Син ми исто, вика ништо не го боли, вчера имаше прво 37.8 па качи 38.5 дадов сируп спушти, после 8 саати пак качи 38 пак дадов сируп сабајле околу 5ч.пак спушти еве сега му мерев пак 37.3 почнува ама нема да му давам сируп до 38.3,весел е, си игра, вика само малку дека глава го боли и послабо јаде, го тестирав и јас вчера со брз тест покажа негативен. Можеби има некиј друг вирус само со температура, еве јас сум цело време со него, и спиеме заедно цело време гушнати па ништо немам. Викаат други мајки 3 дена дека траел, ке видиме.
Zeni dali nekoja se razbira vo rezultati od krvna slika imam 5 mesecno bebe trombociti 385 pokaceni HCT 33 namaleni MCV 73 namaleni limfociti 69 pokaceni I granulociti 26 namaleni maticnata vika normalno za dete do godina dena ama mene ne mi izgleda normalno brojkive. Neznam dali ima vrska minatata nedela.primivme 2 vakcina zboram za 2 doza DTPR.
Мами како сте поминале со бебе со ковид.Бебе има 3м од понеделникот беше со вирус со температура малце кашлица и пролив до четвртокот.Му дадоа алмацин превентивно за кашлицата зошто има всд шумче на срцето.Таман си реков ете помина.Вчера ќере 3год крена темп. со кашлица и размрсулавеност,сношти маж ми крена темп. а јас со болки во грло и малаксаност.Денес бебе од ново почна да кашла и од ново крена темп.Се конустирав со двајца педијатри преку телл ми велат штом сте сите со симптоми тогаш е ковид,и штом бебе од ново пак крева темп.Го тестирав со брз тест негативен е ама ми велат рано е затоа.Алмацинот го пија,ми велат ете покријан е со антибиотик што е тоа е.Ако нешто почни многу да кашла или не симнува темп.тогаш да го носам.Извинетена долгиот пост ама исцрпена и очајна сум.Бремена го прележав ковид сеа бебе пак
Не значи дека е ковид Мојте двете од базен од плажа капење или од јадење кој би знаел, двете иста вечер повраќаа обилно Ковид не беше примаја по една инфузија и како нови беа. Ним им помина малиот исто цела нок пролив, му давав инфузија во вода и утре дента како нов беше. Уште ден два имаше малку пролив два дена линекс му дадов и помина. А ти умалаксана си од стресот што го минуваш. Јас кога ги гледав како повраќаат и онака ми се превртуваше стомаков и самиот стрес си го прави своето пиј топол чај почесто
Здраво мами. Пред 5 дена не бев добра, кс укажуваше на бактериска инфекција, завршив со антибиотик. Утредента малово температура, а јас како нова. Неговата кс, урина и црп добри. 3 дена изгоре од тт. Пред 2 дена го носев на клиника, се е во ред, гради чисти грлце исто, а тој почна да кашла претежно суво а и како засипнат беше деновиве. Денес конечно немаме тт. Го носев на контрола денес да ги слушнеме градите, во ред си е. Ни даде матичната инхалации со дексаметазон 2пати на ден. Денес свекрва ми не е добра. што е голема веројатност ова да е ковид. Утре ќе се тестира па ќе знаеме со сигурност. Можно ли е јас и бебе со овие симптоми да прележуваме ковид? Иако не укажуваше ништо на тоа. Носен и во Систина и клиника. Како на друг начин да му помогнам за кашлицата? Секаков совет е добредојден
Крвната слика каква е? Кај мене од ковидот леукоцитите беа паднати и ова е најчест параметар кој се изместува кај корона позитивните.
Кај малово на долна граница а кај мене супер. Иначе сега правев брз тест ш позитивна сум и јас. Кажете ми било каков совет за малово, јас веќе ја поминав без да знам. 5ти ден, а малово 4ти му е.
Некој совет. Ќерка ми ( во август ќе полни 3 год) релативно здраво растеше ( со 2 пати разболување вирусно), се додека не почна во градинка средината на Мај. Еден месец беше супер. Од 12 јуни навака континуирано се разболува со тт, еднаш поминавме без антибиотици, а два пати со, поради гнојна ангина и покачени леукоцити. Точно после 10 дена од последната доза алмацин, од неделата пак е со висока тт скоро 40. Леукоцити 13, не ни дадоа антибиотска терапија, само Виранто сируп, витамин Ц и тими сируп за кашлица. Плуќата сите пати и е чиста. Типично горнореспираторна инфекција има со затнато носе и многу секрет. Поради намален апетит ( родена нејадачка) давам marnys protect junior ампули( матична млеч, прополис и 12 витамини) Освен леукоцитите, кс е во ред. Хемоглобин према што не јади сите испитувања и е над 128,сега болна и е 118. Ме загрижува што 2 дена се жали на болка во рачињата и ножињата- мускулна болка а денес и грбчето. Некој совет или искуство со болката.
А болката и се смирува кога даваш сируп за температура. Малиот обично при покачена температура знае да се пожали на болка во ноџиња/рачиња/глава. Ама со парацетамол поминува.
Да, не се жали континуирано. Обично при покачена тт. Неколку пати во денот се пожали. И јас си велам од тт е. Обично се боли, ама како мајка 100 филма си правам. Ти благодарам
Штом е на покачена тт и се смирува, тоа и е не се секирај. Еве и малиов од вчера со тт исто почна со главоболка, па крена тт и се жалеше на болки. Дадов Ефералган и преспа мирно цела ноќ.
Како оди со коксакито? Прво тт па осип или? Од вчера попладне е со чудна тт, еве денес 38,2. Вчера симна сама не дадов сируп, дека 37,5 покажа, ама еве и со сируп брзо сумнува. А нема некои симптоми. Исто и она се пожали на болка во глава и колено на првата тт ама после тоа не. Имаат коксаки во градинка, и сега не знам шо може да биде Нема мрсули, кашлање, стомак не ја боли, нема пролив. Јаде пие, весела е.
Денес малата крена температура докторот ни препиша Панцев ама малата ми го плукат дали можам некако да и го давам со каша во лажица на пример малку каша малку сируп или не смее така да се дават,цел месец сме по болници имаше излив на колк и многу е уплашена што и едвај температура и мерам ве молам за мислење
Во лето ги спојуваат групите и има поголем пренос на вируси. И лани и ова лето е така. Во сите градинки е исто, нема како да се спречи освен да не иде.
Исти проблем со Оспенот имавме,пробај во мало лажиче малку сируп па вода и така наизменично...јас само така успеав да и го дадам.
A so kasa ne smeam da i davam?vo voda pak ke go setit epten se nerviram vaka ke zavrsime vo bolnica ne sakat ni sirup za temperatura pa morase da zememe cepcinja