Да, следиш реакција прво на детето па после гледаш колкава е температурата. 3 пати до сега ми има качено малата Т, првиот пат на 9 месеци, спушташе и симнуваше сама, еден ден траеше само, не дадов ништо. Вториот пат до 38 најмногу идеше, исто така не дадов ништо. Третиот пат до 38.6,7,8, идеше може и повеќе, не ми даваше да и мерам, а имаше бааѓи Т. Ништо не дадов, траеше ден и пол. Течности мнооогу, ништо друго. Мина само по себе. Да кажам, сите 3 пати беа со САМО температура и ништо друго, без растечено носе, без кашлање без ништо. Го поврзав со вадење на забчиња, после 1 недела од Т никнуваа по 1,2. Не знам, може и вирус е било. Ама така постапував јас, читајќи многу за Т и секаде значи секаде и секој ќе ти каже дека Т е одбранбен механизам ба организмот и воедно пријател, не треба да се плашиме од неа. Колку повисока Т толку побргу се уништува тоа што го мачи организмот, жариштето, зароа не е добро симнување одма па и нагло симнување, така се успива само Т и не мине тоа што има, реагира внатре. Така јас лично постапувам за температурата. А вие секој како мислите
Апсолутно исто постапувам ама кога е температурата предизвикана од бактерија со затнат нос (на грло сеуште нема фатено бактерија), качува многу висока температура и лежи малаксан во кревет. Кај можеш да бидеш мирна кога детето гори.
Затоа се прави и кс после 24-48 часа од Т. Следиме, итуиција имаме ние мајките, гледаме кога и кАконѕрњба да постапиме
Синко вторникот качи 38.7 еднаш темп, средата пак само еднаш 39.2, после вечерта 37.5 и од тогаш нема качено ама мн кашла. Првин беше сува кашлица за да потоа се смени во продуктивна. Од вторникот по совет на матичната пие Виранто и по потреба антипиретик за темп. Вчера на контрола кај педијатарот, рече почнал да спушта на гради, му даде инхалации физиолошки со Кортаир (замена за Пулмикорт) 3 дена. Крвната слика е чиста, се е мирно, црп 1.5. Рече не му дава атб, нема потреба. Синко нема мрсоли, не му тече носот, само од ноќеска мн хрчи и влошена е кашлицата. Д-р рече имал мн шлајм позади кај грлото што му се слеваат на градите и така прави бронхит. Ова е 3 пат вака во 3 месеци. Прашањето ми е, како да се спречи ова спуштањето нон стоп? Еве го носам редовно кај матичната, го слуша, го прегледува и на крај пак спушта детето. Според неа, слаба точка му се градите. Од март тргна во градинка, и секој месец има нешто..
Шлајмот кај грлото е од грлото или од носот? Му тече ли носот се затнува ли? Да не има трет крајнкк? Малите деца имаат пократки дишни патишта затоа полесно спуштаат.
Нема трет крајник, нема црвено грло. Шлајмот му бил од носот вика, а ни му тече ни можам да влечам нешто со пумпицата. Не му е затнат носот. Претходните два пати имаше растечен нос и мрсоли. Сега нема, само мн лошо кашла. Давам и Хербион од бршлен за искашлување од вчера.
Да си консултирате специјалист ако не сте? Не знам како би бил од носот кога носот не му е затнат ниту му тече плус толку често бронхити ако прави јас би отишла на специјалист да го погледне.
И мојата беше иста, само со инхалации средувавме. Кај нејзе од алергии беше цело време, бевме на пулмоалерголог и така се среди работата. Побарај од специјалист мислење.
Досега само кај матичниот педијатар овде во Кавадарци. Звонев кај Зографски во Велес, ми рекоа ако нема индикации за трет крајник кога е здрав, да не одиме кај нив, да тераме со терапијата на матичната за бронхитот. Мислите на специјалист во Козле?
Незнам дали гледаат друго освен ковид во козле моментално. Детска клиника или пулмолог алерголог некаде советуваај се со матичен.колкаво е детето
За некое време ќе стекне имунитет и ќе биде подобро. Ако не прави лоши опсрукции, јас не би одела веднаш по специјалисти. Едноставно некои деца се склони на спуштање. Затоа е подобро да тече носот напред, а не да оди назад. Види како ќе биде ,па после ако има потреба барајте специјалист.
Убаво те советуваат може да е од алергија и да се лаги поголем секрет. Не може да фаќа дете бронхит од ништо теоретска шанса нема или е од предходно лечено па недолечено или алергија е. За трет крајник ти треба специјалист на Клиника во државна.
Кога поголемава беше болна,и викам на др.среќа не и течи нос. Па таа кажа дека подобро е да тече во спротивно може да спушти на гради. Него во кој случај даваат инхалации? Во 4 год.досега др.нема спомнато никогаш инхалации а често се разболуваат?
Некои доктори на секое кашлање даваат. А не е . Како ќе одлучи лекар. Јас за кашлица не давам ништо. Нема историја на спуштање. Знам дека е од носот.Кога се смирува носот, тогаш и кашлицата. Сум правела само со физолошки, по совет од лекар.
Еве на моиве им престана носот па со него и кашлицата. Ги носев да ги наслуша за секој случај да не спуштиле. Не дадов на малава ништо за кашлица и престана,на големава не дадов ништо пак исто.