Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Alishan30 фала :hug: секако планирав брисеви од нос и грло да правиме, па ќе земам и од око да проверам.

Alishan30 likes this.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Чорапки со оцет и мачкање со алкохол.
    Јас така правев.

mal.ecka likes this.
  3. M&M

M&M Форумски идол

Зошто ти забранила туширање? Кај малово повеќе некогаш од сируп и помага, и да исто ми имаат кажано со топла не со млака вода. Ноќеска на 38.5 и дадов сируп и сме заспале, за еден саат се разбуди со плачење и со 40 т, не можев ништо да и давам дека само 1 саат имаше поминато, ја истуширав убаво малку стопалата и ги намачкав со разреден алкохол и одма почна да симнува, до сабајле не качи повеќе од 37-38. Кога стана имаше 38.4 се мислев дали да и дадам сируп ама ја истуширав пак и еве ја цел ден повеќе од 37 не мрдна.

4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Една украинка педијатар советуваше да се замота детето голо со чаршав натопен со млака вода,така ги лекуваше децата и имаше ефект. Неколку мин така и намалуваше температурата. Не е лошо и ова да се знае како совет.

TeddyGrey, 24.07, gjoker4e and 3 others like this.
  5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Во Битола во болницата така му симнуваа на внуче температура, го виткаа со влажни тетра пелени.

Јас имам лошо искуство со чорапи со оцет, на моево цело тело му е жешко ко ќе има тт, и стапалата, и ко ставив чорапи стапалата се изладија, а температурата се крена во главчето.

Порано го туширав со топла вода, ама и за тоа читав дека може да доведе до грчеви и се исплашив. А за деца исто имам читано и влажна крпа дека не смее на глава да се става, а памтам нас така ни ставаа на секоја температура, мајка ми ја менуваше крпата ко ќе се исушеше. Сега да не знаеш како да постапиш од толку различни информации. :|

gjoker4e, Annath, mal.ecka and 6 others like this.
  6. M&M

M&M Форумски идол

Оф бре не ме плаши јас па секогаш ја туширам со топла вода, и кај големиов кога беше мал ми помагаше ако не спуштал од сируп иако он не качуваше толку како малово. Плус и од педијатар ми е ивој совет. Јас не и топам чорапи само и ги мачкам стопалата по малку со разреден алкохол и не и облекувам чорапи.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ви се десило да го гледате детето и да знаете дека кај и да е ќе се разболе? Осеќам, го гледам и знам дека ќе се разболе. Два дена му течеше темна засирена крв од носето, од падот била, не ме грее некако тоа. Два дена не јаде ништо освен јогурт. Синоќа касна малце кифличка (на Мариз сарајлиите) и јаболко, друго ништо. Од памет сум извадена. Дајбоже да сум грешка ама мислам дека ќе се разболи побајаги. Не знам што да правам, дали да му вадам крв или да чекам да има симптоми некакви, секако следна недела некои испитувања ќе правиме па може да им кажам тогаш и обична крвна слика да извадат. Мрсули, кашлање, кивање, нема ништо, ни тт, само како малаксан е некако, не е во полна форма, паѓа често и се удира и не јаде.

8. blessed.an

blessed.an Популарен член

IMG_20190218_094823.jpg IMG_20190215_120727.jpg
    Мајки некоја да ми појасни искрено не ми е јасно на првата слика цело време си мислам тоа хгб е хемоглобинот но сега ми стана ептен нејасно зошто на едната слика е друго а на другата друго
    Не се разбирам мн од овие раб па да ми разјасни некој ако знае

9. mariz

mariz Форумски идол

HGB е хемоглобин, WBC се леукоцити. Само црп ви е покачено како што гледам, најверојатно некоја бактериска инфекција.

Ај брз одоговор за ова.. матичната вика задоволителна крвна слика, а јас за ммр сакам да ја носам. Сега сме тука, да ја прегледаат... некако мене па не ми е ок оваа крвна за вакцина...
    IMG_20190218_095345.jpg
    И леукоцити над граница се, гранулоцити, моноцити, лимфоцити се горе доле... @Alishan30 извини што досаѓам... да ѕирнеш ако можеш..

Last edited: Feb 18, 2019
    Alishan30 likes this.
  10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Да не имала скоро некоја настинка или вирус?
    И на малава и беа покачени лимфоцитите прилично, ама и матичната, а и др. на вакцина рекоа дека е од мината настинка и рекоа дека може да ја прими вакцината без проблем и ја боцнаа. Инаку беше настината недела-две пред крвната слика. Едино за леукоцитите да видиш што ќе кажат.
    Ако дадат докторите зелено светло, немаш место за паника :)

mariz likes this.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Не.. супер си изгледа, јаде убаво. Освен што е нервозна за забите, друго се е океј. Црп е мирно, 4 е тоа. Гледам до 3г други граници има, па според тоа може и океј е, бар леукоцитите се најверојатно океј според тоа 6-17 е до 3г... Чекаме ред па ке видиме..

Sexybaby86 likes this.
  12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Јас мислам дека е сосема ок според вредностите, но еве и јас би ја повикала @Alishan30 за совет. Да не се правиме доктори кога имаме доктори, нели :)

Alishan30 and mariz like this.
  13. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

12,9 се леукоцитите и асоцираат на вирусна настинка заради покачените лимфоцити. На преглед ќе ја видат дали има црвено грло, кај нас со овие резултати не ги вакцинираат. Не се лоши но испод 10 се додека не се леукоцитите не вакцинираме.
    Не е ни за антибиотик, вирусно укажува ова

mariz likes this.
  14. Надежна

Надежна Популарен член

Mene so ama bas skoro ista vakva krvna slika ne mi ja vakciniraa kajnnas bea i poniski leukocitite i ne ja bocnaa,a i poarno za tri dena posle toa eve ja nastina trup,kasla kiva nosot zatnat katastrofa e,podobro sto ne ja vakcinirav i kaj nas crp bese mirno leukociti i se drugo malce pokaceni i ne ja bocnaa,a da ti kazam i se spasiv eve ja sega e katastrofa :(

Alishan30 likes this.
  15. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Што направивте @mariz ?

16. M&M

M&M Форумски идол

Речиси секое разболување, не баш вака како што опиша ама ете некој мал знак што ќе ме растревожи, ќе отидам на работа наредниот ден и ќе ми јават за некој саат од дома дека качила т. Го мразам ова глупо претчуство или пак не е претчуство едноставно знаемњ како дишат. И големиот го приметувам обично дента пред да покаже обично побледува некако во ликот.
    Да не те плашам не значи ова дека е нешто и кај вас, немаш некој основ уште сега да го мкнеш по прегледи, што лу би можело да покаже, обично за к.слика викаат најдобро 24ч по појава на симптоми, но ако мислиш дека некако може да превенираш не знам, пробај.

Alishan30 likes this.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Океј и беше и грлцето, ја слушаше, ја прегледаа, ја боцнаа. Па сега ке си се чуваме дома и ке се надеваме дека без страшни реакции ке поминеме.

18. Black girl

Black girl Форумски идол

Со лесно да ви е. Дај боже да нема никакви реакции :)

mariz likes this.
  19. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Супер :) Ајде лесно да поминете и без реакции :) И јас уште сум под штрек за мојава, денес 6-ти ден. Мислам дека после 15-тиот ќе се смирам :D

mariz likes this.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Фала :* Јас некако како да се каам, крвнава не ми се свиѓаше, а и они ваму рекоа океј е, матичната рече океј е. Па богами и јас после 20тиот ден ке се смирам.
    Фала @Black girl :*