Дали после испиен антибиотик веднаш може да се вакцинира, нормално ако е оздравен, или треба да се чека некое време? За ММР прашувам, 5 годишно дете.
Баш за тоа е, за брза реакција. Ама вмимавај сега да не дадеш брзо антипиретик. Мислам дека бар една недела треба да причекаш. Кога си чекала досега почекај уште една недела.
Препораката за примање ММР вакцина треба 3недели пред вакцина да е детето здраво и без примено антибиотик во претходни 3недели. Вака бевме советувани од педијатар и во диспанзер тоа прашуваат. И на сајтовите за ММР вакцина стои тој податок.
До вторникот пиеше антибиотик амоксиклав..вчера тт до 38.5..сама се симнуваше и се креваше цел ден и цела нок.. Поткашлува уште влажно..го слушна матичната..рече не е страшно на слушалка..ни препиша зинат ако се влоши викендов со кашлицата и бронлес одма.. Крвнава слика од денеска... Не знам искрено дали да го почнам одма сирупот илу да чекам...сега има 37.3 тт
Ете може секој различно препорачува од диспанзер и педијатар. Нас во диспанзер не праша дали последните 3недели бил болен и дали примал некоја терапија. И педијатарката не посоветува пред ММР барем 3недели да е сосема здрав и без било каква примена терапија. Најубаво секој да си се посоветува со својот педијатар и да ги следи неговите насоки и совети.
Фала за одговорите. Леле 3 недели многу ми се гледа, како во карантин е, само дома го чувам од страв да не настини пак. Збесна дете, му недостига градинката.
Мајка слободно шеткај дете надвор. Ја мојов и на минусни температури и бебе кога беше обавезно надвор по малку барем го носев/носам. Ни многу пазење/карантин не е препорачливо. Нормално не мислам да се земе дете и оп у Џамбо, ама за надвор да шетне, во парк, па да си седнете на убаво време на отворениве тераси на ручкање итн. Па и дружба со дечиња на блиски кој се здрави е супер. Ако треба да фати вирусче дете или што и да е ќе фати и од мама и тато кој се мешаат со луѓе ( работат ). Повеќе внес на избалансирана здрава храна, течности и витамини од кој витамин Ц обавезно и имунитет кога е појак е поотпорен на све. Посоветувај се и со вашиот педијатар кој може ќе ви каже помал временски период да е до вакцина. Сепак прашај си го најубаво.
Таков е вирусот, колку дена веќе е со т? Кај нас беше неполни 3 дена со константна температура и не ретко одеше под 38 со парацетамол или блокмакс во комбинација. После 3 ден веќе немаше т.
Многу брзо едно по друго 2та антибиотика. Штом рекла не е страшно Многу брзо еден по друг 2 антибиотика. Ако докторката вели дека е подобар и ако не качува температура нема потреба да даваш. За кашлицата пробај нешто на природна база, дали чајот од кромид, боров сируп, лој од гуска....
Дека овде кажаа од комбинација им симнало дете многу ниско. Затоа. Иначе само од дексазон немам такво искуство, а само од Бруфен богами имав лошо искуство.
ти благодарам за советот Синоќа до 38.5 крена и дадпв еферлаган..се симна и еве денес до сега нема покачено..утрово само когљ се разбуди многу се закашла..како стар дедо што кашлс..дури ме исплаши..го тапкав,се нспи водичка и ко дотука да беше..сигирно шлсјмче му се собрало..добро што е викенд и сум дома и ќе следам, ако не бидува ќе дадам ..тие 15.леукоцити ме бунат..и црп то што е влаго покачено.
Сте имале ли искуство до отечена лимфна жлезда позади ушетооо. Три месеци после варичела и гнојна ангина и сеуште не сњ повлекува. Докторот рече дека е нормално тогаш, ама поминаа 3 месеци. Позади едното уше има, големо е како лешник, на допир не го боли. Мн ми е страв.... А не ми се влече по доктори во ек на епидемија А сакав да го вакцинирам неделава....
Две имаме, не се повлечени, докторот вика нормално е. Тоа е имун одговор на телото, исто се појави после варичела.
Кога имавте варичела? Што вика докторот? Колку време би стоеле? Два месеца е комплетно здрав, супер крвна слика.... Би требало до сега да се повлече.. Значи пак ке треба да ја одложам вакцината, вака ми е страв да го боцкам..
Може и да не се повлечат. Исто 2м помина од варичела. Ако е крвна слика ок, нема воспалителен процес, тоа е тоа. Ние и атб пиевме.
Може цел живот да го има??? Како и да е ќе се консултирам до педијатарот во пон... И мојов исто, после сипаница фати гнојна ангина, две шишиња оспен испи. И мн му се собра. Пошто на нет прочитав триста глупости и паника ме фати. Фала ти многу
Нормално е да се покачени леукоцитите штом не е целосно оздравен. Следи состојба, нека прима многу витамин Ц во природна форма, супа од коска, мед... и за кратко време ќе биде подобар.
Мајки, дајте ми совет! Што можам да дадам на 5 годишно дете за црвено, многу црвено грло! Нема тт, добро се држи засега, ама се жали на болка при голтање.