Dete 2g i 3 m koga se razbudi sabajle imase malku zolto na ocinja, od noseto mu potekuva isto po malku zeleni mrsolcinja i zdivot loso mu mirisa i prsti gi stava vo usta a veke gi ima site zabi, i pisav na dr ama ne mi vrati. Ocinjata mu gi izmiv so fizioloski a vo noseto mu staviv hloramfenikol mast. Izbrzav neli? Sega vo ponedelnik nema da mozam dа mu napravam brisevi?
Мајки малиов ми качува некоја тт 37.5 веројатно од промена на време и малку повеќе бил надвор и недоволно облечен од викенд кај баба му. што да му дадам превентивно, не ми текнува у моментов освен чај, супа...
Колкаво е? Јас за настинка давам Виранто, многу и помага. Инаку многу течности, комотно облечено и витамини.
здраво. се работи за дете 3 години. вчера стана температура до 39.5... одма сирупче за температурата дадив и се симна. после 6 саата пак крена истото. синоќа поврати се јавив кај матична не сака да ја прегледа не праќа на тест во петок а до тогаш ништо да не давам.. немала контакт со никој позитивен.. нз што да и дадам..
Ако повраќа, електролити обавезно, и мнооогу течности (и за температурата е добро). Вода, цедени сокчиња, чај, супи со лимон. И пробиотик давај овие дена обавезно, може и стомачето да се надразни од повраќањето. Сигурно е некој вирус, нека поминува со лесно само.
Мојот на оваа температура повраќа, не се работело за стомачен вирус туку тешко ја поднесува и повраќа па му олеснува. Аман со овие матичниве. А ако дехидрира детево? Тест па тест. Прегледај го , напрај кс, дај терапија!
Овие денови почнаа да ме болат брадавиците, а на јазичето кај детево забележав бели наслаги но не на цел јазик,туку од страните кај катниците,нешто слично како на сликава. Инаку цицач, 16м. Дали е можно да е кандида, дали од тоа ме болат? Пиев до вчера антибиотик+пробиотик можно е од тоа да се појави?
Да можно е. Ставај сода бикарбона. Т.е триј со неа. За повеќе, како Нистатин за јазичето и Канастен на брадавиците,консултирај се со матичната.
Син ми е 3 ипол години, последниот период го приметив многу ждрига и гласно ,претпоставувам му доаѓа така, но мене ме загрижува тоа често ждригање од што и да касне. Дали сте имале некое искуство ,од што може да е , и се надевам дека не е нешто сериозно
Здраво мајки ми се плаче најискрено малата 1г и 8м,пред околу 2-3м имаше бронхит пиеше памет и инсталации и ни помина....пред 15 дена пак пиеме панцеф и инахалации не бил бронхит ама натаму одело...сега е пак иста приказна кашла кога ќе заспие,носето тече ...што да и дадам за до пон? А тт нема
Здраво, малиот (4 год) од вечерва почна да повраќа, ме плаши тоа што повраќа жолто/зелено... Нема ниту тт... Не знам дали да го носам сега на дежурен, или да чекам до утре..
Како е сега малиот, бевте ли на дежурен? За да му олесни малку можеш кока кола да дадеш, голтка по голтка, не многу наеднаш (ем смирува меше, ем спречува дехидратација). Исто оризова вода е ефикасна, а има и едни Наусолвит капки на база на ѓумбир, велат биле ефикасни.
Не отидов, еве и неколку капки вода што пиеше ги поврати, 10 пати ноќва поврати мислам дека.. Имам слушнато за кока колата... Страв ми е да не дехидрира, имам дома електролити, ама сите со поминат рок...
Ако никако не внесува течности носи го да прими инфузија. Бар кај поголемиот мој не помагала ни кока кола... Пиши како е пак ...
Пиеше вода накај 5 и 30, пак ја поврати, ама дури во 8 часот, ми побара и млеко, ама не му дадов... Сбајлево е весел, изеде пола банана и пиеше кока кола... Прв пат ми се случува вака да повраќа... Страшно е Јас па трудна 5 та недела, го изнакревав у раце, само да е добро бебче во меше...
Zdravo majki maliot pred 2 nedeli pocna navecer da.mu se zatnyva noseto uklucivme procistuvac na vozduhot soleni kapki vlecev mrsuli i taka pominuvase, od petok navaka pocna intenzivno da se slusa koga spie krcenje so nos .Nema tt nema nikakvi drugi znaci na nastinka pak prskam solen rastvor vlecam od vcera skoro i da nema sto da izvlecam a pak hrci.Doktorot veli ke pomine nisto ne e mu gi preslusuvam gradite dobar e a od krcenjeto nemoze da spie.Nesto sto vam vi pomognalo vo vakvi sityacii ako mozete da mi preporacate skoro se primeniv sto znam .
Еден бапски „лек„ да ти предложам: навечер исечкај кромид и стави му го во близина каде што спие. Ги отпушта дишните патишта.