Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    На овој нокт ,маж ми вели се ударила ,ама ми се во мисла и другите што почнуваат да се лушпат.И кај вас беа повеќе нокти?
    Д витамин давам,ќе земам после и Ц.

2. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    На ногата два палци,на раката средниот прст. Сам го тргна на рачето на ногата паднаа во чорапче. Јас се мислев гливично е нешто се изуплашив нo еве сега нови има. Ова во летен период му беше него.

@maja.mitrova некој вирус покажува. Штом има и температура а и крвнава слика си покажува. Најубаво на педијатар. Може грло да е,обично грло дава висока температура

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.835
    Допаѓања:
    202.886
    Вироза е. Да не има осип по телото?
    Ќе пројде, кај вируси може да трае температурата и до седум дена.
    Реултативе од денес се?

4. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    И мојот е така не кашла веќе, нема ни секрет освен утрово еднаш ми дувна зелени мрсули, ама диши на уста и во спиењето ужасно е. Пред една недела завршивме со капки хлорамфеникол+дексазон, имаше бактерија мораксела. Не сме правеле контролен брис ама јас мислам не е долечен. Докторката ништо не даде друго, не даде ни брис контролен да се прави и премногу се нервирам. И јас ќе го носам на друго мислење се плашам дека ќе се влоши.
    @BirMelek вие што направивте со бактеријата како е малиот?

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.359
    Допаѓања:
    9.321
    Зошто не ве праќа на брис? И така не пие антибиотик, може да направи. Провери си па после ставај антибиотици. Секако хлорамфеникол ќе среди локално ако има нешто, ама не е лошо да се провери пред тоа.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Da..ima osip na grb malku od temp

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Јас искрено мислам дека нема бактерија затоа што излечивме мораксела пред 3 недели, беше во градинка 3 дена и почна да се разболува. Од тогаш не бил во градинка, па не знам кога би фатил. И јас сум иста како него, во исто време се разболевме и затоа мислам дека е вирус.
    Поточно јас сакам да прашам што е решението за недолечен бронхит кој се третирал само со вентолин? Може да си помине само од себе?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.835
    Допаѓања:
    202.886
    Можеби се работи за розеола, вирус со тридневна температура, со осип кој се појавува на грбот, градите и стомакот, поретко на другите делови, и трае обично колку што траела и температурата.
    Вироза е секако, само течности, одмор, по потреба антипиретици, и многу трпение.

@Jana06 хрчењето не мора да значи дека има бронхитис уште. Тоа може да биде од трет крајник или од носот. Поверојатно од трет крајник, ама неблагодарно е од мене да нагаѓам. Кај бронхитис има типично свирење кое се слуша при дишење, не само ноќе.

На mal.ecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Оф тој трет крајник на секое идење на лекар ми се спомнува, да оздрави го носам да го проверат.

10. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Досега кај мојот вака не било да хрчи. Значи хрчел кога има секрет, кога е настинат и кога ќе помине тоа поминува и хрчењето и си диши најнормално. Прв пат вака остана како недолечен. И мене ми спомна докторката трет крајник ама не ми е верно мене. Дали вака од никаде можно е да се појави тој трет крајник на 4+ годишна возраст или да си сметам дека ова кај нас е недолечено?
    Кажав и дека утрово дувна зелен мрсул исто како кога ја имаше бактеријата пред две недели.

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    И мајка ми беше исто вака само што кашлаше многу, премногу. Сега е малку подобра ама уште кашла и тоа после терапија со Сумамед, а за секретот од нос исто ми рече густ, леплив, зеленикав. Не може да се оправи цел месец. Што вирус ќе беше ова страшно.

На SophiaBella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Читав дека може да биде последица од прележан коксаки вирус. Баш пишуваше дека се јавува неколку недели по оздравување.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Е не сум знаела за ова.Таман излева тогаш од тоа да биде.Ај да прочитам и јас.Фала :hug:

На paleska3 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.269
    Допаѓања:
    35.189
    @SophiaBella, @Jana06 тој трет крајник и генерално крајници најчесто прават проблем помеѓу 2 и 6 години (иако знае до 10 години да тераат проблемите, а и да почнат порано). Мојот имаше големи проблеми од некаде година дена па до кај 5 години. Посотјано беше со растечен нос од прв роденден па до кај трет. и секој вирус на крај преминуваше во бактерија После трет роденден почна со сериозно крчење, поткашлување (како да си го чисти грлото) и слично. На скоро 4 години почнаа и проблеми со уво и слично. Едно дете да имаше во градинка со растечен нос мојов одма фаќаше. И сите во група ќе поминеа со растечен нос, мојов со температури, кашлања и слично. Како расте (после ескалацијата на 4 години до 5 години) проблемите се намалуваат. Сега на скоро 6 вирусот со растечен нос и густи лепливи мрсули на нога го помина (јас повеќе заглавив) и поретко му се случува да крчи во спиење и преку ден.
    Ние никогаш не отидовме на проценка за трет крајник. Знаевме дека тоа може да е проблем, ама и двата крајника му беа големи (и уште му се) па не правеше никаква разлика.
    И да знаете дека е трет крајник и да не знаете до 6 години терапијата е симптоматска. После 6 години се носи одлука дали треба или не хирушко отсртанување на крајници или само на трет крајник и слично. Така мене ми кажаа на лекар а и од она што читав испаѓа дека е така.
    https://www.msdmanuals.com/home/chi...ren/enlarged-tonsils-and-adenoids-in-children
    За превентива секогаш му прскам во нос спреј од диво оригано во есен/зима и прополис во грло од некаде 3 години па наваму (и сега му прскам секоја вечер). Ќе почнев и порано да знаев дека ќе помогне. Или можеби како расте така анатомоијата се средува (односно му расте главата, а крајниците не па помалку проблем му прават, плус Евстахиевата труба од права станува искосена итн итн).

Немам нешто многу паметно да ви кажам освен издржете.

На elimkd, Izzy_0504, Dikinzi и 3 други им се допаѓа ова.
  15. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    На Panovic и BabyT* им се допаѓа ова.
  16. Didajo

Didajo Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    514
    Здраво, од февруар месец до сега со седум примани антибиотици неможеме да исчистиме ешерихија коли и енетерокока уринарно. Дали покрај чај од оригано, масло од оригано, масло од семки од грејпфрут имате пробано некој друг лек.

17. Anaskopje

Anaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2016
    Пораки:
    316
    Допаѓања:
    522
    Мајки чистев со носко на ќерката носето и во аспираторчето имаше малку крв. Сте имале вакво искуство?

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.835
    Допаѓања:
    202.886
    Пукнало капиларче. Не претерувајте со чистење нос, особено ако нема секрет и е затнат.

На Anaskopje му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Исто малиот уште пред годинка ми кажаа дека има големи крајници за негова возраст и го имаат блокирано третиот крајник.
    Болежлив да не пишувам,од 4 месеци негови нема месец да не е под антиниотик. Многу често спушта на плуќа де бронхит де пневмонија.
    Сега ми дадоја да прскам риноко два месеци минимум па да следиме.
    Јас искрено би ги вадела крајниците. Ова е мачење и за него и за мене.
    Ни до 6 години не би чекала.
    Ке се отруе од антибиотик како што е тргнат,а макечко е 14 месеци

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Дефинитивно вадење крајници на што помала возраст е добра одлука. Мене ми одложуваа многу долго, едно време антибиотици не ме спасуваа, директно едни инекции примав, болна скоро секој месец. Ги вадев на 21 година и закрепнувањето траеше еден месец, детенце од 5-6 години со мене во соба јадеше од следниот ден. Третиот ден ги пуштија дома, јас останав цела недела, почнав да јадам после 3 недели. Потешка ми беше таа операција од царски.
    После тоа се немав разболено 10 години буквално ни настинка.

Инаку, бевме на второ мислење и градите се чисти, грло супер, докторката рече не препорачува ништо освен солен раствор, ми падна карпа од срце.

На Cosmic Girl, Happyinlove и mal.ecka им се допаѓа ова.