Ќерка ми има 4 години, денес ја носев на заболекар, и поправаа заб. Еве веќе 4 часа откако сме завршени со поправката на забчето, најверојатно и попушти анестезијата веќе, и устата и е многу пддуена. Да ми каже некој доколку знае после колку време одприлила да очекуваме да се повлече отокот на устата, како минува времето се повеќе и повеќе и се поддува. Дали треба нешто да и ставам да спадне?
Дали имал некој ситуација со опаѓање на коса кај дете? Конкретно моето има скоро 7 години и мн често почнав да му забележувам влакна врз перницата или кога поминам со раката низ коса остануваат, не многу, но по 2,3 влакна...
Здраво мајки, Ве молам за помош. На 27ми овој месец син ми ќе полни 18месеци, а точно пред првиот роденден јас забележав капки крв после уринирање или некогаш дури и на пелената. Одма отидовме на контрола и докторката ми даде антибиотик и раствор од камилица. 7 дена антибиотик на 8миот пак иста песна. Истата терапија ја има примано двапати, и само повторуваше докторката ништо не му е, само чистете го. Па нормално дека секој ден го мијам. Го однесов на колешката нејзина пред 2 м, и та ми ја даде истата терапија ама ми рече дека нетребало толку да се чека и ме упати на хирург специјалист да види посто мисли дека требало малце да се потсече. Следниот месец имаме термин ама денес забележав дека при отварањето како некоја течност нечиста се појавува, главичката му е скоро скроз побелена и забележав две мозолчиња од кои излегува ептен бел гној. Утре одма ке звонам ама овде баш не ми се многу озбилни. Мислам дека сепак детето има нешто посериозно. Ве молам барем малку да се ослободам дали имал некој слично искуство. Исто размислувам да го однесам во некојаприватна кај нас во Македонија, живееме востранство и поради ситуацијата со ковидов неможам кога сакам да си дојдам. И којаприватна би ми ја препорачале. Ви благодарамоднапред и Ви се извинувам за долгиот пост Имајте убава ноќ
Помош ве молам кој има искуство со воспалено уво. Од вчера ќерка ми 5 год. Има јаки болки во увото, ја боли цела страна, главата вратот. Матичниот ни даде амоксиклав и блокмкс за болките. Ама од ноќеска ми креваше температура и ја фаќа болки на 4 саати. Што можам друго да и дадам за болки некои капки. Матичниот ништо друго не ми даде.
Кај нас не делуваше антибиотик, на клиника бевме на ОРЛ. Од мое искуство, оди побрзо на дежурен за упат, бар ќе те упатат правилно и ќе ја прегледа соодветен доктор.
Мали пак настинка,значи пукнав овс е трети пат за месец ипол. Носо му е затнат, навечер неможе да спие се закашлува. Вчера ставив оперил и диво оригано и добар беше. Сабајлево кога ќе се закашла се држи за грло и ми кажува дека го боли. Каков прополис да му ставам? @duffi
Има пранги бејби, момеш таков да прскаш. Со антибиотик, ама друг(кај нас лендацин на крај). Дали направивте брисеви?
Да правевме има кандида и и збира увото бело. Ја имаме носено августот и го чистеја со смукалка оти и беше затнато ама немаше воспаление тогаш... и стававме нистатин па канестен ама гледам пак и фаќа бело не и е излечена. И сега изгледа од носот што и тече и се има воспалено. Мака ми е до утре дури ја однесам трпи болки. И поминува од блокмаксот ама само 4 часа и делува и пак е боли.
Без алкохол. Иако каков и да ставиш не е страшно. Спрејче да е само. Да му прснеш на грло. Оди на градинка , нормално е првата година вака да биде.
Сакав да кажам Амоксиклав не помогна. Лошо се изразив, дообјасниле членките подоле. Не знам како е сега ради Ковид, ама ја во недела сум ја носела на ОРЛ, немало ни гужви. За уво иам паника и не би чекала.
Ако има кандида антибиотик е контраиндициран колку јас што знам. Од антибиотик уште повеќе се множи кандидата. Инаку ако има затнаат нос Оперил капки помагаат многу. Ќе се пушти носот и помалку има притисок на увото. Нас матичната при болка во уво ни вели и да ставаме ОтолХ директно во увото на болката делува.
Кај малиот секогаш било пропратено со тт, па ефералган или блокмакс завршувал работа и за тт и за болка, до наредна доза. Како што ти пиша џој и јас знам кандида и антибиотик дека не се баш добра комбинација. Според мене сепак специјалист да ја види зошто со ушиња нема играчка. Носот цело време чистење и одржување за да не дојде до дополнителни компликации.
Ја виде матичниот сега пред малку, вели не се толку воспалено средното уво туку ѕидовитеинсе многу воспалени и и правеле притисок. Тој вели дека од кандидат не може да се направи толкаво воспаление со тт, туку таа може само да блокира да неможе да излезе ушниот восок. Ради кандидат не и даде капка дехаметазон со неомицин ама амоксиклав ми рече дека мора. И давам и пробиотик. Незнам ноќва како ќе ја турнеме си крева тт на нецели 6 саати а сабајле сме кај Др Кичеец во Охрид. И ставам и капки синомарин во нос.
Мајки малиов ми е повеќе од 10 дена со растечен нос. Користиме 2,3 пати дневно аква марис спреј ама уште си тече секојдневно. Од сабајле најчесто жолт секрет се појавува,после во текот на денот е проѕирен. Дали да земеме друг спреј ,да не е само солена вода или тој спрејот од диво оригано би завршил работа? Секако утре ќе зборам и со педијатарот ама да прочитам и ваше искуство. И можно ли е од заби до волку да е растечен, да не треба да си направиме брис?
Не избрзувај со сируп. Некои матични се против сирупи за кашлица. Пробај прво со спрејчето и редовбо чистење на носе.