Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Да, ти ми ја препорача и уште една особа, закажав кај Весна за побрзо да завршиме работа. Ќе закажам здравје ако треба мислење на крајникот. Еве и за @RAK91 доколку сака во државна.

2. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Има ли некој вирус со тт, затнат нос и кашлица?
    Прво едниот добро поминавме со 37 со 7 максимум сега по 10 дена другиот :( 2 ден температура до 38 со 5 давам парацетамол, ја ладам, оцет на чорапи но повеќе од 37 со 7,8 не симнува. Бевме на преглед нормално ни рекоа нормално е да давам парацетамол на покачена тт над 38 со 2 бидејќи се 11 мес но ме фаќа паника зашто не ја симнува далеронот тт и освен солен раствор во нос и чистење со што можам друго да и помогнам.?. прашав за инхалација наводно мали биле а и можела самата инхалација да направи поголем проблем .. незнам стварно ..некои искуства ваши?
    Фала

Last edited: Jul 8, 2021
    Филотеа likes this.
  3. попкек

попкек Истакнат член

Дали направивте крвна слика со црп? Големиот ми беше три дена со висока тт, испадна стрептокока во грло. Од вчера и малото е со висока температура, ќе видиме утре на педијатар што е, дали вирус, дали друго.

4. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Не сме направиле можно е утре да ја однесам.

5. CurlyBlossomGirl

CurlyBlossomGirl Истакнат член

За вирус инхалација не се користи. Иначе на ова време без врска, врие од вируси и бактерии. Моите двете префатија еден од друг пошо малото оди во градинка, две недели бевме океј, сега отит малото, големата инфекција на грло, пиеме Зинат, покачени леукоцитите. Трпение, времето не чини, ќе им помине. Само нерви ни се потребни.

katarina5 and monka_bonbonka like this.
  6. motheron2boys

motheron2boys Истакнат член

Zdravo majki. Nia sme 1 i 9 meseci sinoka mi iskaka 4-5pati sluz ligavo, a posle toa imase normalna stolica ama pak imase ligavo. Sabajle pak isto ama imase i malku krv. Sega eve pak iskaka sluz ligavo i malku kaki i pak imase malku krv. Se javiv sabajle kaj maticnata mi reci da davam probiotik deka ne e strasno.Mu dadiv probiotik sabajle, ama citam po forumov i me faka panika da ne e nesto seriozno Nekoj da spodeli slicno iskustvo ili nekoj sovet . Blagodaram odnapred. Zaboravov da napomenam deka uste cica. Pozz ubav den

7. Fifi84

Fifi84 Популарен член

После пневмокок вакцина а може и коинциденција да е се нафрли ама малку околу 10 15 мали како бубулички има.Дали да и дадам нешто како лоратадин или замена има? Сабота е дали да ја носам на дежурен не мислам дека е толку хитно. Совети?

8. **MajkaE **

**MajkaE ** Истакнат член

Здраво, дали некоја мајка има давано Малтофер капки за слабокрвност на дете. Во упатството пишува дека може да се дава и на деца.

9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Да ,дозирањето најчесто го одредува педијатар според тоа каква е кр.слика и според килажа

**MajkaE ** likes this.
  10. happygirl

happygirl Форумски идол

@duffi како се дава АЦЦ на 2.5 годишно дете, 13.5 кг?
    Како се дозира?

11. duffi

duffi Форумски идол

5мл -2-3 пати на ден.

happygirl likes this.
  12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас ги давав на бебе ама може и деца и возрасни да ги пијат. Се дозираат по килажа бројот на капки.

**MajkaE ** likes this.
  13. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Мајки лек против кашлица (да не е оној со орев, бидејќи немам), мн пати е пишуван знам, но ми треба итно.фала

14. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Има варичела по градинкиве периодов? Малата има исип налик варичела, ама баш и беше чудно на докторката. Ке направам утре игм ама баш да прашам?

15. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Од каде ги земате Малтофер,

16. karak

karak Популарен член

Jas se izvinuvam neznam dali nekoj imal iskustvo malata padna si ja udru rakata snimana se e ok vikaat nema skrshenica sega e vo zavoj so oblogi se vodi kako nabieno. Za kolku vreme bi trebalo da pomine i dali osven acidiboricidi se stava ili ste stavale nesto drugo

17. Annath

Annath Форумски идол

Може да има, не е исклучено. Цела година ја има варичелата, не е сезонска.

Fifi84 likes this.
  18. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Мојата кога го повреди рамето ортопедот предложи да чекаме две недели, ама јас мир немав ја снимав и тоа во друг град.. паники чуда...
    После му пратив снимка, малце изместено но минимално и да следиме две недели, да ја штеди таа рака и да пазиме на некои одредени движења на раката дали може да ги прави.
    Сируп блок макс да нема болки, една крема ама и таа као не задолжителна и толку.
    Докторката што ја прегледа таму само рече уште еднаш донесете ја да ја видам утре и провери некои клучни движења и речештом оваа позиција ја прави и не реагира се е ок.
    Чим сте само со набиеница, мислам не е страшно.

19. Софијана

Софијана Истакнат член

Не знаев во која тема да пишам, не знам ни како да го објаснам ова...кога ја бришам малата кога и менувам пелена, сум приметила дека усните кај вагината како да и се споени. Близначки имам и направив споредба со другата, кај нејзе се одвојуваат убаво, а кај едната стојат како залепени. Ќе се консултирам со педијатар, но си помислив да не има некоја од вас слочно искуство па да сподели.

20. **MajkaE **

**MajkaE ** Истакнат член

Ми ги донесоа од Бугарија.