Испукани капилари од напор, од јака кашлица или напор при повраќање (ако повраќала, шлајм на пример). Ако има јака кашлица (оти велиш дека кашла) најверојатно е од тоа. Ќе помине.
Мене вакви ми се имаат правено од мн напор при повраќање. Еве и Анат ти кажала може и од кашлањето. Не се напини не е страшно. До утре ќе помине
Здраво Син ми има скоро 6 години и многу често има гнојна ангина од стрептокока. Скоро секој месец по еднаш. Од како почна во градника пред 6 месеци раат не сме. Матичниот му дава оспен на секое. Сега е добар па докторот ми предложи да го ставел на “превентива” така што секое сабајле на гладно да пие 7 мл хиконцил и така 3 месеци. Прв пат слушам за вакво нешто , воопшто не ми звучи паметно ни како добра идеја да пие детето антибиотик за без потреба. Дали има некој слично искуство?
Какo превентива каj нас дoбрo се пoкажа за да не фака бактерии вo нoс/грлo спреj ацидoсалус пред и пo градинка. Антинбиoтик не би давала никакo.
@Annath @wannaBeMomma точно, од напор биле, синоќа поврати од што кашлаше и одма и се појавија, капиларчиња биле. Од сабајле ја носев кај матичната. Прв пат гледам вакво нешто па затоа се испаничив. Фала ви
Да бараш второ мислење следен пат при разболување да не си ги вади од ракав антибиотициве. Можеби не било неопходно секој пат. Мојата матична мене ме потру со оспен за секоја прехлада пиев и никогаш не помагаше. Ова често разболување може и од недолечено да му е. Не дека иам право да кажам, ама во оспен од лично искуство немам доверба. Се само болна бев ко џабе да ги пиев
И мене многу ми е чудно, ама ова ни е втор маатичен, првата ја сменавме баш поради што не бев задоволна. Во мал град сум и немам нелој избор ама ќе барам чаре. Инаку многу пати кога им препишал антибиотик не сум им го дала ако гледам дека се добро и немаат високи температури и им поминува . Катастроофа е со педијатри кај нас, само антибиотик и да те откачат.
Син ми често ја фаќаше. При крај кога ќе сте со антибиотикот, ќе ја сменеш четката за заби. И ти и сите дома брис на направете. Не ја лечете до крај затоа. Некогаш е потребно и 2 дози Оспен. Провери Асо колкаво е, ако не е паднато, ја има во крвта се уште.
Немаме правено брис, иако јас инсистирав докторот вика со око се гледа дека е стрептокока по црвените точки н гнојни чепови на грлото, немало никаква потреба за брис и не ми дава упат. Последно испи 2 шишиња оспен , ќе побарам упат за крвна слика со асо и ќе видиме. Леле многу се нервирам, немаме проватна болница да си проверам се што мислам приватно , а матичниот ни е катастрофа и за упати дури не дава, дури и како навреден е кога ќе побарам. Фала на советите ќе испитам крв и брис ќе направиме ако треба и на приватно ќе го платам не може вака.
Направете брис обавезно од грло и од нос. Исти алучај ние бевме исто кажано до збор од нашата доктора ни даваше панцеф па амоксиклав... На крај го однесов на брис сама на приватно излезе дека ја има и во нос. Ни смениа антибиотик по биограмот на резултатот за 2 дена се управи. По 10 дена пак испитавме немаше ништо.
Zdravo edno prasanje malata e 2 godini I 2 meseca non stop dolu kaj pelenata kaj gazebo okolu analot e crvena kje I pomine I oak se poftora
Здраво. Внуката е задржана на клиника поради многу ниски тромбоцити. Утре ќе се прават дополнителни испитувања меѓу кои и биопсија на коскена срж. Ве молам кој има слично искуство...
Малата, 4 и пол години беше со Ковид. Сега кашла и со носот има проблем. Што да и давам? Инхалации нешто? Матичната тогаш ми рече само витамини зашто црп и беше ок, ќе поминело, но еве уште се мачи.
Чај од ловоров лист кај мене најмногу помогна. Пост ковид кашлица џабе што и да даваш 2-3 недели ќе ја има.
Направете брис и да видите која стрептокока е и на кој антибиотик делува да ја излечите. Не знам до колку години се дава превенар вакцината, прашајте на ванцинален пункт, ако не е голем, ставете ја. Што направивте? Колку се ниски тромбоцитите?
Резултатите од биопсијата се добри. Од тоа најмногу се плашевме. Ептен ниски, вчера и беа прво 50, вечерта 10, денес и паднале на 0. Веднаш почнале со терапија па утре ќе и проверат пак.