Па најчесто тешко се проаѓа со повраќање, пролив, многу висока температуеа до 7 дена. Ама секако не мора да значи дека има рота ако само ја боли меше. По ова што кажуваш, не личи на тој вирус.
Мајки, синоќа бевме на дежурен мали е со темп и зголемени крајници. Ни дадоа амоксиклав ама имаме проблем со пиење сируп. Каде може да го однесам да му стават инекција? Вака не знам ни пола од сирупот дали му е испиен.
Дојдов и јас да прашам ама гледам многу дечиња се со иста мака, пд завчера густи жолти мрсули вчера 2 пати повраќаше од што му се слеваат во грло и од дување му ср затнуваа ушите а сабајлево и кашлаше. Сега е добар нема тт прскам септоназал и незнам дали да инхалирам Денес и мене ме корне грлово и на помалово му се појавија жолти мрсули Ќе си пукнам пред 10 дена беше со бактерија со терапија една недела одеше во градинка сега ова А па малово греотка си ги крка покрај бато болестиве Нас исто прво амолсиклав не ни делуваше и после 3 дена панцеф сменивме и веќе наредниот ден беше како нов Мислам над 4год е нема за деца посебен барем јас немам начекано
Кое дете сака сируп? Легни го во тебе, стисни раце и нозе и со шприц на сила. Јас не најдов друго решение, мачно ми е ама со плачки го пие. После 5-6 дена веќе си знае дека милум или силум ќе го пие, па се предава.
Што друго да дадам за пролив и повраќање освен пробиотик пролајф за дете 4-5г? Од сабајле се жали на мешето, неколку пати поврати, два пати супа и пробиотик и неколку пати само желудочна киселина. Пролив 5-6 пати, два три пати повеќе и неколку пати само кафена водичка на гаќите. Сака да јаде, ама повраќа. Пробиотик два пати го поврати. Што друго да дадам? Смекта нека шанси. Стомачен е веројатно?
Електролити обавезно, лажичка по лажичка, да не дехидрира. Сува храна по малку, ориз, варен компир, двопек. Не форсирај храна дури е така, најбитно е електролитите да ги прима.
Имам орс алвоген шумливи. Дали и тие се даваат лажичка по лажичка или се пие наеднаш? Една таблета или две за таа возраст?
Мислам дека беше една таблета на 100 мл за деца, ама прочитај упатство за посигурно. Ако го даваш наеднаш ќе го поврати одма, по малку цел ден.
Не знам кој беше ама има еден со вкус на малина мислам така нешто, да не си земала без вкус? Со тој од малина немав проблем Инекција кај штп сте биле вчера на дежурен
@KuklickaSk ако е рота исто се третира ко стомачен? Ентерофурил му дадов попладне ама уште не делува. Се истури од пролив преку 20 пати, еднаш поврати и му се гади цело време. Од електролитите исто поврака у секунда ако се напие. Само чај овошен проаѓа...
Извини сега гледам. Се смири проливот и повраќањето? Има температура? Ако не е смирен проливот и повраќањето, и ако приметуваш да мочка, однеси го на детско на клиника или во Систина. Ротата исто се третира ама многу долго трае и често се појавува дехидрација.
Не знам ,мојов цела недела примаше оперил п и од Бекутан спрејчето, минимално подобрување на носот. А сеуште кашла. Во средата го носев кај матичната рече кашла од мрсулите,немаше ништо спуштено. Она рече чаре да се пере носот со 5мл раствор за инфузија со шприц. Кај мојов е тоа незамисливо,за обично спрејче се бориме. Правевме и инхалации со синомарин,нема фајде. Утре ќе барам упат за брис,барем ако откриеме бактерија нека му даде антибиотик, цел март е вака.