Повраќа и мириса на оцет корне на оцет. Три пати. Да чексм 8 пати или да одиме на лекар?? Зошто на оцет? Што значи тоа?
Сезона му е. Не се секирај. Поминува лесно. Мојот без никаква терапија го пројде. Иначе на оцет мириса коа е дехидрирано.
Ноќеска бевме на итна после 8миот пат повраќање. Кога стигнавме приметив дека е исфрлано на дланките. Педијатарот кажа коксаки вирус и дека до денес ќе помине. Поминавме со 10-11 повраќања во рок од неколку саати, малку црвено на дланките, уште помалку на стапалата, а на и во уста не приметив ниедно. Рече до денес може ќе се исфрли во уста ама нема ништо. Значи мн лесно поминавме, само "неколку сааати беше болно". Педијатарот во Мк ми имаше речено да чекам 8 пати. И така ми останало. И од еднаш страв ми е, а камоли 8 пати ама два пати ме "искара" педијатарот дека и до 10 пати да поврати ништо нема да му биде. А во меѓувреме пиеше по малку вода и затоа не се исплашив да не дехидрира.
Некои дечиња и од 5 пати дехидрираат. А некогаш и во рок од 1 саат знаат 10 пати да повратат. Ние коксаки го пројдовме во рок од 3 дена без терапија без ништо. Мијте почесто раце и то је то.
Malata mi e 2god i 3 meseci pocna da i tece noseto i da kasla suvo.Krvna slika dobra, crp 2, maticnata vika inhaliraj so fizioloski ama mene mnogu me plasi kaslanjeto znaejki deka mnogu brzo spusta.Kako da ja smirime kaslicata?
ние после вчерашната утната дијагноза денес добивме нова - коксаки вирус. но без повраќање. Сега третираме грло со јак антибиотик - амоксицилин и лизобакт за шмокање. Б комплекс и вит ц. Слабо јаде,се надевам од утре подобро ќе биде
Значи нема морбили? На некои педијатри навистина им треба доедукација барем во тек да се со 21 век. Ова и за еден од моите се однесува што не беше од Скопје. Кај тие во Скопје што сум одела горе долу ок се. Ви благодарам на сите. Ептен лесно поминавме. Самиот збор "коксаки" е пострашен.
Мајки, петокот ја вакциниравме малата со ммр вакцината. Денес крена температура 37,5 37,7 ја држи цело време и кашла. Дали е можно толку брзо да има реакција од вакцината (дека обично читам после недела дена кревале тт) или пак се работи за настинка.