Форумџика на годината

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    Masoitit ..na dvete ushinja :(( i gi sechea i chistea..i poteche ednoto i se iskrivi malce nanapred, taka ja primetiv, crp to i bese visoko, celo vreme predhdono koga i da se razboli dobivashe vospalenie na ushinjata sega pak bese bolna so tt ama samo ednoto i bese mn malku crvenko i poladneto koga ja vidov deka i se izvitka malce i poteche na specojalist odma.... sovet do site chim pokaze edmas vospalenie na ushi pa i predhodno moze, vednahs an specijalsit orl matichnite ne im teknuva da te pratat sreka sami izreagiravme i si otidovme na specijalist

На makedonce20, Brpbrp, Ano и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Можно е да е алергија ја имав таква кашлица пред некоја година кај мене од полен. И баш јака сува кашлица. Може некој мирис од прашокот да смета..

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.689
    Допаѓања:
    202.282
    Од прашоци и омекнувачи може, реакција на мирисите (парфемите) што ги ставаат во нив.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.484
    Допаѓања:
    76.650
    Ај ќе ја следиме, а баш ми е нов прашокот.. И никогаш не сум го купила, прв пат го зимам Ленор 2 во 1... Еднаш од сабајле се подкашла, ама не е како вчера.. Тоа вчера беше страшно, без прекин...

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.689
    Допаѓања:
    202.282
    Од јаки омекнувачи имам силни главоболки. Реално, не ме изненадуваат тие реакции, се повеќе луѓе добиваат алергија на мирисите од детергентите и омекнувачите, ништо чудно веќе во детска возраст да се појавуваат сега.

На Butterfly1107, mal.ecka и mariz им се допаѓа ова.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.079
    Допаѓања:
    40.441
    Со лесно да поминува. Добро е штом на време сте го фатиле. Малиот мој имаше исто, се се среди. Незнам дали ви ставилеми цефчиња, ама тие ќе помагаат да се превенира ваква состојба во наредниот период. И не се секирај. Еве повеќе од две години се поминати од тогаш малиот е супер и немал мака со ушињата од тогаш.

На TeddyGrey, Bupalu, JoyJoy и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    Фала :* се надевам и јас дека нема да има веќе..
    Да ставија цевчиња.. сега само се чеша и смета завојот :) ама ќе помине... само уште ми кашла.. и предходно кашлаше месец дена и сега уште кашла не и е смирено

8. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.146
    Допаѓања:
    67.348
    Јас воопшто не ставам омекнувач, ја иритира многу. И да, таква е кашлицата алергиска. Избегнувај омекнувач, јас со ариел само перам, па од тоа барем нема мака веќе.

На mal.ecka и mariz им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.484
    Допаѓања:
    76.650
    Јас до сега сум сменила се живо од омекнувачи, немаа проблем. А овој прашок е 2 во 1 Ленор, прв пат го зимам, а 2г само Персил користев... Ќе ја следам да видиме дали е дефинитивно алергиски, ќе пуштам и дупло плакнење и нема да и ставам омекнувач...

10. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.180
    Дете 3 ипол год почна кучешки да ми кашла. Знам порано инхалација со вентолин му помогна. Дали смеам да инхалирам на своја рака и колку беше мл вентолин колку физиолошки?

11. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Пак ќе барам помош.
    Син ми е од неделата со затнат нос без секрет. На уста диши одвреме навреме.
    Со виранто тераме не се влоши состојбата ама никако да се опорави вака исто си е цело време.
    Прскам и септаназал спреј.
    Што можам друго да превземам? Да инхалирам?
    Капки не поднесува во нос. Секој ден во страв живеам да не се влоши :x

12. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @Bibi30 Мора да го види доктор дали е ларингит.
    Јас инхалирав со 1.5 физиолошки и 0.3 Вентолин.
    @SophiaBella немој септоназал за носе што не тече подобро е обична морска вода, да го омекниш. Со педијатар виде?
    Ќерка ми на уста уште по малку диши ( бронхит). Исто затнат нос, тек на крај мрсули почнаа.
    За инхалација најдобро со синомарин ми се покажа досега, ама прво да видиш со доктор шо знам....

На Madison и Bibi30 им се допаѓа ова.
  13. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.146
    Допаѓања:
    67.348
    Мора прво лекар да го слушне, можеби не е веднаш за вентолин, вентолинот е многу појак. Нашата го даваше само ако веќе има на плуќа, да не се влоши понатаму.

На Bibi30 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Немам одено на доктор тоа сакав да го избегнам, детето е супер општо, само затнат во носот, ни кашла, ни мрсули има, збеснат по цел ден лудува.
    Секако до понеделник нема што да се прави, ќе почекам па ако е вака ќе го носам.

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Колку е нормално дете да има 37.5 температура и да е ненормално кенкаво?

16. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.231
    Допаѓања:
    18.985
    Може грло го боли, уво,глава...мене лично најлоша ми била таа 37.5 температура кога сум ја имала.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.340
    Допаѓања:
    18.512
    Можеби не ја поднесува...симнувај со алтернативни методи

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Го однесовме на лекар ни грло црвено ни уво за глава да може да го боли. Му дадов и ибупрофен добар е на моменти 2 саати после тоа пак кенкање, не мирно спиење ама сепак не се симнува температурата никогаш немал повеќе од 36.5 :^).

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.122
    Допаѓања:
    179.632
    Кај детево веќе подолго време се завлече со носето.
    Цело време затнато едвај дишеше дур спиеше. Прскав оригано не помогна, земав и септаназал не помогна. Крена тт еднаш пред неколку денови, дадов парацетамол симна и веќе не крена. Бевме на педијатар чиста е на гради. Испитавме крв, се е во граница, направивме брисеви чисти се. Нема ништо а затната е. Еве денеска и се пушти и почна да и тече, нема боја како водичка е, не знам веќе што да праам што да испитам, што да очекувам.

Откако дојдовме во мк раат не виде од носот. Се консултирав и со педијатарот во Грција истиот одговор го добив. Има добар имун систем и затоа лесно се изборила со тт и поради тоа што и да има останало концентрирано само во носот и не се пренело на грло или гради.

Ок е се тоа, ама ситуацијава трае подолго и навистина веќе се загрижувам. И онака овде не е осигурана, упатете ме кај да одам што да испитувам друго на своја рака.

20. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    Аериус кога се дава, навечер? Прв пат ќе давам сега па језа ми е малце сируп навечер ... ила не е проблем? Дека и дадов и панцеф во 22 и 15 ..треба ли да чекам повеќе време меѓу сирупи?

Последна измена: 23 октомври 2021