Дете е со опструкции на десна страна, инхалираме со вентолин, после колку инхалации осеќате подобрување? Еве веќе 4 пати како го инхалираме и нема подобрување. Многу е зарибан.
@AngelOfArh , @NarCis@ @blessed.an гледам на иста тема зборите. Тој фамозниот вентолин, нели е и за случај на алергиска кашлица? Прашувам оти и нас ни го дадоа, ене го стои неотпакуван. Ама моето кашлаше суво, и не крчи, чисто дише. А што е тоа опструкции на десна страна?
Секогаш со вентолинот сме закачувале и антибиотик па незнам кое попрво делувало ама ми се чини после 5,6 инхалации одело на подобро,значи по 2 дена употреба. А за опструкцијава зар не прима и антибиотик?
Опструкциите се лечат со бронходилататори, вентолини, спрејови,аминофилини,кортико терапии. Антибиотикот не помага за опструкции,помага за бактериска инфекција
Мојот внук е со потешки опструкции, цело време е со терапија, спрејови прскаат. Другиот често знае да закачи кашлица и веднаш е со зарипнат глас, тука за тоа имдаваат сирупи од типот на Аерус, Лоратадин, Зиртек... Снаа ми е задоволна од Аерус, за два три дена гласот се враќа во нормала.
Како што напиша @Alishan30 Досега алергиите ги решаваме со пулмикорт, аериус и назонекс, а кога веќе има направено опструкција прима плус вентолин и бисолвон (мислам така се викаа) капки и по потреба антибиотик. @Biljarkata
Да да, јасно е за антибиотикот ама нешто сепак не разбирам сега. Мене и матичниот и во Козле докторите секогаш ми давале антибиотик покрај терапијата која ја спомна, со објаснување дека штом се спуштило на плуќа мора антибиотик. Кога фати розеола,пак му отиде на плуќа и му дадоа антибиотик со добра кс, кога летото имаше пневмонија сумамед пиеше со мирно црп... Јас ич несакам да пие антибиотик со мирно црп,ама докториве така викаат кога веќе ќе отиде на плуќа
Исто и нас докторката ни има дадено антибиотик за алергија, ама имаше тешка алергиска опструкција. Секој ден одевме на контроли, 3 крвни слики и сѐ беше во нормални референтни вредности, но опструкцијата се влошуваше. Антибиотикот мислам дека го даваат како заштита за да не се искомплицира уште повеќе, односно да не се развијат бактерии во белите дробови.
Добро,има вака логика, да не се накалеми додатно бактериска инфекција...и кај мојов е од алергиска провокација, цела зима ја проаѓа здрав, а дојде пролет еве го со опструкции,пневмонии..
Кога слузот од носот се слива во белите дробови и настанува отежнато дишење. Ова лаички. @Alishan30 може постручно да ти објасни.
Izvini sto ke ti se vnesam vo muabetot. No moeto vnuce ima isti takvi cesti alergiski obstukcii. Posleden pat vo noemvri napravi opstrukcija, pa doktori te od kaj nas mu davaa 6 dena lendacin venozno, pa go ispustija doma da prodolzi so pancef 7 dena. Deteto bozem se opravi, i za Edna nedela pak spusti, pa ajde sumamed dupla doza 6 dena. Po eden mesec pocna da kasla i da kreva nekoja tapa temperatura do 38.otidoa vo kozle, i tamu mu otkrija deka deteto zakacilo eserihija coli na beli drobovi, blagodarenie na jakite antibioticite sto gi davaa od predostroznost, unistena cela flora vo organizmot. Vo kozle bea hospitalizirani 10 dena, ja resija bajterijata, napravi ja potoa aoergotestovi, deteto alergicno na domasna prasina, i mu prepisaa flixotide da korisri 6meseci postojano. Fala bogu Sega e dobar. Sakav da ti kazam deka ete ne sekogas se dava antibiotik kaj opstrukcija. Najdi si dobar pulmoalergolog i toj neka ti go vidi deteto, mislam deka falea mnogu nekoja doktorkta od sistina, bila mnogu dobra
Ама не му треба антибиотик, воопшто, грло чисто, он добар, само кашла многу и крчи на гради. Денес веќе е подобар. Мислам дека и он како татко му е алергичар, оти само на влажно време е вака. 3ипол месеци беше бомбонче, нит да закашла нит нос да му потече, ништо, ама дома беше, сега градинка и на 4ти ден нос му се растече, на 7ми зариба. Вирусно е, не е бактериски затоа нема потреба од антибиотик. Јас никако не сум за антибиотик од предострожност.
Благодарам Нарциске,доволно е и лаичково објаснување. Моево дете нема ни опструкции, ни шлаем, нит па кашла некако посебно, последниве денови само како да ја дразни нешто баш во грло и како нагон за кашлање да има (незнам како да објаснам). И глава ме боли веќе, колку е досадно и греота. Термин на алерго-имуно имаме за месец и пол, ама пак се чувствувам како лотарија да сум добила со терминот. Оти овде сите доктори имаат полни квоти, не примаат нови пациенти. Башка сум го нашла најдобриот во регионов. Па ќе видиме што ќе биде. Сега кога ќе се сетам, и ние секоја пролет мака мачиме, ама обично било со растечен нос, со чуда. Годинава само на грло удри, сува кашлица. Ај белким како што раснат ќе надраснат.
Ние за алергиска опструкција добивме Зиртек (или Аериус) плус инхалации. Така за два дена беше подобар. од антибиотик нормално дека нема потреба.
Додека да одговорам @NarCis@ веќе убаво ви одговорила. Антибиотикот превентивно е даден за секундарна бактериска инфекција.обично почнуваат како вирусни или алергиски и продолжуваат со бактериски инфекции.затоа е потребен антибиотикот. Опструира-самиот збор укажува на затнатост, некаква пречка за нормално дишење.
@Alishan30 пишав и предходно Вчера пак правевме кс црп негативно леукоцити мирни а малиот хрчи ли хрчи Хрчењето доага и од нос и гради хрчат Вчера ми дадоа сируп Салбутамол и Дохафин Почнав од вчера незнам дали да чекам ден два даали ке се смири или да одам пак Почна многу да ме загрижува хрчи како да свири внатре незнам како да опишам Двапати бронхит ми има фаќано ама вака не хрчел чудно хрчење Нему не му пречи си спие нормално ама мене ме фаќа страв Веке втора недела како тераме вака Незнам што да испитам