Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.488
    Допаѓања:
    7.953
    Исто можеш и мед да даваш, многу помага за грло. Една мала лажичка и после давање 2-3 мин не давај течности за да може да се залепи на грлото медот.

На happygirl, pianogirl и duffi им се допаѓа ова.
  2. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    На малата и е како фатен гласот од вчера, :(други симптоми нема, што да давам? Да носам ли на лекар и крвна слика?

3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.872
    Допаѓања:
    34.012
    @danichap тебе те тагнвам оти знам дека Ели е оперирана од полипи како што се сеќавам.Ние конечно по 3 години мака со кашлицата, дознавме дека малата има полипи, ама HNO докторката не прпорачува операција до 6 години.Ние со мм размислувавме и сакаме што поскоро детето да се спаси од оваа одвратна кашлица.Може ли да ми кажеш како стигнавте до операција и дали и правеа на Ели МРТ и како се одвиваше, со опојка или без? Дали операцијата е рутинска и лесна или поризична?

4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.523
    Допаѓања:
    288.811
    Полипите ги оперираа заедно со крајниците и рез кај ушите. Се будеше пола час после зафатот, поседовме уште 30-60мин и станавме си отидовме дома.
    Значи кај нејзе беа 3 во еден зафати и после еден час веќе беше фит и на пат за дома.
    Многу се плашев тогаш...ама лесно прелесно. 4г беше.
    Да, и МРт главчето е снимано, исто под целосна наркоза. Имаше и други зафати истовремено, па да се искористи наркозата. Будењето беше без апсолутно никаков проблем. Она беше околу 3г тогаш...па само со наркоза ми беше кажано како опција.

На mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.872
    Допаѓања:
    34.012
    Толку брзу си отидовте:o Супер значи не е некоја ризична.Ние повеќе се мачиме со кашлицата и само ја клукам со сирупи и капки за нос.После од кашлицата добива болки во стомакот.За болки во синусите не зборувам, ама др вели немало причина голема(facepalm) Мојата е 4 години.Па ќе барам да ја средат вака не оди.Фала ти за брзиот одговор , гушка за лепотиците:hug:

На mal.ecka и danichap им се допаѓа ова.
  6. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Мајки, хелп ако има некоја будна во ова време.
    Бебе ми е со температура 38.6. И ставив чепче, после 4 саати пак крева. Дали може повтотно чепче или мора ибруфен? Последен пат го плукаше и поврати сирупот.

7. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Не сум сигурна на 4 саати дали може, но туширање кај нас помага многу. Матичниот ми има кажано као може после 4 саати да се даде и сируп..

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Луѓе помагајте, детево буквално на еден саат се буди со вриштење плачење веќе живот нема во нас. Малку и течеше носот.. Ја гледам и цуцлето го гризе поагресивно па дадов блокмакас. Се смири, заспа.. По 1 саат иста песна. Ова е трет пат што се буди а саатот е 5 сабајле. И прснав и спреј во носе. Сега се смири па ќе заспие. Ама ме плаши што може д биде работата? Плаче корне... Немоќни сме скроз во ситуацијава. Помислив да ја носиме во брза помош ама што ќе и прават таму? Нема ни температура, ни кашлица.. Хелп

9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    145.269
    Има и чепчиња Неофен . Само незнам која возраст сте. Сируп со шприц, дирекно во грло. Со фатен нос. Ќе го голтне.

10. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    15.757
    Да не вади заби? Колкава е? Ќерка ми така вриштеше во сон и се будеше кога ги вадеше тројките и четворките.

11. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Утре точно година. Успеав еднаш да и дадам ибруфен. Почна и на помалку од 4 саати да качува.
    Ќе ја носам сега на педијатар.
    Неофен е во составот ибруфен? И од која возраст ако знаеш?

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    145.269
    За дечиња над 2 год се чепчињата.
    Носи ја. Нека ја видат.
    Ќе помине.

13. Mery92

Mery92 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    860
    Na mojava i so ibrufen i kacuva na 4 saati..ja tusiram i malce ke i padne..ama taa ima i treska cela se trese..pomina dvee nedeli otkako i davav antibiotik..i eve sme pak so temperatura..neznam i jas sto da pravam.

14. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Проверете урино култура. Може да има некоја бактерија, доколку нема респираторни проблеми, носе да течи, сигурно е од тоа.
    И јас ја туширам, ама пак не се намалува. Сирупот за температура пола го исплука и поврати, а од чепчето по 10 мин. се покака и не знам дали ќе делува :(

15. Mery92

Mery92 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    860
    Se slusnav so pedijatrata..utre ke i pravam complet pregledi..ako ne i padne provaj pak sirup ama mislam da pocekas barem eden saat..taka mi velese pedijatrata.

16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.139
    Допаѓања:
    40.504
    Нока му ги приверат ушите. Мојот од уши така плачеше

На PeachGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    21 месец има, си викам и јас дека се забите. Само досега другите вака не ги вадела со пиштење вриштење.. И затоа се извадивме од памет. Фала ви девојки.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.700
    На синко му излегоа неколку вакви точки. По две на бутките и над курето, одприлика кај рана пд царски што е, уште две три. Сабајле имаше само над курето, сега гледам и на бутки има.
    Не се чеша. Температура нема и немал деновиве, односно никогаш. Памперс ист користам со месеци, исто и козметика. Нови вкусови немам дадено.
    Анемичен е, пие малтофер. Пие и бекутан мултивитамин, ама до пола шише ги испи и двете. Една недела, 10 дена максимум, јаде по три оброка, воглавно месо. Цица ама ништо немам сменето во исхрана.
    Прашок и омекнувач не менував скоро.
    14 месеци е.

@Alishan30 @Annath @Spidy
    Или некоја членка да има искуство?

20200923_214514.jpg

19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.425
    Допаѓања:
    183.257
    @Magic13 ако подолго време не спушта и има висока тт стави оцет на стапала. Минатиот пат нас тоа ни помогна покрај сирупот и после тоа веќе не крена. Не е прва опција, ама во ваков случај можеш да пробаш.
    Не се грижи, периодов сите сме така, ќе и помине ко на кутре.

На Magic13 и Mery92 им се допаѓа ова.
  20. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.643
    Допаѓања:
    23.872
    И јас да се пријавам во загрижените мајки.
    Синко е година и 9месеци, прв пат настинува, ама саглам е ова. Од понеделникот ноќта е со висока температура, од 39 се до 39.8. Вчера држеше околу 38.5, денес околу 38.
    Носот му е растечен, прскам Изомар и Оперил спреј и влечам со пумпица.
    Му направивме кс, црп е 15, леукоцитите се мирни. Матичната вели вирус е, да давам Далерон и Блокмакс сирупи комбинирано. Давам на 4 саати оти повеќе не дозволува, и пред тие 4 саати пак качува.
    Немам искуство па да прашам, колку време траат овие вируси?
    Од денес веќе не кива толку многу, и секретот не е толку воден, туку згуснува и го гуши на моменти.
    Во петокот минатата недела му ставивме мрп вакцина, ама беше здрав и со одлична кс.