Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.422
    Допаѓања:
    7.780
    Исто можеш и мед да даваш, многу помага за грло. Една мала лажичка и после давање 2-3 мин не давај течности за да може да се залепи на грлото медот.

На happygirl, pianogirl и duffi им се допаѓа ова.
  2. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    На малата и е како фатен гласот од вчера, :(други симптоми нема, што да давам? Да носам ли на лекар и крвна слика?

3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.827
    Допаѓања:
    33.802
    @danichap тебе те тагнвам оти знам дека Ели е оперирана од полипи како што се сеќавам.Ние конечно по 3 години мака со кашлицата, дознавме дека малата има полипи, ама HNO докторката не прпорачува операција до 6 години.Ние со мм размислувавме и сакаме што поскоро детето да се спаси од оваа одвратна кашлица.Може ли да ми кажеш како стигнавте до операција и дали и правеа на Ели МРТ и како се одвиваше, со опојка или без? Дали операцијата е рутинска и лесна или поризична?

4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.378
    Допаѓања:
    286.708
    Полипите ги оперираа заедно со крајниците и рез кај ушите. Се будеше пола час после зафатот, поседовме уште 30-60мин и станавме си отидовме дома.
    Значи кај нејзе беа 3 во еден зафати и после еден час веќе беше фит и на пат за дома.
    Многу се плашев тогаш...ама лесно прелесно. 4г беше.
    Да, и МРт главчето е снимано, исто под целосна наркоза. Имаше и други зафати истовремено, па да се искористи наркозата. Будењето беше без апсолутно никаков проблем. Она беше околу 3г тогаш...па само со наркоза ми беше кажано како опција.

На mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.827
    Допаѓања:
    33.802
    Толку брзу си отидовте:o Супер значи не е некоја ризична.Ние повеќе се мачиме со кашлицата и само ја клукам со сирупи и капки за нос.После од кашлицата добива болки во стомакот.За болки во синусите не зборувам, ама др вели немало причина голема(facepalm) Мојата е 4 години.Па ќе барам да ја средат вака не оди.Фала ти за брзиот одговор , гушка за лепотиците:hug:

На mal.ecka и danichap им се допаѓа ова.
  6. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Мајки, хелп ако има некоја будна во ова време.
    Бебе ми е со температура 38.6. И ставив чепче, после 4 саати пак крева. Дали може повтотно чепче или мора ибруфен? Последен пат го плукаше и поврати сирупот.

7. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    Не сум сигурна на 4 саати дали може, но туширање кај нас помага многу. Матичниот ми има кажано као може после 4 саати да се даде и сируп..

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    Луѓе помагајте, детево буквално на еден саат се буди со вриштење плачење веќе живот нема во нас. Малку и течеше носот.. Ја гледам и цуцлето го гризе поагресивно па дадов блокмакас. Се смири, заспа.. По 1 саат иста песна. Ова е трет пат што се буди а саатот е 5 сабајле. И прснав и спреј во носе. Сега се смири па ќе заспие. Ама ме плаши што може д биде работата? Плаче корне... Немоќни сме скроз во ситуацијава. Помислив да ја носиме во брза помош ама што ќе и прават таму? Нема ни температура, ни кашлица.. Хелп

9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.752
    Допаѓања:
    145.211
    Има и чепчиња Неофен . Само незнам која возраст сте. Сируп со шприц, дирекно во грло. Со фатен нос. Ќе го голтне.

10. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.606
    Допаѓања:
    15.696
    Да не вади заби? Колкава е? Ќерка ми така вриштеше во сон и се будеше кога ги вадеше тројките и четворките.

11. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Утре точно година. Успеав еднаш да и дадам ибруфен. Почна и на помалку од 4 саати да качува.
    Ќе ја носам сега на педијатар.
    Неофен е во составот ибруфен? И од која возраст ако знаеш?

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.752
    Допаѓања:
    145.211
    За дечиња над 2 год се чепчињата.
    Носи ја. Нека ја видат.
    Ќе помине.

13. Mery92

Mery92 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    860
    Na mojava i so ibrufen i kacuva na 4 saati..ja tusiram i malce ke i padne..ama taa ima i treska cela se trese..pomina dvee nedeli otkako i davav antibiotik..i eve sme pak so temperatura..neznam i jas sto da pravam.

14. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Проверете урино култура. Може да има некоја бактерија, доколку нема респираторни проблеми, носе да течи, сигурно е од тоа.
    И јас ја туширам, ама пак не се намалува. Сирупот за температура пола го исплука и поврати, а од чепчето по 10 мин. се покака и не знам дали ќе делува :(

15. Mery92

Mery92 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    860
    Se slusnav so pedijatrata..utre ke i pravam complet pregledi..ako ne i padne provaj pak sirup ama mislam da pocekas barem eden saat..taka mi velese pedijatrata.

16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.073
    Допаѓања:
    40.432
    Нока му ги приверат ушите. Мојот од уши така плачеше

На PeachGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    21 месец има, си викам и јас дека се забите. Само досега другите вака не ги вадела со пиштење вриштење.. И затоа се извадивме од памет. Фала ви девојки.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.736
    Допаѓања:
    18.431
    На синко му излегоа неколку вакви точки. По две на бутките и над курето, одприлика кај рана пд царски што е, уште две три. Сабајле имаше само над курето, сега гледам и на бутки има.
    Не се чеша. Температура нема и немал деновиве, односно никогаш. Памперс ист користам со месеци, исто и козметика. Нови вкусови немам дадено.
    Анемичен е, пие малтофер. Пие и бекутан мултивитамин, ама до пола шише ги испи и двете. Една недела, 10 дена максимум, јаде по три оброка, воглавно месо. Цица ама ништо немам сменето во исхрана.
    Прашок и омекнувач не менував скоро.
    14 месеци е.

@Alishan30 @Annath @Spidy
    Или некоја членка да има искуство?

20200923_214514.jpg

19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.068
    Допаѓања:
    179.008
    @Magic13 ако подолго време не спушта и има висока тт стави оцет на стапала. Минатиот пат нас тоа ни помогна покрај сирупот и после тоа веќе не крена. Не е прва опција, ама во ваков случај можеш да пробаш.
    Не се грижи, периодов сите сме така, ќе и помине ко на кутре.

На Magic13 и Mery92 им се допаѓа ова.
  20. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.493
    Допаѓања:
    23.068
    И јас да се пријавам во загрижените мајки.
    Синко е година и 9месеци, прв пат настинува, ама саглам е ова. Од понеделникот ноќта е со висока температура, од 39 се до 39.8. Вчера држеше околу 38.5, денес околу 38.
    Носот му е растечен, прскам Изомар и Оперил спреј и влечам со пумпица.
    Му направивме кс, црп е 15, леукоцитите се мирни. Матичната вели вирус е, да давам Далерон и Блокмакс сирупи комбинирано. Давам на 4 саати оти повеќе не дозволува, и пред тие 4 саати пак качува.
    Немам искуство па да прашам, колку време траат овие вируси?
    Од денес веќе не кива толку многу, и секретот не е толку воден, туку згуснува и го гуши на моменти.
    Во петокот минатата недела му ставивме мрп вакцина, ама беше здрав и со одлична кс.