Еве не и нас тука. Во неделата се вративме од Банско, Супер поминавме, но од вторникот малата ми стана раздразлива се жалеше на мешето, а средата крена тт до 38,5. Четвртокот ја виде педијатар, чиста плуќа, кс во ред најверојатно вирус, со густ прозирен шлајм кој не знае да го исфрли. Истиот ден свекрвата позитивна на корона. До вчера малата се поднакрена, тем до 37,4. Почна да каснува, од мене сњ оддели... Денес мм позитивен, јас и синко негативни. Еве вечерва повторно малата ми крена тт 38.8, многу е плачлива, мрсулава,... Можно е сега да е корона? После некој вирус? Инаку пие ацерола, вигантол, молерс, пробиотик, виранто сируп. Антибиотици не ни дадоа. Некој совет @srekice и вие корона? Ајде со лесно
Баш во тема за корона пишувавме. Омикронот дека знае прв симптом да го даде стомакот, диареа, нагон за повраќање, гадење, болка во стомак. На интернет читав за симптомиве. Најверојатно кај неа од старт било корона. Од пон/вторникот до четвртокот доволно е свекрвата да префатила од неа ако сте биле во контакт. Тоа со температурата е така кај некои. Се надевам од утре ќе ја пушти веќе бидејќи како што викаат омилрон 3 до 5 дена држи. Со лесно
Да се консултирав, и тоа со 3 педијатри. Малку повише испаничив и направивме крвна слика целосна, плус и некој други соединенија на крвта проверивме се беше во ред. На плуќа е чист исто така и грлото е чисто. Наводно од вирусот се подувувало мешето.
Мм прв фати корона. Почна со повраќање па качи тт. Малата исто. Повраќаше и над 39 качуваше. Јас негативна. Плачлива и не стоеше на нозе. Се гледаше дека се ја боли.
Вие ако добро памтам еднаш прележавте? Јас на 2ри јануар развив симптоми,прво тт,болки во тело,потоа кашлица. Се тестирав со PCR и бев негативна. После ден два почна и малово да кашла и качи тт. Ни се растече и нос на двајцата,јас се откорнав од кашлање ребрата ме болеа од напнување. Се удавивме во шлаем и јас и он(проѕирен,прво беше редок секрет па се згусна). Малиот 5 часа повраќаше шлајмови. Исто и јас имав еден ден со повраќање. На детска клиника му дадоа панцеф, до тогаш примаше риностоп,летизен изопринозин,септаназал и инхалации со кортаир и физиолошки. Веројатно беше грип, кај двајцата тт се движеше до 39. До вчера беше под терапија со антибиотик и инхалации и конечно се смири кашлицата. Совет да прашаш за инхалации за разводенување на секретот. Со лесно на сите.
За жал, може да е ковид. Омикронов фаќаат и прележани. Ќе помине. Тапкај на грпче да искашлува и ако не знае да исфрли, може да ти поврати шлајм. Ако кашла, инхалирај.
За гнојна ангина само Оспен, бидејќи најчест предизвикувач е стрептокока пиогенис, моево сега имаше, со две шишиња Оспен сируп се среди ситуацијата, за еден ден му се исчисти грлото, а имаше бели наслаги, прво почна со чепови, после се споија и формираа наслаги, а крајниците му беа прилично отечени. Нишадор не сум користела, шубе ми е, ама Оспенот дефинитивно е правиот лек. Панцеф и Сумамед се со друга индикација, ама кај нас на педијатриве им е страв Оспен да дадат поради алергија на пеницилин. Ако немате фамилијарно алергија на пеницилин, нема ни детето да има, ама сепак, внимаваат многу. Белите наслаги може сега да се од кандида, после два испиени антибиотици, ама тоа доктор може да ти каже најточно. Стомакот може да е подуен и да боли поради тоа што лимфните јазли во цревата реагираат на бактеријата, впрочем најголемиот дел од имунитетот го гради токму лимфниот систем во цревата. Пробиотик давај обавезно, и течности исто така, електролити. И моево не јадеше, ослабе, ама веќе полека се враќа на старо.
Кај нас станува збор за стомачен вирус,сепак фала на споделеното искуство. Иначе давам и пробиотик и електролити. Се надевам за скоро ќе се опорави.
Извини, сум те помешала со друга членка Побрзо да поминува кај малото, пробиотик, течности и полесна храна ако прифаќа да јаде.
Каде да носам дете за проверка на трет крајник? И од што може да бидат потечени крајниците? Сега гледам од двете страни е отечено...