Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

само седење дома. од лично искуство ова. нас од јануари до јуни не затера минатата год. 2 недели раат не видовме.

2. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

E ме утеши да ти кажам,мислев само нас не држи еден месец по нешто цело време.
    Не го мешам со луѓе никако,ама го носам надвор на свеж воздух го возам во количката.Мислам дека повеќе му годи бидејќи е чист тука воздухот,неможе штета да направи пола час дневно.

3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

не сакаш да ти набројам, камо вируси да беа кај нас. :)
    јес да што и да е е тешко. болно дете е тешко.
    ако плуќата е мирна можеш на воздух без проблем.

Alishan30 likes this.
  4. MamacitaBuena

Нема ништо на гради чисто дише,сега целиот проблем се затнат па растечен нос и влажна кашлица од грло што го тера дури на повраќање.
    Од тоа и држи температура уште.
    Совет твој некој за ова?

5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Прашај ја матичната дали да правиш инхалации со дексазон.
    Ама те молам прашај ја, не на своја рака. Не зашто јас така сум рекла.
    Нас премногу ни помагаше тоа. После втора инхалација одма се осеќаше подобро.

Alishan30 likes this.
  6. MamacitaBuena

Инхалации пробав да правам дома со физиолошки,со друго не ми даваат дека не е бронхит.
    А и да ти кажам на мојот едноставно не е можно инхалации освен ако не му врзиш раце и нозе.Плаче,корне уште толку зарипнува.И прекинав.Да знаеш колку е само проблематичен кога е болен...

7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

ништо друго не ми помогнало освен тоа, инаку ни даваа и кога не беше бронхит. додуше син ми не ни имал такво нешто. секако, 2 мл само дневно. и мојов се понаша како диво прасе ама тоа е.
    прашај ја ти сепак, јави и се. речи се откорна детево со денови.

Alishan30 and MamacitaBuena like this.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Море да осети колку олеснува од инхалации нема така да прета. Мојот една две инхалации прета, после осеќа дека му е поарно па седи мирен.

За бронхит ми има кажано докторка од детска да однесам дете на Водно, како ќе се симне ќе почне да повраќа, она вика ние кога малите ни се со бронхит се качуваме со кола неколку пати горе доле и дали од промена на висина се дразнат и се повраќаат.

azelea likes this.
  9. MamacitaBuena

Па да,од промена на висина боли глава и повраќаш,има смисла.
    Е знам и за сируп кој служел за да надразни да се исповраќа,да извади шлајмови.Ама никако да се решам и така да го измалтретирам детево.Му држам и раце и нозе кога инхалирам,тој се врти лево десно,негодува или ја истура течноста и така до недоглед.Мали палавковци,а инаку како ќе ни обели косата :lol:

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Ако нема спуштено на гради тогаш се закашлува од секретот насобран во носот/грлото. И мојот така страшно кашла до задавување кога му е носот затнат. Твоето претпоставувам уште повеќе му е проблем заради крајниците.
    Лек за тоа најдобар е после инхалацијата со физиолошки да влечеш мрсули со пумпица (таа во уста што се става). Кога ќе успееш да ги извлечеш тие од грло ќе кашла прилично додека влечеш ама после тоа многу му олеснува.
    Е за да му се отовори носот ставај му кромид исечен покрај креветчето кога спие. Се мириса на кромид ама делува.
    Ах да и шетај го повеќе на воздух. И тоа помага, особено ако е малку поладничко зашто се стегаат крвните садови и помалку тече носот. Не на ептен ладно и ветровито ама шетајте секој ден.

MamacitaBuena likes this.
  11. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Малово е 20 месеци. Сабајлево 2 пати какаше течно, лигаво и многу лошо мириса. Кога кака се напнува како да има запек, а е течно. Што да му дадам од што може вака да биде?

12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Може да каснало нешто или може да е стомачен вирус. Пробај дај пробиотик било каков за таа возраст (Линекс јуниор, Провен и слично). Ако продолжи пак исто обавезно консултација со лекар.

VDT2906 and Alishan30 like this.
  13. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Што давате на дете кога ќе забележите дека има болно грло? Да не трчам одма на лекар за антибиотик. Сеќавам пригрчува со затнато носе,сега мерам температура се надевам нема ништо. Малку е топол на допир.

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Има спреј прополис во аптека и се прска директ на грло.

KidA and marchi-cool like this.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Јас прополис цела зима му прскам директ во грло превентивно, еве трета зима како се нема пожалено од болки во грло.
    Се навикна, секое утро со вит ц, прскаме и прополис.

marchi-cool likes this.
  16. karak

karak Популарен член

Jas ovaa godina propolis isto taka prskam vo grlo samo koga odi vo gradinka, igroteka ili nekade na drugo mesto. Vitamin c i b kompleks pieme nepolni 6 god. Super pominavme edna godina se nemame raszboleno pu pu pu

LaDyDoLl and marchi-cool like this.
  17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

еве денес се воспостави воспалено грло, ни дадоа антибиотик и тоа појак,два пати на ден. барем два до максимум 3 пати годишно се разболува од грло. Мислам дека и јас би пробала со тоа

LaDyDoLl likes this.
  18. Magic13

Magic13 Истакнат член

Ве молам за совет тие што се разбирате од читање на крвна слика. Сите параметри се во нормални граници, леукоцитите 9.9 а границата е 10. Претходно беа 11, пиевме антибиотик 2 дози и се намалија на 9.9. Дали да го вакцинирам од морбили или уште да чекам? Ми е страв да чекам да не се разболи пак. 3 недели веќе не оди во градинка .
    Нема наод на градите, малку кашла, но тоа му е од третиот крајник. Што никогаш не е дооздравен.

19. KidA

KidA Истакнат член

од која возраст смее да се прска со таков спреј? јас за мене многу користам прополис и сум задоволна, ама за малово година ми е, не знам што може да и давам така превентивно. црвено грло сме немале додуша, ама фаќа вируси неколку пати е веќе зимава со температура и растечен нос.

20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Откако ќе проба мед мислам. Висок алерген е прополис, ако имаш дадено мед онда можеш. Има за деца прополис со онакво стапче за прскање директ на грло како ацидосалус што има.

KidA likes this.