Зошто ги отруја, матичната на синко сака целосна крвна слика со црп за да види што треба. Синко имаше темп и на крвна слика со црп кое беше 0,2 не даде антибиотик, само антипиретик по потреба да давам. Јас знам дикторки кои даваат антибиотик без крвна слика, за мене е неоправдано.
Зошто и да не е многу покачено, даваат антибиотици. Мојата правеше црп ептен ако мораше. Преку обична гледаше што е како е и ако требаше правеше црп. Баш ја прашав, а црп? Па вика гледам на крвната дека е вирусче, нема потреба и за црп.
А зошто 350 ден да даваш на секое? Некој нема да дава така на секое. Плус проценила до сега супер дали требало или не, не требало никогаш второ боцкање. Прво што правела е проверка, уши, грло, плуќа, носе. Па тек крвна слика. Плус зависи кој ден е детето со температура, колку дена имало температура итн. Знаат и кога имаат периоди со вируси, а вирус со антибиотици не се лечи. Правела црп не викам не, но кога имало потреба.
Моето не оди во градинка и до сега еднаш бил болен, пред еден месец некаде. Минимално црвено грло и ништо повеќе, ни нос ни плуќа кашлање. Целодна крвна слика со црп. Корона предложи да направм и јас на своја рака брисеви правев. Мада кога е детето болно често уште попотребно е крвна слика со црп. Јас бев со болно грло, црвено грло, боли, нез ниеден друг симптом. Испив доза алмацин на непроверено и резистентен антибиотик. Па уште една доза соодветен сензитивен.
И јас се согласувам дека претеруваат со антибиотици. Кс ок, брисеви чисти само тт детето одма антибиотик. Ние стрептокока у нос сме лечеле само локално. Само во нос имала, грло чисто, кс уредна. Еве ја да не ја поречам, сега поминува со 1 ден тт само до 38. Некогаш е многу поважна физичката слика.
Спрејче у нос и да вадиме со пумпица. Толку.. И секако сируп за тт над 38,5 Дури и тоа сум избегавала ако детето е на нога и весело. Никогаш не сум дала превентивно ако немала тт. До докторите е, колку сакаат да го следат детето. Нашата викаше сум барала некои деца по неколку пати на ден да ми носат да го следам. Ама секој си знае за своето.
Нас со црп 35 и бактерија во нос не ни дадоа антибиотик. Еве чист пример дека употребата на антибиотици не сите ја злоупотребуваат.
Еве веќе 5ти ден син ми пак има малку температура. Не качува по многу. Постојано е околу 37. Веќе три дена сируп за температурата немам дадено, ама ме загрижува, бидејќи педијатарот препиша амоксицилин сируп, од понеделникот давам два пати на ден. Против антибиотици сум, ама ЦРП беше малку покачено и докторот виде црвено грло. Сега гледам и афти има малиот во устата и надворешно на устата има нешто. Внатре жлебињата му се воспалени и црвенки.. Ќе полудам..
Мајки дали за време на примање на антибиотик е нормално да се појави како исфрлено, ситни црвени точки на одредени делови на кожата?
Е значи не ми се верува, таман си реков ај подобри се децава, можеме денеска Дојран да одиме, кога вчера вечерта малата стана 5-6 пати повраќаше во текот на ноќта, а од кога е станата 3 пати течна столица со неподнослива миризба Не ми е јасно, зарем еден стомачен не поминавме ? Што е ова сега ? Ќе пукнам веќе.. Уште нешто да закачиме ?
Мајки правевме крвна слика некоја да ми каже каква е дали е ок неможам фа чекам додека ми пише матичната
Осип обично се јавува по 2,3, 4 дена температура константна, така да можно е да е од температура, а да ти сњ поклопило со антибиотикот. Но следи ја, ако не се смири и на нова доза пак нови и излезат, значи е од него... Осипот после температура е како ситни ситни точки, кои за ден два скроз ги снемува, па види..
Изгледа два различни стомачни се Зошто едни повраќаат, а други како слушам и пролив и повраќање или само пролив. Ние дома сме 6 души, 4ца повраќавме, маж ми само со температура и гадење, свекор ми не фати и никој немаше пролив. А вака имам познаници што фатиле периодов и со страшни дијареи се, а некои само повраќање... Затоа мислам различни два се. Нема шанса ние од 6 души дома, ни еден да немаше пролив.
Кај нас малиот и мм повраќаа, јас само пролив ама ова пред 1 месец беше. Можно е сега овој друг да е.
Вие што го поминавте стомачниот со повраќање и тт, колку време траеше кај малите. Нешто да ме утешите