Не сум имала искуство со стрептокока во грло,ама знам дека детето може да се жали од болки во стомак и искусен доктор прво проверува грло за да знае дали се работи за тоа,а не како некои лекари велат ништо не му е даваат пробиотици ,а уствари има стрептокока. Опасна е ако не се лечи и удира на коски.Ќерка ми фаќаше од градинка стрептокока во нос првата година,ама не сме ја третирале ништо посебно дека само затнат нос имаше,а со грло и ангина никогаш немала проблем,ама сум слушала дека со оспен ја лечеле.
Ќе се среди не грижи се. Братучедка на маж ми ја имаше истата бактерија , скоро една година нон стоп по доктори, контроли, претежно супи и многу овошје и зеленчук и даваа, ене ја денес ни с од стрептококата . Мајка и се уништи од грижи, исто се јадеше одвнатре како тебе додека не се среди се. Борете се со сите можни методи, и ќе биде во ред. Поздрав до вас
Fala mnogu me utesi malku.Pozdrav i se najdobro Jas ne go nosam sinmi vo skolo,gubi nastava bidejkine 3 odd.ako nekij nastetil na moeto dete nesakm moeto da nasteti na drug,a imam doma uste 3 dec,veruvajte nee lesno voopsto,em se grizis za bolnoto dete em da ne ti fatat drugite doma.
Јас така ја открив кај син ми. Болки во меше. Гуглајќи прочитав за стрептокока. Сама побарав брис. Позитивен Вечерта температура качи. Сум пишувала за ова. И јас ја имав. Затоа и пишав дека на реума дури потенцираа во амнеза дека сум имала стрептокока оти удира на коски. И на кардиологот исто, од реума доби насоки за бактеријата. Удира и на срце. Асо треба да падне, брис да е негативен мислам.
Те разбирам мајка, многу добро. Прашањето беше за членката која кажа дека детето имало 1 година бактерија во нос, не ја лечеле зошто само затнат нос имало. Тоа ме заинтересира?
Лошо се изразив,првата година во градинка кога тргна ја фати ,не ја третиравме орално со антибиотик ,само локално со капки во нос цитерал така сметаше матичниот дека немаше некои посериозни проблеми,освен затнат нос и секако кога ја лечевме не ја носев во градинка .
@An-na син ми имаше пиогенис во грло, а никаква симптоматологија. Два пати претходно (година претходно) имаше гнојна ангина што ја средивме со Оспен. А кога беше клицоносител, немавме поим, се додека во групата во градинка не се разболе детенце од шарлах. Тогаш направивме брисеви, и излегоа позитивни. Пиеше повторно Оспен, иако, како што кажав, немаше никакви симптоми, буквално ништо, ни црвено грло со чепови, ни тт, ни затнат нос, ништо. И крвната слика беше во ред. После терапијата брисевите излегоа негативни. Иначе малово кога почна да крева температура, се жалеше на болки во мешето, а не и во грлото. Ич не ми падна на памет да го поврзам тоа со стрептокока, бидејќи големиот никогаш не се имаше пожалено на други болки освен во грлото кога имаше проблеми со неа. Ама се посомневав кога надворешно се пипаше отокот на крајниците, пошто јас лично сум паталец, како мала постојано имав гнојна ангина. Сега чекам да завршиме со терапијата да испитам аст титар и да направам брисеви.
Lugje mi treba pomosh! Ste imale iskustvo so vakvo neshto? Alergija e ili? Se pojavi utrovo, koga vidov se stresov. Matichnata bash ovaa nedela e na odmor, vo opshtata bolnica vo gradov ne mi se nosi nikogash nishto ne pravat samo polosho mu stanuva, vo bolnicata kaj shto e operiran se javivme rekoa da ne go nosime kaj niv deka nemalo nishto so srceto tuku nekoj drug problem e i eve chekame od drug pedijatar shto e zapoznaen so negoviot sluchaj da ni digne slushalka za da kazhe dali ke ne primi.. dodeka chekam ve molam spodelete slichno iskustvo. Da napomenam deka do sega dali dva ili tri pati ima kasnato mandarina i toa vo kashi pa od skoro pochna da gi jade i vchera izede okolu 3 mandarini pa utrovo se pojavi osipot mozhe i od toa da e..
@Mariangel Големата вака од праска се праеше на пеленската регија.Стефани од киви имаше ваква лоша алергиска реакција кај неа плус и јазикот отече и гушење доби па примивме урбазон.Пиши шо ви кажале...
Ми личи на осип од цитруси ама не сум јас доктор, сепак нека кажат има овде медицински лица. Моето вака се исфрли од пиперка. Прати го внатрешно, очињата, јазикот да не потекува, вратот да не се прават како пликови, прати го повеќе сега. Мене лично вака и од стрес ми излегло, кога почина татко ми, ама он е мал и мислам дека е од храна или евентуално да пипнал нешто да се фатил, да си сменила прашок, оти гледаш кај што е најнежно се појавува.
Може да му е од мандарината (којзнае со што ги прскаат) бидејќи кажа дека сега пробува. А можеби и му е од топлото, ако бил многу облечен а времево променливо па се заиграл и се испотил. Како што кажаа може и од детергент. Ама јас не би го оставала вака и да прашувам на форум, не сме доктори а и да сме преку форум не се лечи. Ако има блиску кожен лекар однеси го, ама ќе те пратат за алерготестирања. Чудно е ова, не е како осип туку како обоено, може така ми се гледа од сликава. Ако немаш веднаш можност за кожен лекар, пробај купи крема Bluecap кај моиве помагаш за помали осипи.
Многу е тешко кај нив додека дојдеш до примарна здравствена заштита. Полесно ќе добие добар совет кај нас на форум отколку не лекар. Бар од тоа што кажувале жениве овде.
Така си мислите, ама од погрешна терапија за погрешна дијагноза може многу да се искомплицираат работите. Затоа е подобро кожен лекар да го види од тоа ние по форум да даваме совети. Ова го кажувам од интерес на детето а не за да кажам дали треба тука да се советуваме.
Vo 14:30 ni zakazhaa termin pa ke vidime shto ke izleze, ni rekoa da ne se sekirame chim nemal temperatura i ne povrakal.. @Abeja nemashe sigurno da sedam na forumot i da ne go nosam na lekar posebno so bolesta shto ja ima, ubavo napishav pogore dodeka chekam ako mozhe nekoj da spodeli iskustva za da znam shto da ochekuvam oti nikogash ne sum se sretnala so vakvo neshto.. Fala vi na iskustvata ))
Ако сакаш ќе ти дадам бројче и од нашава педијатарка кај Ложанковски. И пред да се префрлиме кај нив на два пати ми излегоа во сусрет преку телефон за совет. Верувам дека ќе ти објасни и даде мислење. Па и на вибер да и пратиш слики можеш. Доколку сакаш пиши ми. Во однос на ситуацијава искрено немам искуство и не сум компетентна за мислење давање. Сепак да не нагаѓаме, не се плаши иако знам за вашава ситуација и нормално е да се плашиш. Ама верувај све ќе биде во ред и ќе се среди. Веројатно како што ти пишаа погоре е од мандарините. Ако не јадело до сега и наеднаш викаш изело 3 сигурно многу му дошло. Ама пак да не нагаѓаме најубаво со педијатар консултирај се. Со лесно и брзо да му помине. Гушни го и бакни го најхрабриот батко
Не се лути, со добра намера те советував прво лекар да прашаш и не се сомневав дека ќе отидеш на лекар. Не ја знам здравствената состојба на детето, ретко пратам што се случува на форумов, се надевам дека нема врска едно со друго и дека ќе се реши бргу.
Virusna infekcija nekakva, od crveno grlo i nos nastinat malku.. ako traelo 6 nedeli duri togash pomisluvale na alergija i duri togash krv proveruvaat Pred toa nikoj pedijatar ne se nafakja krv da proveri.. mi rekoa da ne se sekiram i ako mn go chesha da davam kapki cetirizin.. Urticaria se vikalo.