Од вчера малиот е со температура, не симнува никако 38.5 (до 38.9). Му дадовме Далерон три пати до сега (Блокмакс-от беше отворен одамна ни се ризикуваше за да даваме наизменично, сега купивме нов), го тушираме редовно, правиме масажи со алкохол, по пелена е, јаде, си пие течности цело време, дури сам бара вода. Во глобала весел е. Не знам зошто не се симнува температурата. Некаде грешиме? Треба ли на клиника да одиме? Нешто ново што приметивме е дека кај едното око му се прават како течни гуралки - ова само после спиење, слично како кај нас возрасните. До сега немал такво нешто. Има ли ова некоја поврзаност? Не му е црвено окото.
Мајка ако не спушти до утре температура однеси го да испитате крвна слика со ЦРП, од се може да е ама мора да знаете да не фатило некоја инфекција
Имаа и моите ваква тт. За два дена ѝ мина и почнаа да кашлат. Се друго беше во ред. Направите крвна слика, а за тт можеш чепчиња да ставаш,на малата од нив ѝ се спушташе. Далеронот кај нас ептен споро делуваше
Од минатиот вторник на ќерка ми почна да и тече носот (зелен секрет), во петокот почна да поткашлува и да и се засипнува гласот па ја носев на педијатар , рекоа ларингит , и препишаа капки кортико три дена да пие, гласот и се врати во нормала но носот се уште и тече и почна и многу да поткашлува особено навечер. Друго нешто нема, дали да ја контактирам докторкава или да почекам уште некој ден..
Да, ми рече да и го вадам секретот , имам од онаа пумпицата со влечење ама не дава никако да и повлечам се на сила пред некој ден дали дека насилно и повлеков малку крв и потече и сега реков не се нафаќам со тоа да и чистам, само кога ќе тече ќе и го бришам носот. Особено навечер кашлаше дали дека и се сливаше од носот па затоа. Ќе се јавам ќе разговарам
Ако не знае да дува мора да и влечеш да и биде прооден носот инаку резултат воспалени уши или симнување на плуќа како најлоши варијатни од непрооден нос. Земи оперил пп или септаназал , кромид исецкан навечер ставај... друго чаре нема ќе пробаш пак полека. Прво спреј прсни 2-3м па влечи.
Истапкај ја убаво на грбчето пред да влечеш,и после влечење измиј и го носот со физиолошки,па после 5-10 мин прсни и спреј во нос,нека спие на висока перница и применувај од бабинските лекови.Два пати лежевме на детско од бронхитис и еднаш од бронхопевмонија,сега само така спречив да не и се спушти надолу
Малoтo гo прojде oва сo тoа штo една вечер и пoвраќаше. Лoратадин пoсле oтварање кoлку време мoже да се дава и блoкмакс?
Земи раствор од 1 л и шприц од 5 или 10 мл. Земи ја над лавабо, главата надолу да и е и полни шприцот и ставај во едната ноздра одеднаш и после во другата и пак во првата и пак во другата се додека не почне да тече водичка, тоа значи дека е чисто носето. Јас од бебе така и чистам носе, само физиолошки и ништо друго, никаков спреј, ништо не помага ако не се исчисти убаво носето, не се плаши не е воопшто страшно, не можеш да ја повредиш, само е малку непријатно, ама додека не научат убаво и силно да дуваат мора така да се чисти, единствен начин да излезе се што има внатре и да не се спушти надолу. Мојата одма зелени мрсули има од прв ден и само вака се спасуваме.
Сега докторкава ми рече да земеме Ксозал капки по 2,5 мл сабајле и навечер да и давам, сумља на алергија. Ајде да видиме и така дали ќе помине
Здраво малку сум испаничрна. Детето поручњк му паднал точкот и го удрил на глава. И после викал дрла го боле глава и ми вика дека му се завртело кога почнал да игра фудбал. Ама ни повраќаше ни ништо толку му траеше. Поминаа 5 саати на него не му е ништо. Што да правам? Има простор за паника?
Малиот (18м.) имаше 4 дена температура од 38.5 до 40.3. Заврши на инфузија зш никако не се симнуваше подоле од 38.5. Веднаш после инфузјата се исфрли со осип по лицето. Денес се прошири на грбот и стомакот. Читам тука за розеола вирус. Тоа е или нешто друго? Спојлер: Осип