Мајки имам голем проблем со детето. Не знам дали пишував во друга тема ама ако може да ме посоветувате што да превземам. Детето ми е за месец ипол 4 години. Последните 7 8 месеци има запек значи јака на 6 7 дена некогаш тврдо но некогаш нормална столица со тоа што се смисла цело време плаче го боли многу кога треба да кака. А секој ден во денот 5 6 пати неможам да кажам дека кака туку само ги измрла гаките и се стиска и тоа некогаш е многу суво а некогаш како воденесто ама скроз малку како да му се испушти и цело време се жали дека го боли стомак. Денес сакав да го измасирам по стомачето оти го болеше малку и гледам подуено му е а кога го масирам како да му пука нешто внатре. Имал ли некој сличен проблем? И да кажам дека сме катастрофа со јадење се сува храна и тоа не разновидна туку две три јадења и толку. Од бебе е ваков и што не сум пробала со ништо неможам да го научам да јаде друго. Извинете на предлогиот пост.
Може, моево меѓу другото беше и нерасположено и кенкаво. Сама масажи да не правиш ако му е подуен стомакот, да не го притискаш лошо. Дај му сок од суви сливи, или свари компот и изблендирај го да го испие, макар и на сила. Млеко не давај, форсирај повеќе течности да се разработат цревата.
А ми се чини и како гасови во стомакот да има. Дали да му дадам еспумисан? И уште нешто освен од сливи каков друг сок можам за тоа да му давам?
Поголемава крена тт на 21 ден..а после 7миот беше многу нервозна и плачлива. Малава ќе ја вакцинирав вчера носот и се растечи. Ми остана невакцинирана
Мајки малиот вчера до 38 крена и спушти сам. Ноќта немаше ништо, еве го денес ко ништо да не било. Можно е така само еден ден малку покачена температура?
Може еспумисан, за деца. Сок од кајсии, праски протерува. Масло, маслиново или обично, со лажица. Презреана банана исто помага.
Мене првото многу ми качуваше висока и по 2ипол часа од сируп знаел пак да биде со 39,40. Едвај до 4ч сум го додржувала со туш облоги чуда, па сируп. Прави комбинација парацетамол, блокмакс, блокмакс држи повеќе и тој на 6ч, а парацетамол ако дигне висока за брзо може и на 4ч.
Мене така ми направи пред две недели. Едно кревање до 38.7 спадна и повеќе не крена. Ама по еден ден разви ужасна ларингитна кашлица. Имало некој таков вирус.
@kiki_riki ќе видиме, чудно ми е така со ништо да поминеме. А вака нема ништо воопшто, ни затнат нос, ни грло, ни кашлица. Плус вчера омалаксан беше, денес не е застанат од ко стана и јаде, пие нормално. Ќе видам вечер ќе го следам пак ноќта.
Исто и кај нас висока темп, туширања сируп и чорапчиња со винска киселина.. ама некогаш ни тоа не помага..а не сум пробала наизменично со парацетамол..
Исто и ние ни кашлица ни секрет во нос, на крвна слика нема нишо а дете со темп 3 дена.. ни дадоа антибиотик иако нема нишо...
Јас сум морала така зошто знаел по 2,3 дена без прекин да има температура и да качува така на помалку од 4ч и на 4ч
Парацетамолов за 4ипол год (18кг), по упатство вика 1-6год, 5-10мл, колку е доволно за неа? Во 18ч и дадов 5мл, не ми ни спушти баш (беше со 39.4, едвај 38 спушти и за кратко пак тргна нагоре) Веќе пола саат е со 39, ја туширав, ја изнесов до тераса, сега и со алкохол ќе ја измачкам... Да ја издржам до кај 10, па блокмакс, тој и спушта повеќе. Го подреков детево дека не качува висока темп Прв пат го зимам овој, не ни видов дека таков ми дале (дека обично Далерон го зимам)..
Па од кај да знам, демек по упатството одам А блокмакс? Тој вика 7.5мл, толку и дадов вчера (ама на 38.3) и океј и спушти, добро и ја држеше доста време.