Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. bella12

bella12 Популарен член

Исто можеш и мед да даваш, многу помага за грло. Една мала лажичка и после давање 2-3 мин не давај течности за да може да се залепи на грлото медот.

happygirl, pianogirl and duffi like this.
  2. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

На малата и е како фатен гласот од вчера, :(други симптоми нема, што да давам? Да носам ли на лекар и крвна слика?

3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

@danichap тебе те тагнвам оти знам дека Ели е оперирана од полипи како што се сеќавам.Ние конечно по 3 години мака со кашлицата, дознавме дека малата има полипи, ама HNO докторката не прпорачува операција до 6 години.Ние со мм размислувавме и сакаме што поскоро детето да се спаси од оваа одвратна кашлица.Може ли да ми кажеш како стигнавте до операција и дали и правеа на Ели МРТ и како се одвиваше, со опојка или без? Дали операцијата е рутинска и лесна или поризична?

4. danichap

danichap Moderator Staff Member

Полипите ги оперираа заедно со крајниците и рез кај ушите. Се будеше пола час после зафатот, поседовме уште 30-60мин и станавме си отидовме дома.
    Значи кај нејзе беа 3 во еден зафати и после еден час веќе беше фит и на пат за дома.
    Многу се плашев тогаш...ама лесно прелесно. 4г беше.
    Да, и МРт главчето е снимано, исто под целосна наркоза. Имаше и други зафати истовремено, па да се искористи наркозата. Будењето беше без апсолутно никаков проблем. Она беше околу 3г тогаш...па само со наркоза ми беше кажано како опција.

mal.ecka and Ava.84 like this.
  5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Толку брзу си отидовте:o Супер значи не е некоја ризична.Ние повеќе се мачиме со кашлицата и само ја клукам со сирупи и капки за нос.После од кашлицата добива болки во стомакот.За болки во синусите не зборувам, ама др вели немало причина голема(facepalm) Мојата е 4 години.Па ќе барам да ја средат вака не оди.Фала ти за брзиот одговор , гушка за лепотиците:hug:

mal.ecka and danichap like this.
  6. Magic13

Magic13 Истакнат член

Мајки, хелп ако има некоја будна во ова време.
    Бебе ми е со температура 38.6. И ставив чепче, после 4 саати пак крева. Дали може повтотно чепче или мора ибруфен? Последен пат го плукаше и поврати сирупот.

7. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Не сум сигурна на 4 саати дали може, но туширање кај нас помага многу. Матичниот ми има кажано као може после 4 саати да се даде и сируп..

Magic13 likes this.
  8. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Луѓе помагајте, детево буквално на еден саат се буди со вриштење плачење веќе живот нема во нас. Малку и течеше носот.. Ја гледам и цуцлето го гризе поагресивно па дадов блокмакас. Се смири, заспа.. По 1 саат иста песна. Ова е трет пат што се буди а саатот е 5 сабајле. И прснав и спреј во носе. Сега се смири па ќе заспие. Ама ме плаши што може д биде работата? Плаче корне... Немоќни сме скроз во ситуацијава. Помислив да ја носиме во брза помош ама што ќе и прават таму? Нема ни температура, ни кашлица.. Хелп

9. duffi

duffi Форумски идол

Има и чепчиња Неофен . Само незнам која возраст сте. Сируп со шприц, дирекно во грло. Со фатен нос. Ќе го голтне.

Magic13 likes this.
  10. azelea

azelea Популарен член

Да не вади заби? Колкава е? Ќерка ми така вриштеше во сон и се будеше кога ги вадеше тројките и четворките.

11. Magic13

Magic13 Истакнат член

Утре точно година. Успеав еднаш да и дадам ибруфен. Почна и на помалку од 4 саати да качува.
    Ќе ја носам сега на педијатар.
    Неофен е во составот ибруфен? И од која возраст ако знаеш?

duffi likes this.
  12. duffi

duffi Форумски идол

За дечиња над 2 год се чепчињата.
    Носи ја. Нека ја видат.
    Ќе помине.

Magic13 likes this.
  13. Mery92

Mery92 Истакнат член

Na mojava i so ibrufen i kacuva na 4 saati..ja tusiram i malce ke i padne..ama taa ima i treska cela se trese..pomina dvee nedeli otkako i davav antibiotik..i eve sme pak so temperatura..neznam i jas sto da pravam.

14. Magic13

Magic13 Истакнат член

Проверете урино култура. Може да има некоја бактерија, доколку нема респираторни проблеми, носе да течи, сигурно е од тоа.
    И јас ја туширам, ама пак не се намалува. Сирупот за температура пола го исплука и поврати, а од чепчето по 10 мин. се покака и не знам дали ќе делува :(

15. Mery92

Mery92 Истакнат член

Se slusnav so pedijatrata..utre ke i pravam complet pregledi..ako ne i padne provaj pak sirup ama mislam da pocekas barem eden saat..taka mi velese pedijatrata.

Magic13 likes this.
  16. Ano

Ano Форумски идол

Нока му ги приверат ушите. Мојот од уши така плачеше

PeachGirl likes this.
  17. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

21 месец има, си викам и јас дека се забите. Само досега другите вака не ги вадела со пиштење вриштење.. И затоа се извадивме од памет. Фала ви девојки.

azelea likes this.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

На синко му излегоа неколку вакви точки. По две на бутките и над курето, одприлика кај рана пд царски што е, уште две три. Сабајле имаше само над курето, сега гледам и на бутки има.
    Не се чеша. Температура нема и немал деновиве, односно никогаш. Памперс ист користам со месеци, исто и козметика. Нови вкусови немам дадено.
    Анемичен е, пие малтофер. Пие и бекутан мултивитамин, ама до пола шише ги испи и двете. Една недела, 10 дена максимум, јаде по три оброка, воглавно месо. Цица ама ништо немам сменето во исхрана.
    Прашок и омекнувач не менував скоро.
    14 месеци е.

@Alishan30 @Annath @Spidy
    Или некоја членка да има искуство?

20200923_214514.jpg

19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@Magic13 ако подолго време не спушта и има висока тт стави оцет на стапала. Минатиот пат нас тоа ни помогна покрај сирупот и после тоа веќе не крена. Не е прва опција, ама во ваков случај можеш да пробаш.
    Не се грижи, периодов сите сме така, ќе и помине ко на кутре.

Magic13 and Mery92 like this.
  20. happygirl

happygirl Форумски идол

И јас да се пријавам во загрижените мајки.
    Синко е година и 9месеци, прв пат настинува, ама саглам е ова. Од понеделникот ноќта е со висока температура, од 39 се до 39.8. Вчера држеше околу 38.5, денес околу 38.
    Носот му е растечен, прскам Изомар и Оперил спреј и влечам со пумпица.
    Му направивме кс, црп е 15, леукоцитите се мирни. Матичната вели вирус е, да давам Далерон и Блокмакс сирупи комбинирано. Давам на 4 саати оти повеќе не дозволува, и пред тие 4 саати пак качува.
    Немам искуство па да прашам, колку време траат овие вируси?
    Од денес веќе не кива толку многу, и секретот не е толку воден, туку згуснува и го гуши на моменти.
    Во петокот минатата недела му ставивме мрп вакцина, ама беше здрав и со одлична кс.