Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Со помин нека е на сите болни дечиња. А вас мајки господ сила да ви даде:hug:

На Pandev12, kukla21, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    ние утрово пак со температура (38.6), и имаше пролив два пати.. кашла, носот и се растече како река. а вчера беше подобра и немаше температура од средата. сега како да и се спушти. не знам што ќе беше ова. ама горе и излегуваат две двојки, мислам од тоа и е ослабнат имунитетот плус..
    во Германија читав има епидемија од грип тип А, тој бил полош од обичниот, сигурно и кај нас.. а кај децата па се ширел RS Virus -
    Human orthopneumovirus, formerly Human respiratory syncytial virus (HRSV) - како се вика кај нас? возрасните лесно го поминувале, а децата посебно малите многу потешко, еден од симптомите беше и поспаност.. не знам дали него сме го закачиле или којзнае кој. во среда ќе одам на контрола можеби ќе испитаат. многу повеќе од обично спие малово..

3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.549
    Допаѓања:
    139.818
    И ние исто. Среќа што имаше црвено грло и не отидовме на вакцина оти по 2 дена качи температура. Ни јаде ни си игра. Само галење сакала. Еднаш качува на 6 саати 39 некогаш на 2 саати. Малце кашла. Пие антибиотик 3 ден се надевам денеска ќе почне да проретчува температурата.

На Sexybaby86, M&M и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Се прашувам дали има воопшто детенце што не е болно,каков ужас ќе беше ова...
    Ние таман заздравивме од стомачен вирус,после 12 дена пак температура и повраќање.Што е ова јас незнам,да полуди човек!

На M&M и KidA им се допаѓа ова.
  5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    @KidA кај моето беше грип тип А, и исто беше поспан многу. Од ко помина високата температура еден ден го помина во спиење цел, ќе станеше 5 минути и пак заспиваше. Електролити му давав тогаш на секое станување, и пиеше вода, да не дехидрираат е битно.

Не се сеќавам лани да беше вака со толку грипови и вируси, не знам што е ова годинава, нема кој не фати нешто. :(

На Sexybaby86, M&M, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    катастрофа :( и јас и давам електролити колку што можам по малку. цица барем.
    сега приметив од едната страна на вратот жлездата и е многу отечена, како топче на допир.. тоа може да и исто вирусно? ќе ја носам си мислам уште утре на лекар, да ја прегледаат за секој случај порано.

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    @KidA да жлездата отекува и од вирус, се бори организмот. И кај моето беше малку, се повлече после.
    Однеси ја обавезно, ќе знаеш точно што е.
    Со помин! :hug:

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.882
    Допаѓања:
    36.632
    И на мојава 39 и е стандард температура. Над 40 обично качува кога има некоја инфекција, ама сега докторкава ја прегледа убаво и вика дека не е. А и КС и беше во ред. Ќе следам состојба па во понеделник контрола.
    Со помин нека е кај сите :hug:

На M&M и KidA им се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    После неколку пати темоп.сеуште не ми е јасно.
    Значи вака..Ако крени давам Ефералган(пишува парацетамол)ако крени по 2,часа пак давате нешто,јас само туширав).
    По 4часа мора да се смени друг или можи од истиот?
    Јас дадов Блокмакс на 39.3не делуваше.

10. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.937
    Допаѓања:
    153.082
    Јас не ја ни однесов, страв ми е да не закачи нешто плус по гужвине а и искрено страв ме фаќа да не и дадат пак антибиотик, ја отрувме веќе. Нема никакви симптоми други, еве ја денес од сабајле качи 38.4 ја истуширав спушти без сируп ама држи 37, ќе се слушнам телефонски со докторката евентуално до авицена к.слика да направиме, ако не се смири и уште качува и утре ќе мора да ја носам. Обично 3 дена ја држи кога е вирус па ќе видиме.
    Брзо оздравување до сите, греота колку деца се болни, страшно е, аман нека помине периодов веќе :doh:

На azelea, Alishan30, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мене вака ми кажа.
    Даваш парацетамол. По 4 часа ако не спушта МОЖЕ да дадеш блокмакс. Најубаво по 6 часа да се даде.
    Првиот ден ништо не и ја спушташе тт. Давав парацетамол, па по 4 часа блокмакс, па по 4 пак парацетамол и така продолжив првитњ 24ч. Следниот ден на 8 ч давав блокмакс само навечер. Преку ден само со парацетамол (сируп далерон/ефералган чепче).
    Третиот ден само парацетамол.

Јас фајде од блокмакс не видов.

На victoria, azelea, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    Дали затнатите жлезди на капакот од очите можат да се повторуваат? Chalazion на англиски е називот, не знам стручен израз на македонски.
    Повеќе од година не мачеше една, шеташе од крајот на окото до средина, на крај со кортико крем максидекс што ни ја препиша очен специјалист созреа и самата пукна и се исуши, само една точка кај што беше има како засушено. Ако не поминеше, требаше да ја вадиме, многу лесна интервенција била.

Сега гледам на истото око крајот на капакот подуен, зацрвенет и како да се формира топче. И вели дека го боли, ама мислам дека го чеша, ко ќе се почеша кажува. Не знам дали е исто, аман веќе..

13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Претпоставувам на јачменче мислиш. Знаат да се повторуваат, мене ко мала многу често ми излегуваа, имам правено и интервенција, едноставен зафат е, ама не е баш пријатен.
    Потоа се научив, штом ќе го осетам да излегува ставам топли облоги (нагреано камче завиткано во крпа) неколку пати во денот и преку ноќ хлорамфеникол маст и за 1-2 дена истекува.

На Alishan30 и kristina.k им се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    @Lolipop23 не знам дали е јачменче баш, зошто долго време се задржува, ете минатото повеќе од година го имаше. Ама да и докторот ни препорача тогаш колку може да издржи топло да држиме, јас на спиење му ставав топли облоги ко ќе ме оставаше.
    Ме потсети дека пред другата маст хлорамфеникол мачкавме, ќе пробам со топло и со неа. Фала :hug:

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Прво е полно со течност, ама ако постои подолго време тогаш се формира како циста и потешко е да истече. На таа што ме правеа интервенција ја носев подолго од година.
    Затоа се битни топлите облоги уште од старт, за да не се зацврсти. Мал е уште, инаку помага и таму кај што е најиспакнато да скубнеш трепка за да се направи "пат" да истече.
    Пробајте со топли облоги, верувам ќе помогне.

На Alishan30 и kristina.k им се допаѓа ова.
  16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Во меѓувреме само туширање?
    Ако крени да речеме по 2 часа од сируп?

17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас немаше шанси да ја туширам. Плачеше многу, па ми беше жал.
    Мојата докторка велеше со топла вода туширање, не со млака.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Мојата забрани туширање,ама по саат од сируп ми крена,незнаев што да и правам.

19. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.071
    Допаѓања:
    119.105
    Јачменчињата најчесто се предизвикани од стафилококни бактерии кои често се наоѓаат во ноздрите. Бактериите можете да ги пренесете на капакот кога ќе го допрете носот, а потоа ќе ги истриете очите.

Халазионот го предизвикува затнатото излезно каналче на жлездите кои го помагаат подмачкувањето на капаците. Во затнатата жлезда може да дојде до размножување на бактериите, а воспалението што го предизвикуваат доведува до создавање тврди мозолчиња.

Лекување

Иако се болни и непријатни, јачменчињата најчесто поминуваат за неколку денови, сами од себе или со едноставно лекување. Халазионите, исто така, често се повлекуваат сами од себе, но за тоа може да биде потребен еден месец или подолго.

Јачменче-chalazion е едно исто.
    Латински назив е баш за да го разберат сите доктори во светот.
    И во Македонија тој назив го користиме стручно:)

На Lolipop23 и kristina.k им се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.851
    Допаѓања:
    33.914
    Алкхол 70 %разреден со вода малку стоплен на рингла ,цело тело мачкај особено на згобови зад колена.Остави сам да испаре .Мојата еднаш качи 41,6 со чепче после 3 часа симна на 39,5 ние само алкохол ја мачкавме и голка на пелена седеше иако беше зимо.
    Со лесно на сите дечиња.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.