Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Здраво мајки. Синчето ми е 4 и пол годинки, овај белег му е од раѓање ми се чини, на него расте црна коса, големина му е околу 5 мм. Не сме имале проблем но последно време се замислив дали е нешто или само обичен белег.
    Искуство?

Прикачени фајлови:

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.132

Личи на бемка. Не е ништо страшно, многу луѓе имаат бемки на главата под косата, исто како на други места на телото. Само да се внимава да не се оштети при потстрижување.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.132
    Многу ме изреволтира матичната на децава. Бар мислев дека ќе ми излезе во пресрет за преглед, ама не го прима без тест. Каде да го носам за преглед освен во Козле?
    Закажан е тест за понеделник, ама дотогаш?
    Систина примаат деца за преглед?

4. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Како тоа на ве прима без тест?Па јас моите две ги тестирав кај матичната. Доколку дете има тт веднаш ги праќаат козле. Ова е правило откако почна пандемијава. Летото синко беше со тт и не го примија никаде за преглед освен козле. Таму и лежеше до тест негативен со салмонела :(

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.646
    Допаѓања:
    202.132
    Ми закажа за брз тест во понеделник. Не сме се разбрале убаво, таа била со покачена тт, и затоа не примаше пациенти.

На mal.ecka и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  6. FlowerPower

FlowerPower Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    289
    Како се справувате со шлајм кај дете од 3 год. Пред една недела имаше ларингит кој му траеше 1 ден и го средивме само со инхалации со физиолошки. Ама последниве 2-3 дена како да има шлајм, често има потреба да го прочисти грленцето. Дали има нешто што можам да му давам да не дојдам во ситуација да му спушти надолу? Инхалации одбива.

7. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.011
    Допаѓања:
    14.468
    ме има уплашено еден пријател на маж ми кога ми кажуваше како мал дека во уста ставал сликички собирани од улица и дал симптоми на тепка омалаксаност па при проверка на крвта нашле инфекција или некои промени на белите крвни зрнца не сватив баш. И јака терапија причал бидејќи можел да фати труење во крвта. Затоа и прашав. Мада знам глупо прашање беше

8. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    3.308
    Добро утро, син ми + 4 години, вчера ми се пожали дека го боли курето, кога го видов беше затворено и излезе бело гнојче од него... Му беше отворена главичката уште од помал, сега му се затворило. Со молење усеав да му го исчистам, ама пак е затворено. Не знам што да правам, не ми се носи по доктори...
    да почнам ли пак секој ден да му го отварам? Имал ли некој искуство вакво? Оффф

9. ТедИ11

ТедИ11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2020
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    4.289
    Здраво сакам да прашам нешто....пред недела дена лежевме во болница со малата 1г и8м е одма прават ковид тест испадна негативен но имала антитела во крвта што значи поминал, дома никој не бил болен во скоро...же интересира мислење што да и давам превентивно или нз испитување дали е се ок...докторката ми рече било поминало со лесно...

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    32.968
    @apple12 можеш да ја прашаш матичната за антибиотска маст. Кај мојот така се направи пред неколку месеци и со антибиотка маст се среди (ја мачкавме локално и отваравме колку можеме). По неколки дена излесе уште бело и се среди работата).

@ТедИ11 ако веќе има антитела помонала инфекцијата. Немаш што да даваш превентивно. Не ни знаеш кога поминала таа инфекција.

На Sofi.ja, apple12 и duffi им се допаѓа ова.
  11. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Чим е испитано антитела и има ондак нема што да даваш,се има изборено организмот (супер чим лесно поминало)

Него кажи ми како беше испитано преку крв од вена или прсте? И каде испитавте во која болница?

На marchi-cool и ТедИ11 им се допаѓа ова.
  12. ТедИ11

ТедИ11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2020
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    4.289
    Не примија со (пред бронхопневмоноја) и од вена и земаа крв за да испитат се бидејќи дете е свежо,насмеано,јаде,пие,спие, ама градите и хрчеа е по што испи 2панцефа за околу 2месеци примаше 4линкоцин инекции не помогнаа и не пратија болница на детско Велес...се е ок од крвна слика хемоглобин13 е леукоцитите од 12илјади не мрднаа,седиментација 10....примаше венски гарамицин,пантоксон и урбазон 2пати дневно...сега за сега е ок дома сме не грчи ама никој не ми кажа од што би било
    Значи покрај другите испитувања се испитувале и за антитела

На redmama му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ТедИ11

ТедИ11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2020
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    4.289
    Ееее навистина незнам ами во градинка одиме таму има и др дечиња

14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    32.968
    Сакаш да и подигнеп имунитет општо за да не се разболува или сакаш нешто конкретно за Ковид.
    Ако ти е за Ковид нема што многу да правиш инфекцијата поминала (тоа ти е како настинка да и поминала па ти отпосле да му ја мислиш што да правиш откако поминала).
    Ако ти е општо за имунитет тогаш мултивитамински сируп некој можеш да даваш (ние даваме Бекутан Мулти Омега заради Омега 3 и вит Д во зима), ама со матичниот консултирај се за тоа. Форсирај овошје и зеленчук (јас на пример пре дградинка му давам смути во кое има обавезно или цитрусно овошје или аронија или и двете во комбинација зашто во градинка слабо јаде овошје). Можеш ако сакаш да даваш и бета глукан за да поткренете имунитет (пример Дефендил или Бимунал) ама пак во консултација со матичен.

На ТедИ11 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ТедИ11

ТедИ11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2020
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    4.289
    Јас и давам киндеримуно и на др.таис мултивитамол башка се јаде и дома и во градинка

16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    32.968
    Е па тогаш се си е во ред. Немаш што да се грижиш. Нека закрепне сега и тоа е тоа.

17. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.974
    Допаѓања:
    21.186
    Смеам ли електролитите и пробиотикот заедно да ги измешам во вода,или мора посебно? Не верувам дека ќе сака да ги испие и двете во толку многу вода.
    И смеам ли денеска да му ги дадам нормално капките за железо,бидејќи цела ноќ вчера и денеска повраќа? Да не сметаат со електролитите? @Annath @duffi или било кој што знае

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    32.968
    Електролитите секако не се даваат наеднаш да ги испие. Се даваат голтка по голтка со паузи меѓу нив. Пробиотикот наеднаш ама можеш во малку вода да го раствориш (има и капки за деца што полесно може ќе ги испие).
    Капките за железо не ги давај зашто се многу тешки за стомак. Почекај нека се смири ситуација па давај.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.974
    Допаѓања:
    21.186
    Линекс јуниор купил мм,во колку вода треба да ги растворам,да не знаеш?

20. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    1.704
    Јас линексот го растворав во малку јогурт колку да се растворат оти мојава не сака многу вода и го давав со лажичка.Немаат вкус и не ги ни осеќа.Електролитите ( најдобри се орс од алвоген) раствори си ги нормално и давај по една лажичка од време на време оти и они знаат да прават нагон за повраќање.
    Во меѓувреме, тука имам читано за голтка кока кола за да го смири малку желудникот.Има и едни капки во зегин Наусолвит на база на ѓумбир што ги фалат многу.
    Да пројде со лесно и бргу:hug:

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.