Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Ciel

Ciel Популарен член

Алооо женски олабавете тоа со сила беше кажано во смисла да има 2 до 3 мали оброци да се створи апетит а не одбивност кон храна. Нигде не пишува да го удави од јадење божеее

2. Ciel

Ciel Популарен член

Епа чуди се само тоа и можеш. А за некоја што не разбира што сакам подетално да кажам не вреди да се кини диплома.

3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

јас имам сличен проблем. Јаде но многу е ограничен,ако дадам супа манџа салата не сака да јаде и само што стави во уста добива нагони за повраќање или повраќа. А за јадење она по негова желба мена проблем,ама јаде нездраво и неразновидно

4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Па ти така напиша :) Сакало-не сакало мора да јаде. Ама пак треба да се бара причината зошто има нагони за повраќање, таа храна може да му прави проблем, па затоа ја одбива. Како што напиша @JuLleE

Annath and JuLleE like this.
  5. Ciel

Ciel Популарен член

Значи дали вие вашето дете на пример сега цел ден не сака да јади ништо цел ден гладно ќе го оставите? И да не сака пак ќе му дадете нешто да не е цел ден со празен желудник. Е тоа сакало не-сакало такс го мислев. Значи прво помислете малце во која смисла зборувам а не да го удавите детето со сила. Многу осудувате бе страшни сте!

6. Monella

Monella Форумски идол

Не се расправајте жени.

Со сила не можам да направам ништо, пробав ама видов дека не бива.
    Инаку давам пробиотик, микс од витамини за апетит, витамин д...
    Давам маџун, сок од цвекло, лимон, морков и јаболка секој ден по една чаша обавезно.
    Имаме правено и тест за целијакија кога имаше 2 ипол год. исто и за глутен, ок си беше.
    Пак ли да правиме?
    Последна крвна слика во јануари ок си беше и таа.

Јас мислам дека сака да привлече внимание, денес исто цел ден ми велеше дека му се повраќа ама се правев дека не го слушам и поминуваше.
    Пред вечерата исто не сакаше да јаде, демек сум му давала не вкусни јадење па ќе повраќал, му рековме со мм дека ако прави така нема да добие ништо и нема да гледа цртани на тел. и јадеше како ништо да не било.

Ќе видам уште утре како ќе се однесува, ако не ќе го носам на педијатарот, мора да почнам од некаде!

kukla21, 24.07, duffi and 5 others like this.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Типичен детски инат.

TeddyGrey and Monella like this.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Да, јас го оставам гладно, јаде тоа што сака па макар било и благо, ако одбие да јаде нема да јаде и крај. Се случувало 3 дена да е само на супа една или да е само на сокчиња цедени. И мене кога не ми е нешто денот не ми се јаде не се бутам со сила. Ова е големо дете, какви каши, какво на сила, гледаш дека провоцира детето повраќање, што да направи мајкава, проблем од ова?

9. Ciel

Ciel Популарен член

Имаме различни визии кон мајчинството.

10. Cka

Cka Форумски идол

Абе, давај ти со сила. Ќе ти поврати, па и тоа малце, ќе го нема. Давај си пикај у уста, па и тчености ќе изгуби. После кога ќе види колку ти е битно да јаде, за се ќети се инати со нејадење.

Не е само еден ден мајчинството и не е само храната. Мора да се учи тоа. Мојата имала 3 дена како одбивала да јаде. И давам кога сака, и колку сака. Има 13ка хемоглобин, здраво дете е.
    Маж ми бил нејадач, па свекрва ми како тебе била напорна, и и повраќај у чинијата, јадел цела чинија грав и кога завршувал и ја повракаќл директ у чинија. Сеа ти ќе речеш, би го натепала, нели? Епа, насилството раѓа насилство.
    Тепаните деца, стануваат насилници, а кога мајката си го тепа детето, оно сфаќа дека кој го сака го тепа, или пак, дека никој не го сака.

За една манџа, ќе правишскандали?

Брат ми има 29 години, грав не јадел ни еднаш. И сега, со сила да му бутаме?

Bozica1980, PUPICA, mareane and 7 others like this.
  11. Kija94

Kija94 Активен член

Мајки ќерка ми доби бактерија ни дадоа антибиотик, меѓутоа и се зата носот скрос. Значи не и тече не е настинка прв пат вака се случува. И ставив оперил и ништо не помогна, се јавив на докторката ми рече стави капки и реков дека ставив ми рече треба време!!! Се измачи детето веќе 4 дена не може да дише ниту да јаде ноту да збори ко шо треба. Ве молам ако некоја имала исто или слично кскуство нека ми пише како да и помоггнам?

12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

бактерија во нос има? Ако е во нос само антобиотик може да помогне џабе капки. јас зедов физиолошки раствор и од спреј за нос распрскувачот му го ставив на шишенцето на физиолошкиот. Прскам секогаш кога забележувам затнат нос и не можам да се пожалам дека не помага. Безбеден е.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Нека биде така, ама не ќе да е до мајчинството колку до начинот. Има 3 месеци како не зафркава со јадењето, ама за овие 3 месеци изеде толку супа колку што 3г колку што е вкупно нема изедено, само супа и гравче сака да јаде оти. Фала богу нит е ослабнат нит па кс му е падната, има 130 хемоглобин, бомбона.

sofi2107 likes this.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Прскај на секои 4ч спреј, да се пере нос постојано, јас имам стрептокока излечено само со физиолошки раствор прскање на 4ч.

mal.ecka likes this.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Влечење со пумпица, инхалации(Едит: Инхалации не се правеле кога има бактерија.)
    Кромид во сите соби исечен на половина.
    Чај од кромид.
    Топла бања и пареа.
    Тенџере со камилица да испарува во кујна.
    Што повеќе надвор на свеж воздух и луфтирање дома.
    Излезите надвор минимум еден саат без разлика какво е време одма подобро ќе е.

Last edited: Mar 11, 2019
    mal.ecka likes this.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Има причина за тоа што не јаде цел ден, и мора да се најде. Небитно за што се работи. А нема ништо да се постигне ако со сила му се бута храна. Ако не сака да јаде, како ќе го натераш да отвори уста? Со сила ли? Со сила ќе му буташ храна, ќе му ја движиш устата да џвака и ќе му ја буташ во грло?
    Можеби си медицинско лице, ама некако слабо се разбираш од медицина. Како на дете што повраќа и има пролив, со сила да му бутам храна, кога се што треба се електролити и течности да не дехидрира?

Моево три дена живееше само на вода, филџан цеден сок и пола банана. Притоа со покачена температура. Како да му дадам да јаде, кога уста не отвора?

Постојано прскај со физиолошки раствор, а оперил навечер за спиење. Ќе се отвори. Имало и некои лепенки Спиранто, се лепеле на облеката и го олеснувале дишењето, ми ги препорачаа кога малово беше затнато, ама не зедов.

sofi2107 and mal.ecka like this.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

На бактерија не се дава инхалации, прво да се излечи после инхалации. Ќе спушти недајбоже на плуќа ја окрка работата. Така ни кажа на нас матичниот.

gjoker4e likes this.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Мислев дека е затнат носот па затоа. Не сум знаела такво нешто.

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Може нашиот случај бил поинаков па не дал доктор инхалации, нека кажат има овде и медицински лица.

gjoker4e likes this.
  20. Kija94

Kija94 Активен член

Не знаат да ми кажат за каква бактерија и на што станува збор. Многу сум нервозна. Бев и на дежурен вчера, ништо.. Ја лечат од некаква бактерија а незнаат од ккаква. Ке полудеам веќе.