Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Бевме во лабораторија да испитаме од кога завршивме во болница, тогаш воведував млечно.
    На 11м почнав жолчка да воведувам, па после 1г и белка, без никакви реакции. Си јадеше по цело јајце рендано во кашите.
    Потоа направив една ден макарони потпечени со домашни јајца(тогаш прв пат), се исфрли околу усте. Уште еднаш и дадов и пак исто. И јас незнам како само на домашно, сите доктори ми кажаа дека нема врска, ама ете пред мене покажа алергија.
    Дали може има врска со 'јачината' на јајцето? Последен пат јајцето беше потечно, па може и така е појако :wasntme: Незнам стварно, мислев од кога ќе испитаме ќе биде лесно ама не е така.

Attached Files:

Biljarkata likes this.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@BabyT* мојот повраќаше обилно од домашни јајца, а од купечки нема гајле. Појаки се домашните. Потечно немој во секој случај да даваш, поради салмонела, само тврдо варено за дете.

Biljarkata likes this.
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Прв пат дадов така затоа што подолго време ми го одбиваше.Ама веќе нема да давам така, до душа сега страв ми е секако да давам :D

kristina.k likes this.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Требало да ти кажат после испитувањето што имате за проблем, ова што го имаш прикачено како фајл не знам да го читам. Можеби @Annath може да помогне, ама ова со јачина на јајцето не го разбирам:?:
    За млекото, стварно би требало јасно да знаеш дали имате проблем со казеин (кој е протеин во кравјо млеко) или со лактоза (која ја има во секое млеко и млечни производи). Ама по ова што го кажуваш веројатно јајцето е проблем.
    Не ми текнува дали имаше некоја врска меѓу јајцата и вакцинитe:?:

5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Точно требаше. Бевме кај Сајковски, па од кога ги добив резултатите не ми крена на мобилен, ниту пак ми врати на пораки. Тукашните педијатри креват раменици, не сакаат да сносат никаква одговорност. И така ќе си прашувам тука со надеж дека некој ќе знае :)
    За јајцето стварно незнам, го поврзав тоа дека отечи во устата од кога изеде неколку парчиња од лебчето со јајце (јајцето беше течно) и тоа е.

Biljarkata likes this.
  6. katte82

katte82 Истакнат член

Типично за др.сајковски.срамота !

BabyT* likes this.
  7. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Јас и сестра ми бевме алергични на домашни јајца како мали
    Сега веќе не. Бш кога пишав тука и мене ми се чудеа демек јајце е јајце.

BabyT* likes this.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Баш мене ми кажуваше ти, јас кога прашував. Незнам што да кажам нема некој доктор кој би ми помогнал. Јас кажувам, они дигат рамења, и така.

Milaаа991 likes this.
  9. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Исто и свеки ми кжуваше за колега на свекор ми дека бил алергичен на домашни јајца и секогаш секаде напоменувал кога јадел јајца да не му даде некој домашно. Значи ова не е изолиран случај, па да се чудат др.

BabyT* likes this.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Домашните јајца се ,,појаки,, од купечките- индустриски.
    Па не е ни чудно да дадат реакција.
    Е сега кај БејбиТ е комплицирано. А за алерго тестови е мала. Па само со елиминирање ќе се види што смета.
    Иако не значи дека ќе остане така. Најчесто тие алергии се губат како растат децата.

Biljarkata and BabyT* like this.
  11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Види она тоа што го јадеше го јадеше 5м, без никаква реакција.
    Јас затоа сум цела прашалници.
    Вчера се нафрли на мешето и грбот, брунчиња не типични за алергија.
    Ама и 2те докторки велат дека е од тоа, дека алергенот уште не бил исфрлен. Па уште пие сируп. Сега ми рекоа скроз да исклучам млечно, како ќе биде детето без тоа незнам.

duffi likes this.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Пробај со елиминирање едно по едно. Веројатно со тек на време ќе увидиш што не и одговара.
    Знам оти е тешко ама ќе помине. Нема секогаш да сте вака.
    Најдобро консултација со добар лекар. Ама сега ни за тоа не е време, за маткање по лекари.

BabyT* likes this.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Мајки работат ли оддели на Детска клиника? Бил ли некој скоро? Вртев пред некое време, на тел од оддел кај што ми треба да одиме (гастро), ми викаат не работеле амбулантни и не правеле прегледи... но што со оние дечиња кои имаат здравствен проблем и мака?

14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Verojatno zivees vo pomal grad ama probaj da najdes mleko bez laktoza, vo pogolemite marketi vo skopje verojatno gi ima. @mariz nemate iskustvo?

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Ама не само на лактоза, скроз и смета кравјото.

16. ChrissLu

ChrissLu Нов член

здраво мајки , незнам дали прашањето е соодветно за оваа тема ако не е слободно избришете син ми има 15 месеци и последната недела приметив несекојдневно гледање со очите нагоре краткотрајно пример 2 сек не секогаш али се дешава 2 до 3 пати на ден е сега незнам дали е навика дали што гледа во тв појма немам или се работи за нешто друго некоја со слично искуство !? Фала ви однапред имајте убав ден

17. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Прашајте матичен, мојата правеше слично, па и ради други работи ја однесов на невролог, кој препорача еег само ради погледот таков, се испадна уредно,со тек на време приметивме дека наметно прави понекогаш.

ChrissLu likes this.
  18. ChrissLu

ChrissLu Нов член

фала ти

19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Ќерками ја изгреба раката на трендафил, мн ја печи и се вцрви. Со шти да ја намачкам? И ставив само малку јод.

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Ништо ќе помини. Горниот слој на кожата најмногу боли и мојот беше рани пред некој ден од трендафили. Инаку јас стално чистам со хидроген прво, па прскам оксикорт спреј, побрзо му заздравуваат раните. Ама можеш и само со јодот, им заздравува за брзо нив. Знам и кантарион дека ставаат, немам пробано јас.

Milaаа991 likes this.