Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    98
    Мајки дали и какви користите некоја од вас бедоксин витамини нешто или б6 за скоро 3 годишно дете?

2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Болен е. Се надевам заврши зашто еве од вчера од 21h нема качено температура. Стана пред малку и ми заспа пак во раце. Се мислам дали да го носам после на доктор или тоа е тоа, помина. Ајде пиши како ќе поминете на доктор :hug:

@KuklickaSk Аман и вие со разболувањата, ова сега мононуклеозата или нешто ново? Со лесно :hug:

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Ние го завршивме трицефот, кај дете се искина пролив, па и утрово кога го носев во градинка, кивање и летнаа зелени мрсули до плафон:x
    Две дози атб, мрсулите не се предаваат, ќе си пукам во колено:@

4. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.983
    Допаѓања:
    4.865
    Дај боже да завршило. Педијатар рече дека се собрало се нмален имунитет од вакцината(прими у петокот ммр) му растеле 5 заби одеднаш и малку црвено грлото и затоа дека качувал толку многу. Само симптоматска терапија и ако не е подобар пак на преглед. Пак правевме кс црп и урина . Црп е 10 а референтни се до 10 нормално. Кс малку покачени леукоцити и лимфоцити за разлика од вчера што беа покачени неутрофили чудно, ама различна лаб. Урина добра. Види ако не ти качува температура не го носи поминало веќе. :hug:

5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Истото се случи кај нас, денот кога прими ммр качи температура, па од 7ми до 10ти ден пак температура од вакцината. Ќе помине.

@BirMelek Кај нас така беше последниот пат, оздраве и уште 2-3 недели имаше зелени мрсули и кашлица. Помина само од себе.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    27.798
    Инсистирав да докажеме мононуклеоза, и излезе негативен на серологија преку крв за мононуклеоза. Некој друг јак вирус поминал. Лечен, недолечен од саботата е со температура, црп отишло у вис, воспалени крајници, ни дадоа антибиотик сега. Ќе побудалам веќе.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Колку Црп? Оти и мојата е со воспалени крајници, ама без атб. Црп 39.
    @Jana06 Ако е така ми олесни, јас веќе почнав локално со антибиотски капки сабајле, може згрешив :(

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    И јас тогаш се мислев дури и ги купив капките ама го оставив така. Траеше долго ама помина.

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    27.798
    15 црп ама има и леукоцити покачени сега. Ти викам 2 недели се мачиме така да пројде, не бива

10. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Леле, а на мојата 39 без атб. Леукоцити сите во нормала се. Се мачи месец може отприлика. Ни педијатар, ни орл не ми даде атб, а има наслаги на крајниците.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    27.798
    Јас сум најискрено против беспотребно давање антибиотик и еве на 2г и 2м прв пат пие. Ама кога треба да пие, мора да дадат.

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Ај кажете ми мислење за крвната слика.

Screenshot_20211220_223402.jpg

Не го однесов денеска на лекар мислејќи дека оздраве (24 саати беше без температура) и еве го сега пак качи 38.5 и многу полека симнува со чепче. Би требало да е некоја вироза така? Чудно ми е дека подолго го држи, од четвртокот е болен.
    @Alishan30 @Annath Ако имате време, нормално и било која друга што може да ми помогне што може да е. Фала

13. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Личи на вирусно, мирни леукоцити, а доминираат лимфоцитите.
    Црп благо покачено.
    Аденовирозите може и подолго да држат температура

На mal.ecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Мирно е дишењето, на моменти осеќам вибрации ама мислам дека има малку шлајм што се мачи да го искашла на спиење. Носето по малку тече проѕирно, вака физички е доста активен ама денеска ич не сакаше да јаде. Се мислам да не го мачи нешто друго. Мислиш да правам брисеви и уринокултура или црп ќе беше повисоко ако е бактерија? Чудно ми е, обично вироза го држи 3 дена.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Мислам да почекаш ден два, личи на вирусно, нема индикации за брисеви и уринокуктура, моментално. Не брзај.
    Допишав погоре, аденовирозите знаат и подолго да држат температура. Храна може да одбива, полесно давај му и течности. Ќе се врати во нормала

На KuklickaSk, Ava.84 и Jana06 им се допаѓа ова.
  16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    19.023
    Син ми ваква темп качуваше од воспаление на уво. 24ч ништо одеднаш 38.5 ст

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    15ka црп не е качено у вис, ниту е за анибиотик ако нема други показатели, односно покачени леукоцити. Ниту 39 црп ако е само тоа не е за антибиотик. Тоа е вирусен показател. За црп над 60 веќе е вис за антибиотик, додека покачени леукоцити во секој случај се показател на бактериска инфекција.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  18. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    2.292
    Вчера бевме на контрола му зедоа крв и мокрача, мокрача во ред, крв покажувала вирус сега ми се јави докторот.
    Пред 2 недели беше со вирус 3-4 дена сега пак!
    Инаку гради чисти, уши исто, грло малку надразнето. Дете кашла страшно веќе 3ти ден, нос исто тече.
    Температура ректално мерам најмногу до 38.5, а во уво стално 1ст повеќе, па дури и вака кога е весел и со ладно чело, во уво си стои 38.5, не паѓа под тоа.
    Последно што ми текна да не заради забите е потопол во ушињата? Сите 5ки се набабрени. Можно е такво нешто? @Annath Друго објаснување не можам да најдам, ниту матичниот нема одговор

19. natasha01

natasha01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Мајки барам искуство од вас......ќерка ми поткашлува веќе месец ипол....беше малку настината и од тогаш наваки постојано поткашлува.Нема температура нема ништо само си подкашлува навечер во текот на ноќта и наутро кога станува од спиење(тука е по лошо кашлањето).На доктор ја носам секоја недела на градите е чиста но кашлицата не престанува освен капки за нос друго ништо не ни даваат.Јас се сомневам на алергија но педијатарот е против давање на сируп за алергија бидејќи е 1ипол година.
    Дали вие имате некое искуство со постојано поткашлување кај децата и што ви помогнало?
    Ви благодарам многу

20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    18.565
    Дали направи брисеви?
    Мојот и пред година ипол пиеше сируп за алергија,по совет од матичен доктор.
    На многу лекови пипува над 2 или 3г но доктор по негова проценка дава и под таа возраст.