Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Ano

Ano Форумски идол

Колку често смеам да прскам исомар капки за нас кај синко. За некој ден е 19 месеци?

2. sofi2107

sofi2107 Популарен член

http://eurofarm.com.mk/mk/coswell/
    Пишува дека е за секојдневна хигиена на носот.
    ISOMAR изотоничниот бебе спреј за нос е проверен и сигурен препарат којшто користејќи ја делотворноста на морската вода помага во одржувањето на хигиената на носот и намалувањето на штетното влијание на бројни алергени, патогени, вируси, бактерии, прашина, чад, полен и сл.

Секојдневната употреба на ISOMAR NOSE BABY SPRAY NO GAS ја навлажнува носната слузокожа, притоа не создавајќи зависност и контраиндикации, што овозможува истиот да се употребува неколку пати во текот на денот, како кај бебиња од 6 месеци, па нагоре, така и кај возрасни.

Ние го користиме Синомарин спрејот, после скоро секое бањање му шприцкам во носето привентивно за заштита и за полесно чистење со стапчиња за уши ( така му го чистам ).

Ano likes this.
  3. Ano

Ano Форумски идол

Прочитав во упатството дека пишува неколку пати, ама не сум сигурна колку е тоа неколку пати:lol:

sofi2107 likes this.
  4. M&M

M&M Форумски идол

Како го прифаќа оспенот? И нас ни имаат дадено антибиотик без брисеви баш поради многу високо црп и покачени леукоцити, а клиничката слика не и беше толку страшна барем кога бевме на преглед, и докторката беше многу зачудена кога ги биде резултатите и рече на ваква к.с. мора антибиотик. Оспен досега не и препишале, со амоксиклавот има проблем со пролив, од зинат има трауми жими панцефот што го пие без проблем, ама кога има потреба од појак антибиотик. Малава речиси на секое појавување на симптпми на разболување, температура или кашлица има високо црп, веќе страв ми е к.слика да и направам, последниот пат кога се разболе не ја однесов одма на лекар бидејќи 3недели претходно беше ова со многу високото црп и пиеше антибиотик, среќа за 2 дена и помина иако имаше мн висока т. Докторката што ми ја следи ми спомна дека доколку и во наредните неколку месеци пак вакви резултати има при разболување (не дај боже :doh::worried:) дека не ќе е лошо да се консултирам со имунолог, други пак викаат дека едноставно кај некои организмот така реагира, не сум паметна, се надевам само дека нема да има потреба.
    Извинете малку офтопик, не е итно прашање, само се надоврзувам на пост. Слободно префрлете во др.тема.

5. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Ако е затнато носе или кога треба со пумпица да влечам ( кога бил настинат ) по 3-4 пати во денот сум прскала. И Оперил по една капка сум ставала сабајле и навечер по препорака на педијатар. Ама ова само кога бил со секрет полн со оперилот.
    Сигурно и до 5 пати да прснеш во денот доколку влечеш со пумпица не би требало да е проблем. Но, да не се разрани носната слузница незнам. Јас еднаш пробав, колку пати во текот на денот му шприцкав паралелно и себе си шприцкав. Искрено веќе наредниот ден осеќав пецкање во носот, шприцнав и пецкаше. Така да, таму во упатства и пракса некако не ми се веродостојни. Па и педијатриве кој викаат шприцкај/капнувај и по 7пати во ден не верувам да си пробале на себе, па да осетат како пецка и непријатно чувство се има :)
    Незнам Ано ако е затнато носе, а и кога е полн секрет јас секогаш навечер ко у ќебапчилница сум у соална со кромид :D. Во зовриена вода лажица Мукоплант преку ден во дневна ставам па дише тоа, а ако вечерта не ставам кромид ставам Мукоплант.
    5мин пред да го бањам пуштам врела вода во купатило ( како во сауна ) и тенџерче со врела вода и Мукоплант во мијалник. Го пикам во када и со потопла вида бањам, а после му пунам када со потопла вода да се шлапа. Во меѓе време со тушот млаз вода преку глава неколку пати ( внимавам да не го испоудавам нормално :D ) и на тој начин ќе се закашла или дувне и се чисти.

6. Emi Slatka

Emi Slatka Активен член

Sin mi piese 10 dena ospen i deneska asto pokaceno uste poveke i pak pozitiven brisot,veruvajte ke poludam od nervoza,vo vtornik imam zakazano na infektifna za bockanje penicilin,samo do togas daj boze da ne kaci temoeratura bidejki mislam deka deteto ke mi umre vo takva sostojba,temperatura,osip po teloto ne jade nitu pije :(

7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Што значи тоа : Само до тогаш дај Боже да не качи тт бидејќи мислам дека детето ќе ми умре во таква состојба?
    Ме расони ова за 2секунди кога го прочитав! Што му е на детето? Знам пиша дека за 1мес два пати бактеријата се враќа. Ама сепак е бактерија не е загрозувачка по живот! Не ме сфаќај погрешно, но некој зборови и реченици како таа погоре може некоја мајка ( која не е запознаета со некој работи ) а се наоѓа во слична ситуација да ја стегне срце нај ама најискрено!
    Осип најчесто се јавува после повисока тт и самиот од себе си се повлекува. Ништо страшно. И да не каде дете што е многу нормално кога е болно, најбитно е да внесува течности да не дехидрира. Вода на било кој начин ќе се излаже ќе пие. На било кој начин ќе се излаже и ќе касне барем нешто, не мора количински кој знае колку ама неколку пати по малку лесна храна ќе надополни.
    Имаше пишано дека имаш 4 дечиња ( да ти се живи и здрави ) па верувам дека имаш големо искуство околу тт и осип, нејадење и сл. Знаеш и сама дека све ќе помине и тоа е процесот на растење и стекнување имунитет. Само Господ да ги чува дечињата од позериозни болести и недај Боже повреди. Све останато од настинки и вируси, бактерии кој не се животно загрозувачки се дел од растењето.
    Убававечер имајте и со лесно да поминете.
    Од памет ме извади со таа реченица жими се ме испорасони!

Среќичка likes this.
  8. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Има ли некој дежурен тука?
    Цел ден немаше тт... саабјле само малце. Ноќва качи пал пред 2 ипол сати дадов ефералган. Еве сеа пак качува 38,5 веќе.раце нозе и се ладни значи иде нагоре. Нема ни саати за да дадам пак сируп.
    Полудев веќе. Што да правам? Дијазепам во кој счучај давате?
    Кс уредна, чекаме брисеви утре.
    Плус со неспиењево ме умре. Цел месец веќе вришти ноќе. Секоја ноќ. Се опира ме бара, не смеам ни милиметар да се поместам. Вришти, кашла, се дави... се стресува.
    Ептен сум на штрек и во грч.
    Дај кажете добар невропедијатар, приватно. Полудувам веќе. Само пијам за смирување нешто. Неиздржливо е.

9. Emi Slatka

Emi Slatka Активен член

Jas se izvinuvam mnogu mozebi premnogu se nerviram neznam.Da jas imam 4 deca i sekigas mi se zdravi,osven tecenje nos drugo neznaat.Niedno dosega nemaa bakterija.A ako ne se leci moze da bide opasna po zdravjeto taka mi kazaa na klinika.Sin mi ne deka nesaka da pije ili da jade tuku nemoze od grloto bidejki plameno crveno mue,grloto mue poteceno,osip po teloto,na noze nemoze bidejki go bolat,znaci samiot maticen rece nevidela pacient vo takva sostijba so bakterija.On jade ama suva hrana ne kako moite drugi 3 deca zatoa i i ima slab imunitet.Gospod da gi cuva od losoto site deca.

sofi2107 likes this.
  10. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Колку е возрасно малото ? Дали смее да внесува домашни кашички и сокови ? Ако има исполнето возраст , гледај да му подготвуваш сокчиња и кашички колку што можеш поприродни и поздрави . Верувам дека имаш искуство со подготовка бидејќи имаш и три поголеми дечиња. Чајче обавезно, особено ако имаш домашни чаеви ( оние што се во гранчиња, не филтрирани ) . Само со многу витамини ќе му го појачаш имунитетот. Не знам за која бактерија се работи , но се надевам дека наскоро ќе биде во ред.
    П. С. Дај Боже никогаш да не знаат дечињата повеќе од течење нос . Знам колку сме очајни сите ние мајките кога дете ни е болно. Мајка сум и се тресам на секое нивно скокање, плачење.. А моиве се баш во фаза кога играат опасни игри ( скокаат од кревет на ламинат, трчаат низ спратот, играат отвори - затвори со вратата..) . Но, биди лавица и борете се заедно. Избркајте ја таа никаква бактерија . Брзо оздравување за малото јуначе и издржете.

11. Annath

Annath Форумски идол

Добро го поднесуваат и двајцата. Е сега, првите 24 часа беше потешко, оти примаше по 3 мл на 6 часа, а нормална доза е 2.5 мл на 8 часа. Докторот во Козле ми рече да давам 6мл, ама не го послушав, премногу е. Во првите 24 часа имаше ептен течна столица, се среди со Дармфлора пробиотик, и беше многу раздразлив, ама помина тоа. Сега црп е драстично намалено, фала Богу, исто и леукоцитите. Ама ќе тераме десет дена со терапија.

@Emi Slatka шарлах има детето? Дека спомнуваш стрептокока и осип.

M&M likes this.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Цветче види со Демерџиева во Систина ако се решиш за приватно, не знам дали е баш невропедијатар но знам дека следи детски развој. Може да е само период на ноќен терор, многу деца поминуваат низ такви фази ама ако сакаш да си раат можеш на една консултација да одиш.
    Инаку т после сируп ако не симнуваат моиве ги туширам со топла вода, само од врат надолу, и ми помага доста.

13. kikin

kikin Популарен член

а проверивте за која бактерија станува збор? Да не не одговара антибиотикот на таа? Ако има осип го однесе ли на инфективна? Да не се морбили (само опционално давам решенија)?

Last edited: Mar 13, 2019
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Пиша во друга тема дека има стрептокока во грло и нос. За 1ипол месец два пати му се појавува. Колку што разбрав од постовите се работи за 9г детенце кое после тт се појавува осипот. Во ворник имале закажано на инфективна.
    Затоа се збунив со делот : се плашам детето да не ми умре.
    Не сум слушнала до сега дека стрептококата може да е толку опасна. Зар навистина може да е животно загрозувачка?

15. Annath

Annath Форумски идол

За жал, може да биде опасна по живот, најчесто кај имунокомпромитирани лица и оние со слаб имунитет. Генерално е осетлива на пеницилин, чист пеницилин, и ако се реагира навреме, не предизвикува проблеми.

Инаку токсичен шок синдром и некротизирачки фасциитис се најтешките компликации што може да ги предизвика инфекција со стрептокока. Ама како што кажав, треба ептен да е слаб имунитетот или веќе да има некоја хронична болест, ама и ако се занемари инфекцијата, може да се прошири.

LiliBoz, JuLleE and sofi2107 like this.
  16. Emi Slatka

Emi Slatka Активен член

Mi kazaa samo streptokoka deka drugo nisto im gi vadam so sila zborovite na doktorite

17. kikin

kikin Популарен член

Не се разбирам, оспенот е соодветен за стрептокока?

18. Annath

Annath Форумски идол

Дали детето е со температура и осип по телото како ситно црвени точки, дали има јазик со изглед како малина? Поради присуството на стрептокока може да значи дека има шарлах. Би требало со соодветен антибиотик да се среди, но ти велиш дека состојбата не е подобрена. Да не е утнат антибиотикот или дозата?

Најсоодветен, бидејќи е чист пеницилин. Не дека други антибиотици не помагаат, мислам дека покажува сензитивност и на антибиотици од сродната група на цефалоспорини, ама сепак, најчесто Оспен се дава кога е детектирана. Кај моиве двајца тој помага, кај големиот беше ефикасен, еве и кај малово, се покажа на крвната слика. Малово прво пиеше цефаклор, ама во Козле му го сменија со Оспен.

JuLleE likes this.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Annath дали може да нема симтоми стрептококата, или секогаш има висока температура? Или друга беше таа бактерија што не дава симптоми и не е опасна ако не предизвикува ништо?

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

А оти не ги менувате докторите што не ви се допаѓа како работат? Пример и нашиот педијатар е така малце тежок на муабет, со клешта да му вадиш зборови од уста, ама па кога треба и збори и објаснува и советува и дава терапија без да се сомневам во него.