Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.885
    Допаѓања:
    36.636
    @Alishan30 ако сакаш ѕирни ја на ќерка ми к.с? Од вчера е, кај нас се прилично покачени моноцитите :(
    Screenshot_20190219-135122.jpg

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.355
    Допаѓања:
    107.994
    Вирусче мене ми личи.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  3. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    @Annath јас имам дадено еднаш-два пати риностоп на мојава исто на таа возраст,ама пола доза отколку што пишува навечер пред спиење за да ја смири секако по препорака на лекар.Му се спие дека е истоштен од вирусот,нека си одмара детето,и ќерка ми беше таква лани од грипот дури не ми беше својствено за неа,она не седнува пет минути да одмори.

@chocolade супер ви е крвната слика и ние со слични параметри отидовме на вакцина:):hug:

Во поглед на пробиотици јас во последно време користам едни германски Livsane капсули се и за возрасни и за деца мислам над две години, се раствораат и со храна,ама ќерка ми ги голта,плус содржат и цинк во нив за имуниот систем.Овие ги користиме и за нас и за неа,задоволна сум.

Лани прележавме и ние еден грип ,цела група во градинка беше покосена од 30 деца само три одеа,тоа ни беше единствено разболување и држеше тт пет дена,а после продолжи со многу лоша кашлица без престан,ништо немаше на гради ама за да се смири тогаш матичната ни даде пулмикорт во инхалациите.После тоа за имунитет ги користевме таблетките мултивитамински на forever living aloe vera исто се покажаа доста ефикасни,отвараат и апетит а во нив има исто и цинк и селен.
    Оваа година да не е за подрек само едно течење на нос и кашлица фати што помина од нога за пет дена ,и без отсуства од градинка,освен периодот пред вакцинирање и после тоа.Користам само пробиотици,витамин ц,рибино масло и мед со матичен млеч и секако внимаваме на исхрана.

Периодов сите болни,на другарки деца со исти симптоми како тука што набројавте.
    Им посакувам на сите дечиња брзо оздравување :hug:

На Sexybaby86 и Annath им се допаѓа ова.
  4. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Ве молам за мислење за флорадикс - киндервитал за деца и за мешавината од Бо мед (мед, млеч и нешто...) за 20 месечно дете.

5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.885
    Допаѓања:
    36.636
    Пиши дали ќе има подобрување од Риностоп?
    И мојава се раскашла, размрсулави и раскива пак. Два дена беше подобра, сега пак :x

На Cka и Annath им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    За кој Риностоп зборите ?
    Има и детски или оној истиот за возрасни ?!
    После која возраст може да се дадат на деца?

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.355
    Допаѓања:
    107.994
    После 6г.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.831
    Има сируп, детски, пишува дека со полни 6 се дава, порано над 3-4 пишувало, сега над 6.

@An-na ќе пишам дали ќе помогне. Ама еве кашлицата е смирена малку, вчера многу лошо кашлаше. Денес помалку кашла, ама не сака ништо да пие и јаде. Ај не форсирам јадење, ама ни вода не пие.

На An-na и referentka им се допаѓа ова.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.885
    Допаѓања:
    36.636
    Исто. Ни јаде, ни пие. Јас електролити и давам.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.355
    Допаѓања:
    107.994
    Моево пие, ама јадење никако. Еве се слушнав со дадилката, ни под разно омилената храна не ја става во уста. Јогурт испи вчера литар ипол, помина замини со чашата на фрижидер е. И свежи овошки јаде, јаболче, портокал, киви...

11. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.071
    Допаѓања:
    119.105
    Мене на алергија ми личи,во моментот на земање на крв, дека има. Има симптоми некакви?

Последна измена: 20 февруари 2019
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.885
    Допаѓања:
    36.636
    Две недели е каскашлана со растечен нос. Имаше и Т до 40. Се смири два дена, од вчера пак. Често има алергии, ама матичнава вика ова не е. Јас на своја рака денес и дадов Аериус, па ќе видам до утре треба да има подобрување ако е алергија. Во петок сме на контрола со нова к.с, па ќе видиме.
    Ти што мислиш за сирупот Риностоп? Би помогнал во ситуацијава?
    Фала ти :)

13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.273
    Допаѓања:
    226.754
    кашлањето може да е алергиско, ко што вели Алишан, и да нема други симптоми освен кашлица нос и малку покачени имуноглобулини

На Alishan30 и An-na им се допаѓа ова.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.885
    Допаѓања:
    36.636
    Пред Нова година од алергија и се воспали увото, ама тогаш немаше Т, само нос течење и кашлање. Сега температурава ми е :doh: Скоро една недела има. Првите два дена над 40, останатите помеѓу 37 и 38.

15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.071
    Допаѓања:
    119.105
    Да завршам со паузата и ќе ви пишам за риностоп

16. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.071
    Допаѓања:
    119.105
    Риностоп сирупот содржи 3 активни компоненти (1.парацетамол, 2.псеудоефедрин и 3.хлорфенамин)

1.за ублажување на болка и зголемена температура

2.назален деконгестив, ги стеснува крвните садови во носот и се намалува секретот од него

3.антихистаминско дејство, ја намалува затнатоста во носот и солзењето од очите

Дозирање: 6-12 г. 4 х 5 мл.
    >12 г. 4 х 15 мл. дневно

КОНТРАИНДИЦИРАН е за деца на возраст <6 г.

На 24.07, M&M, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Postoi nogripin sirum. Moze da se dozira i kaj deca od dve godini nagore. Sodrzi paracetamolo, chlorfenamin i uste Edna komponenta koja ima antitusicno dejsrvo, i ja ublazuva suvata. Kaj deca od 2 do 6 godini se dava 3-4 pati po 2,5ml

18. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки дали може нешто како превентива да дадам на малото
    Денес по малку подкашлува не тече нос нема други никакви знаци но може и да одима па сакав да прашам дали можам нешто како превентива
    Дали инхалациите би спречиле/помогнале
    Малата таман помина и си помислив добро бар тој не закачи и еве денес подкашлува па се надевам некако да успеам да го ублажам
    Секој совет ми е добредојден

19. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    @blessed.an инхалации со физиолошки раствор може да, може и во носот да му капнуваш од нив превентивно, кашлицата често е од слеани мрсули.. а најважно е самиот воздух што го дишат дома да е ладничок и влажен, посебно за спиење. некаде пишувавме за кашлица може и сируп од кромид и мед :) (над 12 месеци).

20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.550
    Допаѓања:
    139.827
    Ова дете од седење дома пак болно. 2 ило 3 дена беше ок, освен јадење и вечерва пак 38. Ќе полудам. Кашла и нос и тече. Уште на антибиотик. Утре на доктор па ќе видиме. Колку лоша мајка се осеќам некогаш :(

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.