Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Оти во помалите градови нема никаков избор. :)
    Кај нас се дури двајца матични педијатри.

На kukla21, Среќичка, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.909
    Може да нема никакви симптоми. Таа живее во носот и на кожата. Ако човек е здрав, со силен имунитет, може да биде бацилоносител само. Големиот син така, беше бацилоносител, правевме брисеви за да видиме дали ја има, кога едно дете од неговата група во градинка доби шарлах. Ја имаше и син ми, ама беше здрав, и поради позитивен брис пиеше десет дена Оспен да се исчисти.
    Инаку сите бактерии може да предизвикаат проблеми кога лицето е имунокомпромитирано или пак има инфекција која избегала од контрола.

@AngelOfArh нема доктори, има сериозен дефицит на педијатри. И овие што ги имаме, генерално се постари, за пет години драстично ќе се намали бројот кога дел ќе отидат во пензија.

На kukla21, JuLleE, M&M и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Ана искрено не сум знаела дека може да е опасна.
    Ама верувам дека непосредно со терапија соодветна, подигање на имунитет дали со препарати или избалансирана исхрана, прошетка на чист воздух ( планина ) и многу овошје дека све би се средило. Дека дополнително би придонело да се среди ситуацијата.
    Спомна јазик со изглед на малина. Што значи тоа? На што би адилирал таквиот изглед? Те прашувам за недај Боже да би знаела во иднина.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.909
    За шарлах, или скарлатина. Тоа е малку посериозно заболување предизвикано од стрептокока. Висока температура, 40 или повисока, јазик со малинест изглед, црвен со бели точки, и осип по телото.

На JuLleE и sofi2107 им се допаѓа ова.
  5. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.397
    Допаѓања:
    22.643
    И дадов сируп не симнуваше само идеше нагоре, 39,5.
    Ја завиткав се испоти ја пресоблеков и само така спушти.
    Па се отспа добро. Дури се исплашив одамна не спие вака.
    Знам дека може да се ноќни терори, зошто реално само во сон е таква и дур се расони, целосно развојот во се друго е супер. Ама ме плаши што е секоја ноќ буквално, еве скоро месец. Плус ова со тт.
    А кога ќе ја прашам нешто така сонита кога плаче, пример сакаш ова она, ми одговара скоро стално.
    Се надевам е само фаза.

На M&M, Sexybaby86 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. Emi Slatka

Emi Slatka Активен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    13
    Fala mnogu.9 god mi ima sinot 3 odd.i ima streptokoka
    Da prviot pat bese uspesno so ospen ama ovoj pat ne nazalost,vo vtornik ke pravime alergotest za penicilin da go bockaat

Ne se morbili,tuku streptokoka,3 meseci sme po doktori

Fala mnogu.9 god mi ima sinot 3 odd.i ima streptokoka
    Moze da nedava simptomi samo da e nositelot na bakterijata ama sepak treba antibiotik da pije za da se icisti

Mojot sin seto toa go imase,momentalno e dobar vo vtornik na klinika na alergotest za penicilin da se bocka bidejkinospen 10 piese i nese namali astoto tuku plus se pokaci

Последна измена од модератор: 13 март 2019
    На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.142
    Допаѓања:
    257.943
    Син ми фаќа стерептокопа и гнојна ангина, кај него делува и Амоксиклав и Оспен. И јас фатив, и кога бев на Реума морав да спомнам за стерептокопа, плус стои во извештај. Не третирана знае да даде сериозни последици.Син ми и јас поминавме со една доза, првиот пат тој немаше симптоми освен болки во меше и јасик како малина. Кога откривме, вечерта качи т.
    Вториот пат не проверивме, температура 39 со 7 и наслаги на грло, т.е. ангина. Стертокопата ја предизвикува. Со Оспен се среди.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Една третина од населението се носители на стрептокока без притоа истата да им ствара инфекција и немаат никакви симптоми.
    Едноставно се работи за клицоносителство кое не се третира, зашто кратко по терапијата бактеријата повторно се населува и си живее во организмот.
    @Emi Slatka од каде сте? Ако е толку лоша состојбата зошто не ве хоспитализираат додека не откријат што е причината? Не виделе дете во толку лоша состојба, а ќе ве остават до вторник во неизвесност, не разбирам! Терапијата барем ви ја сменија ли?
    Резултатите од микробиологија ги имаш ли? Дај сликај има тука медицински лица може ќе помогнат.

На sofi2107, JuLleE, kristina.k и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.862
    Допаѓања:
    33.972
    Опасен е шарлахот и кај нас во градинка го има баш во групата на ќерка.Јас го помешав со коксаки , а имало разлика од бактерија и вирус.

Туку да прашам како ги терате деца да пијат прашок за пролив во течност?Мојата не сака да проба само бљак вика , а еве ја веќе неколку пати оди во веце поретко.А добар лек е со електролит внатре,па не мора да мислам двапати како да и дадам.Ама ај натерај ја:?:

10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.904
    Допаѓања:
    36.723
    Ова за кој вид стрептокока се однесува?
    За нос знам дека може да ја има и да нема симптоми, а во грло? И таму ли може да ја има и да нема симптоми? Прашувам бидејќи ќерка ми во два наврата ја имаше пиогенис во грло и има алергиска реакција на токсинот кој го испушта бактеријата (така ми објаснија) Се исфрла околу вратот а не е шарлах бидејќи јазикот и е чист. Прашањето ми е дали може да ја има а да нема симптоми? Јас цело време се водам по тоа дека ќе препознаам кога има стрептокока во грло бидејќи сигурно ќе се исфрли, ама сега ме замисливте :?: :(

11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.276
    Допаѓања:
    226.755
    Може да ја има и да нема симптоми се дур не падне имунитетот.

На An-na, Annath и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    И што треба да значат покачените лимфоцити? Вирус? Се е нормално,нема некој знак на вирус...а се спремавме за вакцина...
    И какви се овие лимфоцити, гледам два има, едните во нормала, другиве високи

Прикачени фајлови:

13. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.904
    Допаѓања:
    36.723
    Пиогенис? А нема да има алергиска реакција? Може да е носител а да не заболи и во тој случај организмот нема да и изреагира на токсинот од бактеријата?
    Извини, те нападнав со прашањава ама многу ми е страв од бактеријава. До сега два пати ја имаше (барем колку што знам) и страшно беше.

14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Точно во нос е доста почесто клицоносителството, но исто и во грло може да се случи да е присутна бактеријата а да не ствара инфекција, било да е пиогенес или пнеумонија или некој друг вид.
    Но, ко што кажа Лили при пад на имунитет може да се активира и да створи инфекција.
    Кикин бројчано се во ред, не се покачени, процентуалната застапеност на различните леукоците е малку измрдана ама не е страшно, скоро кај секој се случува тоа.
    Не е лоша крвната слика за вакцина.

На JuLleE, kikin и An-na им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.142
    Допаѓања:
    257.943
    Јас немав симптоми, освен јазикот. И меше боли од стрептокока.

16. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Леле,фала @Lolipop23 сеа пак реков ако не е нешто.како што треба кој ќе чека. Секако на матичен пак ќе го однесиме на преглед ама немав мир додека не го види некој . :*

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.276
    Допаѓања:
    226.755
    За пиогенес зависи од возраста и имунитетот. Некој ќе пројде со благ осип дури и неприметен а некој ќе изгори од темп и осип ќе има јак.
    Лично мое мислење за стрептокока било каков вид-ако остане долго во организмот при прв пад на имунитет може да направи и те каков проблем. Се во зависност колку одстојала во детето. Сега скоро имаше смртен случај 5 год дете од пнеумокок..

@Alishan30 @Annath ако нешто испуштив ве молам допишете.

На M&M, JuLleE и Alishan30 им се допаѓа ова.
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Да, да, обавезно нека погледне и матичниот. Мислам дека ќе одобри, така да со лесно.

Според мене штом организмот дава алергиска реакција нема шанса да не забележиш, ако од тоа се плашиш.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.904
    Допаѓања:
    36.723
    Има ли некаков начин да се примети дека ја има бактеријата во организмот? Кај ќерка ми ја лечевме со оспен, па две недели подоцна правевме и асо да видиме дали ја има и ја немаше. Значи излечено е детето, така? Е сега, според ова што го читам може да се зарази, а да не заболи или да има благи симптоми па да не се примети дека ја има? Ко што кажав погоре, ќерка ми има алергиска реакција на пиогенис, дали може да се зарази и да нема реакција организмот ако не заболи? Ако знаеш, те молам одговори ми, оти јас до сега се водев по тоа дека нема шанса да не приметам бидејќи веднаш ќе се исфрли (во двата случаи кога беше заразена имаше идентичен осип)
    Инаку сме имале и стрептокока пнеумонија (така мислам се викаше) во нос и немаше никакви симптоми освен затнат нос, за кој мислевме дека е резултат на алергија, па го лечевме безуспешно цел месец со Аериус, се додека не направивме брис и излезе стрептокока. Таа потешко ја излечивме од пиогенисот а клиничката слика и беше далеку поблага т.е скоро и да немаше симптоми.
    Леле маки, ме загриживте сега :(

20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.276
    Допаѓања:
    226.755
    Не се загрижувај, само кога ќе падне имунитетот односно ќе фати нешто како што правиш кс прави и брисеви. Така ќе лечиш. Зошто кога нема симптоми не даваат антибиотик. Барем мојот матичен не.

На JuLleE, azelea, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.