѓања:
    24.316
    Некој да не имал слично искуство..
    Сабајлево го боли стапалото, неможи да стапни на него, го крева, сношти најверојатно се има свиткано, удрено не го сетивме, ама сношти беше ок, го фаќав седнат ништо не реагира ама неможи да стапни, нема оток...не ми гледа дека е нешто посериозно, на доктор не бевме треба да одиме на итна, од таму сиг Битола ќе не пратат, за се таму праќаат, а не ми гледа дека е сериозно @Annath да не имаш вакво нешто поминато со дечките?

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.805
    Допаѓања:
    202.806
    Немам искуство за вакво нешто, ама ако го боли дај му нешто за болка, парацетамол или бруфен. Дали може да го врти и витка стапалото без да плаче? Ако може, најверојатно не е удрено или свиткано, а прво на што ми текнува кај деца вака, е излив во зглобчето, дали на стапало, дали на колено, дали на колк, од прележана настинка/инфекција во скоро време. Може не е ни тоа, може само лошо спиел, а за дијагноза треба ортопед да го види.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.