Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Masoitit ..na dvete ushinja :(( i gi sechea i chistea..i poteche ednoto i se iskrivi malce nanapred, taka ja primetiv, crp to i bese visoko, celo vreme predhdono koga i da se razboli dobivashe vospalenie na ushinjata sega pak bese bolna so tt ama samo ednoto i bese mn malku crvenko i poladneto koga ja vidov deka i se izvitka malce i poteche na specojalist odma.... sovet do site chim pokaze edmas vospalenie na ushi pa i predhodno moze, vednahs an specijalsit orl matichnite ne im teknuva da te pratat sreka sami izreagiravme i si otidovme na specijalist

2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Можно е да е алергија ја имав таква кашлица пред некоја година кај мене од полен. И баш јака сува кашлица. Може некој мирис од прашокот да смета..

mariz likes this.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Од прашоци и омекнувачи може, реакција на мирисите (парфемите) што ги ставаат во нив.

mariz likes this.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Ај ќе ја следиме, а баш ми е нов прашокот.. И никогаш не сум го купила, прв пат го зимам Ленор 2 во 1... Еднаш од сабајле се подкашла, ама не е како вчера.. Тоа вчера беше страшно, без прекин...

mal.ecka likes this.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Од јаки омекнувачи имам силни главоболки. Реално, не ме изненадуваат тие реакции, се повеќе луѓе добиваат алергија на мирисите од детергентите и омекнувачите, ништо чудно веќе во детска возраст да се појавуваат сега.

Butterfly1107, mal.ecka and mariz like this.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Со лесно да поминува. Добро е штом на време сте го фатиле. Малиот мој имаше исто, се се среди. Незнам дали ви ставилеми цефчиња, ама тие ќе помагаат да се превенира ваква состојба во наредниот период. И не се секирај. Еве повеќе од две години се поминати од тогаш малиот е супер и немал мака со ушињата од тогаш.

TeddyGrey, Bupalu, JoyJoy and 2 others like this.
  7. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Фала :* се надевам и јас дека нема да има веќе..
    Да ставија цевчиња.. сега само се чеша и смета завојот :) ама ќе помине... само уште ми кашла.. и предходно кашлаше месец дена и сега уште кашла не и е смирено

8. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Јас воопшто не ставам омекнувач, ја иритира многу. И да, таква е кашлицата алергиска. Избегнувај омекнувач, јас со ариел само перам, па од тоа барем нема мака веќе.

mal.ecka and mariz like this.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Јас до сега сум сменила се живо од омекнувачи, немаа проблем. А овој прашок е 2 во 1 Ленор, прв пат го зимам, а 2г само Персил користев... Ќе ја следам да видиме дали е дефинитивно алергиски, ќе пуштам и дупло плакнење и нема да и ставам омекнувач...

mal.ecka likes this.
  10. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Дете 3 ипол год почна кучешки да ми кашла. Знам порано инхалација со вентолин му помогна. Дали смеам да инхалирам на своја рака и колку беше мл вентолин колку физиолошки?

11. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Пак ќе барам помош.
    Син ми е од неделата со затнат нос без секрет. На уста диши одвреме навреме.
    Со виранто тераме не се влоши состојбата ама никако да се опорави вака исто си е цело време.
    Прскам и септаназал спреј.
    Што можам друго да превземам? Да инхалирам?
    Капки не поднесува во нос. Секој ден во страв живеам да не се влоши :x

mal.ecka likes this.
  12. BirMelek

BirMelek Популарен член

@Bibi30 Мора да го види доктор дали е ларингит.
    Јас инхалирав со 1.5 физиолошки и 0.3 Вентолин.
    @SophiaBella немој септоназал за носе што не тече подобро е обична морска вода, да го омекниш. Со педијатар виде?
    Ќерка ми на уста уште по малку диши ( бронхит). Исто затнат нос, тек на крај мрсули почнаа.
    За инхалација најдобро со синомарин ми се покажа досега, ама прво да видиш со доктор шо знам....

Madison and Bibi30 like this.
  13. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Мора прво лекар да го слушне, можеби не е веднаш за вентолин, вентолинот е многу појак. Нашата го даваше само ако веќе има на плуќа, да не се влоши понатаму.

Bibi30 likes this.
  14. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Немам одено на доктор тоа сакав да го избегнам, детето е супер општо, само затнат во носот, ни кашла, ни мрсули има, збеснат по цел ден лудува.
    Секако до понеделник нема што да се прави, ќе почекам па ако е вака ќе го носам.

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Колку е нормално дете да има 37.5 температура и да е ненормално кенкаво?

16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Може грло го боли, уво,глава...мене лично најлоша ми била таа 37.5 температура кога сум ја имала.

Sofi.ja likes this.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Можеби не ја поднесува...симнувај со алтернативни методи

Brpbrp likes this.
  18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Го однесовме на лекар ни грло црвено ни уво за глава да може да го боли. Му дадов и ибупрофен добар е на моменти 2 саати после тоа пак кенкање, не мирно спиење ама сепак не се симнува температурата никогаш немал повеќе од 36.5 :^).

Milkiway likes this.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Кај детево веќе подолго време се завлече со носето.
    Цело време затнато едвај дишеше дур спиеше. Прскав оригано не помогна, земав и септаназал не помогна. Крена тт еднаш пред неколку денови, дадов парацетамол симна и веќе не крена. Бевме на педијатар чиста е на гради. Испитавме крв, се е во граница, направивме брисеви чисти се. Нема ништо а затната е. Еве денеска и се пушти и почна да и тече, нема боја како водичка е, не знам веќе што да праам што да испитам, што да очекувам.

Откако дојдовме во мк раат не виде од носот. Се консултирав и со педијатарот во Грција истиот одговор го добив. Има добар имун систем и затоа лесно се изборила со тт и поради тоа што и да има останало концентрирано само во носот и не се пренело на грло или гради.

Ок е се тоа, ама ситуацијава трае подолго и навистина веќе се загрижувам. И онака овде не е осигурана, упатете ме кај да одам што да испитувам друго на своја рака.

mal.ecka likes this.
  20. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Аериус кога се дава, навечер? Прв пат ќе давам сега па језа ми е малце сируп навечер ... ила не е проблем? Дека и дадов и панцеф во 22 и 15 ..треба ли да чекам повеќе време меѓу сирупи?

Last edited: Oct 23, 2021