Некогаш и матичните претеруваат. Значи пред 3 дена го прегледа оти дете кашлаше и ни да ми рече брис да направам , ништо, го остави детето гној да фати. И сега ќе тепаме мува со тенк. А можевме локално со капки правени со антиб. после брисот да лечиме. Постанавме ние лекари од нивната незаинтересираност.
Ептен ми е чудно. Малиот пред 10 дена пиеше трицеф, имаше висока температура и кашлица. После 5 дена беше добар и еве го пак висока температура, кашлица. Бидејќи матичната не беше на смена го прегледа другата докторка и му препиша панцеф и инхалации со вентолин. Во ред се тоа, но чудно ми е што претходниот пат со трицеф веднаш се забележуваше подобрување, а сега сеуште крева висока температура. Ич не сакам антибиотици, ни пак имам искуство големо ама имам некое предчувство дека утната му е терапијава. Прашањето ми е дали со погоден антибиотик веднаш има подобрување или треба да чекаме повеќе денови?
Zdravo edno prasanje Malata e 2 godini na gazete ima crveno se napravi preku nok sto nemam kupwno kakva ne kreva Sega kupiv Mast za potpareno samo taa kako malku rezlutat da mi dade.molam Sovet
Давате ефералган на 4 часа? Матичната ми рече да чекам на 6, ама 38.5 има и за 3 часа пак толку. Да го држам саат време па да дадам пак сируп ако не го поврати или чепче ќе чекам да заспие После три дена од антибиотик пак крева температура ( има мораксела) и уште докторкава вика нема шанса да кренел пак
Ефералган немам давано на 4 ама кога качува висока температура за брзо време комбинирам со блокмакс. Би требало од утре да е подобар веќе, така искочи и кај нас, после третиот ден почна да се зголемува периодот без покачена температура. Еве од ноќеска навака нема качено, 6ти ден од антибиотик.
Него му е 3-ти ден. Денес пројави алергија и матичната рече да го исклучам антибиотикот и ете го крена, а последно имаше средата и четвртокот темп. Сум комбинирала и јас со блокмакс на 4, ама сега на 38.5 мислам пак да дадам парацетамол
Сигурна си дека е бактериско ова? Јас баш пишував дека имаше 3 дена температура, па 24 саати се смири како да не бил болен и пак одново. Да не е некој од зафркнативе сезонски вируси?
Не знам што е, претпоставувам дека во петокот ни стигна рез.од брис мораксела. Па ни даде антибиотик. На крвна слика имаше зголемени гранулоцити и % и онака. Денес имаше и уртикарија , се смири со зиртек
A правевте брисеви или и вие како нас на ќоро антибиотик ? Инаку трицеф и панцев се од истата фамилија антибиотици. Проблемот е што трицеф и панцеф (како често препишувани антибиотици) се трета генерација на цефалоспорински антибиотици и треба да се користат исклучиво според антибиограм, а не да се даваат за црвено грло и температура од 37.5. А матичните се понашаат како ние да сме ретардирани и ништо не разбираме.
@eli25 на таа тт би туширала, барем 5 часа да поминат од последно даден сируп. Не е многу висока 38,5 Инаку на висока тт 40 имам давано и на 3,5 часа наизменично Блокмакс и Парацетамол. Друго да прашам... Можно е да паѓа коса на дете после прележан Ковид?
Во нејзиниот случај најверојатно се работи за бронхит затоа трицеф и инхалации. Во вашиот случај веројатно е многу црвено грлото штом не сака да губи време со послаби антибиотици. Само нагаѓам, многу лоши вируси кружат верувај, се измачи моето.
Кај ќерка ми на висока тт парацетамол не делува никогаш, само Блокмакс. Парацетамол и симнува и за 2 саати пак качува