Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

@Annath заборавив да напоменам оваа се случува само кога спие кога е во движење нема
    Сепак ке прашам и за тоа

2. Annath

Annath Форумски идол

Нели по возраст иде, не по килажа? Мислам 2 или 2.5 мл беше. Не се сеќавам, ама мислам на моево 2мл му давав, исто 14 кг е.

@blessed.an најчесто не се приметува кога е активно детето. Ноќе знае да прави проблем, и обично децата со зголемен трет крајник имаат проблем со апетитот, т.е слабо јадат.

3. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Majki sto davate za rastecen nos na 19mes dete? 3 den vo gradinka nosot cesma.

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Ние дома сме и сите сме со растечен нос. Јас само спреј прскам, ко ќе ми дозволи, поточно многу ретко. :(

Јас сакав да прашам за крајници. Нема мака, а многу му се големи. И пред да прими вакцина докторката ни кажа дека има зголемени крајници, особено десниот, ама и јас имам видено. Треба нешто да се превземи превентивно и од што се така?

5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Може да има природно големи крајници а да не му прават никаков проблем.ОРЛ специјалист ќе кажи дали се за вадење или не

kristina.k likes this.
  6. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Не помага спреј прскам цело време. Барав за риностоп сируп ама мислам за поголеми деца дека е. За крајници ништо мајка, прати следи ако не прават компликации не чепкајте.

kristina.k likes this.
  7. Mari*

Mari* Форумски идол

Ај дури е муабетот за опструкции да прашам и јас
    Ние од понеделникот примаме 3х12капки салбубронх а ставам и капки во носе
    Денес точно 3 дена со терапијава и без никакво подобрување
    И кај нас крвна слика одлична а 5 дена со тт беше
    Треба да почекам уште некој ден или подобро е да се јавам кај матичен

8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Кога има опструкции, најдобро е да се прават чести контроли, за да се види дали има подобрување, односно дали делува терапијата. Носи го нека го чујат пак.

Инаку сакав да се надоврзам на постот на @Alishan30 дека докторите проценуваат кога се дава антибиотик. Ако има подобрување за 2 дена, најверојатно не е ни толку сериозно. Доколку опструкцијата се влошува од ден во ден и покрај дадената терапија, тогаш се дава антибиотик, затоа што недај Боже може да премине во пневмонија.

M&M, Lolipop23, azelea and 3 others like this.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Нас со опструкции секој ден не слуша докторот. Ако има промени да смени терапија.

azelea, Alishan30 and Mari* like this.
  10. Mari*

Mari* Форумски идол

Блазе вас,јас морам на секое да се јавувам и да кукам за да појдам :envy: мислам им се крева косата кога ќе ме слушнат :|

M&M likes this.
  11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

И ние имавме вакава педијаторка.Хорор 3 дена со тт над 39 за да не прими.Среќа ја сменивме кога почна да се дере како будала зошто не сакав ммр да ја вакцинирам. Сега имаме едно докторче гејче ама срцка:lol:.Не не вратил и без тт не прима да речам кашла одма не примат.Колку пати без тт е била , а со бронхит.На нас обично ни кажувал др ќе инхалирате 3 дена и ќе дојдете пак тој и тој ден на контрола.Ќе ја слушне и ќе каже продолжете уште толку и толку дена со толку и толку капки ,има подобрување.
    Мислам да отидете да го слушне ако нема подобрување да смени терапија.

Mari* likes this.
  12. danichap

danichap Moderator Staff Member

Кога немаше разбирачка со педијатарката на детево, оти нели, јас преувеличувам и не знам, отидов со детето кај општиот лекар на мм. Не не примаше друг педијатар, па морав кај овој.
    После неколку минути само и едноставен преглед виде што е проблемот и ми ги даде упутите што ги барав.
    За глава се фати од игнорантноста на педијатарката и советот да почекаме неколку години.
    Ова за итен случај, не дај боже, како идеа доколку се најдеш во безизлезна ситуација.

M&M, Mari* and Alishan30 like this.
  13. Mari*

Mari* Форумски идол

Ќе се јавам утре да појдиме,ако ме матка да продолжам со салбубронхот ќе пробам и така

14. mariz

mariz Форумски идол

А како се приметува? Малава кашла 4,5 дена, ама така ке се закашла од време на време чудно (грми чудно нз како да опишам), дури еднаш се исповрати шлајм. Тт нема, јаде, пие, трча и сепак си кашла повремено и незнам дали е за на лекар... Ова батко и нешто и има донесено од градинка.

15. Abc07

Abc07 Истакнат член

Ajde i jas da se vklucam i moevo znae da potkasluva. Prethodno triese oci i nose mn ama mn mn po razgovor so maticnata negova pocnavme so zyrtec sirup protiv alergii. Sega noseto ne go trie taka ama kaj ocinjata nema promena. Izgleda ke mora da ispitame ako e alergija na sto e. Nekoja majka slicno iskustvo?

16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Носи ја на доктор да ја чуе. Само тој ќе ти каже. Моиве и двете биле со опструкција, а без тт.

mariz likes this.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ама секое кашлање не е бронхит. Моево кашлаше длабоко, како да вергла. Прав пушач. Нема тт, нема дури ни црвено грлце, едноставно кашла многу.

И нашиов педијатар знаеше да рече ништо не е, и секогаш било ништо, без исклучок. Е кога е нешто знае и он да се јави да праша како е Матео? Тројца се во ординација, сите тројца се феноменални. Вчера пример го слушаше па сигурно 5 мин на тоа место каде што слушна прво опструкции. Од такт ме вади игнорантско однесување, од такво игнорантско однесување си патиме и децата страдаат. Пример сум јас лично што од игнорантско однесување сум качила 30 кила за една година и никој на ум не си ставил.

mariz likes this.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Исто така кашла... грми цела од плуќа, чудно ептен.. дури завчера мааалку и гласот и зарипна како ларингитче, ама нареден ден и пушти. Ама јас па си викав чим нема тт, нема гајле. Ке ја носам да ја слушнат. Мислам дека го исфрла шлајмот, чим и ми поврати.. и тоа доста шлајм поврати.

19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Не мора да значи дека има нешто, ама подобро однеси да ја чујат, затоа што деца спуштаат многу брзо. Малото на 4 месеци сабајлето се закашла 2-3 пати и ја однесов на дежурен. За тие два саати што чекавме таму, разви кашлица и докторката рече дека веќе спушта. По два дена и покрај терапијата, имаше развиено бронхит. Однеси ја, да ти биде мирна душата.

duffi, PUPICA, mariz and 1 other person like this.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Немавме ни ние тт, само кашлаше, слободно можев вака у градинка да го пратам пошто пола деца вака им кашлаат у група, али не ги разбирам како не им е жал децата да им се мачат. Тоа е.

PUPICA and mariz like this.