И моето имаше жлезди кога имаше година ипол во еден период баш се зголемија , го носев јас на контрола ( не живеам Македонија ) ме праша дали има некои други симптоми на потешкотии или слично му реков дека нема рече дека не е ништо страшно и дека ќе се повлечат. Сега е 2 години и 2 месеци во меѓувреме се повлекоа, дури не ни забележав кога.
@Калинаа20 гледам дека пишала за она што јас сакав сега. Минатиот петок примено МРП вакцина, денес набабрена жлезда под увцето. Магичната ме советуваше анализа преку крв за мононуклеоза, докторката што го вакцинира рече дека е реакција од вакцината и да не брзам. Совет некој, што да правиме? Искуства?
Мене во диспанзер ми рекоа нормално е да отече со жлезда таму. Нели таа е и за заушки, нормална е реакцијата. Ќе се повлече за ден два. Прашај во диспанзер доктор јави се
Ќерка ми кога фати сипаница имаше отечена жлезда под уво. И се повлече за два месеца. Педијатарот ми рече нормално е, дека може да се појавува при пад на имунитет. Ова и беше прв пат а сега ќе полни 3 години.
здраво мајки малата ни нос и тече, ни кашла , ни ништо, од синоќ од нигде никаде 37.8темп, па 38.3 ноќта. Крвна слика црп 32 и малку проливче имаше сабајле. Има некој вирус ваков моментално?
Мајки дали некоја има искуство со бледо кафени белези од раѓање, на ќерка ми и се појави еден 2месеци после раѓање на ногата позади,скоро забележав уште неколку мали но поневидливи(на истата нога напред и назад) , или посочете ме на добар доктор да барам мислење, по се што прочитав на нет вознемирена сум, затоа би ми дошло добро да слушнам ваши мислења додека да закажам на лекар.Сега е 13 месеци.
Јас имам еден куп такви, некои потемни некои посветли. Не дека е ништо, но еве ме 34 години, здрава права. Испитувања знам се прават во ману, тоа би требало матичниот педијатар да знае и да ве прати. Ако не се лажам, до кај 5-6 такви флеки се ок но треба да се следи, за повеќе треба испитување. Ќерка ми нема, и баш прашував, ми кажаа чим не и се појавиле нема ни да и се појават. Јас сум била многу мала кога ме испитувале, кај мене е наследно. И искрено не се сеќавам.
Моето дете има такви белези. Како бело кафе флеки се. На двете нозе позади прилично големи. И јас од читање по нет сешто помислив одма излегуват глупости. Го однесов на дерматолог и ми рекоа се е супер. Не било ништо.
Дали се само две или има повеќе. Немам мира се таму ми е паметот а термин за лекар неможам да најдам.
Фала на споделеното искуство. Не сме МК но дека ќе доаѓаме Април сакав таму да ја носам на преглед. Јас и маж ми имаме само по еден таков белег па може затоа кај неа има повеќе (околу 6 се, не сум сигурна дека незнам која големина ги бројат). Малку ми олесна, да се надевам дека и кај неа ќе излезе се во добар ред. Само доколку може да ми кажеш за Ману дали само преку државно се оди или може и приватно.
Zdravo edno prasanje 2 godini ima dea temperatura od vcera kacuva kazete iskustva ja odnesov vo decko mi rece amoksiklav malku crveno grlo a temperaturata samo so brufen cepce se simnuva
Zdravo kazete mi kako go mackavte lojot og guska dali direkno na gradite i pozadi na grbceto bez nisto dopolnitelno da stavite,sabajle i navecer ili kako? Odnapred Vi blagodaram
При температура се симнува температурата само ако е над 38. Ако детето пие течности, полни пелени и ок е расположено, се чека да поминат барем 2 дена пред да се носи на доктор и да ср прави крвна слика. Правење к.слика одма по качување температура е џабе боцкање, не е релевантно. Најчесто вирусите кај децата поминуваат за 3 дена и нема потреба од антибиотик. Се друго е само буткање на природниот имунитет на детето и со давање чепче и сируп на 37.5, и со давање антибиотик ако не е бактериска инфекција. Не знам, кај вас може познале гнојно грло, па ви дале антибиотик. Сите деца се различни и различно реагираат на вируси ама ние не им помагаме со антибиотици и парацетамол без потреба. Им го рушиме природниот имунитет Исто така, ова не е за вас туку општо. Дефендил и други имуностимулатори не е убаво да се даваат на деца без сериозно компримитиран имун систем. Прашајте кој сакате добар доктор педијатар исто ќе ви каже.
Vaka jas I stavam samo cepcinja brufen drugo nisto nemam dadeno I ja kapam I samo sok pie po 8 saati ja povtoruva temperaturata I kako omalaksana e