@Annath заборавив да напоменам оваа се случува само кога спие кога е во движење нема Сепак ке прашам и за тоа
Нели по возраст иде, не по килажа? Мислам 2 или 2.5 мл беше. Не се сеќавам, ама мислам на моево 2мл му давав, исто 14 кг е. @blessed.an најчесто не се приметува кога е активно детето. Ноќе знае да прави проблем, и обично децата со зголемен трет крајник имаат проблем со апетитот, т.е слабо јадат.
Ние дома сме и сите сме со растечен нос. Јас само спреј прскам, ко ќе ми дозволи, поточно многу ретко. Јас сакав да прашам за крајници. Нема мака, а многу му се големи. И пред да прими вакцина докторката ни кажа дека има зголемени крајници, особено десниот, ама и јас имам видено. Треба нешто да се превземи превентивно и од што се така?
Може да има природно големи крајници а да не му прават никаков проблем.ОРЛ специјалист ќе кажи дали се за вадење или не
Не помага спреј прскам цело време. Барав за риностоп сируп ама мислам за поголеми деца дека е. За крајници ништо мајка, прати следи ако не прават компликации не чепкајте.
Ај дури е муабетот за опструкции да прашам и јас Ние од понеделникот примаме 3х12капки салбубронх а ставам и капки во носе Денес точно 3 дена со терапијава и без никакво подобрување И кај нас крвна слика одлична а 5 дена со тт беше Треба да почекам уште некој ден или подобро е да се јавам кај матичен
Кога има опструкции, најдобро е да се прават чести контроли, за да се види дали има подобрување, односно дали делува терапијата. Носи го нека го чујат пак. Инаку сакав да се надоврзам на постот на @Alishan30 дека докторите проценуваат кога се дава антибиотик. Ако има подобрување за 2 дена, најверојатно не е ни толку сериозно. Доколку опструкцијата се влошува од ден во ден и покрај дадената терапија, тогаш се дава антибиотик, затоа што недај Боже може да премине во пневмонија.
Блазе вас,јас морам на секое да се јавувам и да кукам за да појдам мислам им се крева косата кога ќе ме слушнат
И ние имавме вакава педијаторка.Хорор 3 дена со тт над 39 за да не прими.Среќа ја сменивме кога почна да се дере како будала зошто не сакав ммр да ја вакцинирам. Сега имаме едно докторче гејче ама срцка.Не не вратил и без тт не прима да речам кашла одма не примат.Колку пати без тт е била , а со бронхит.На нас обично ни кажувал др ќе инхалирате 3 дена и ќе дојдете пак тој и тој ден на контрола.Ќе ја слушне и ќе каже продолжете уште толку и толку дена со толку и толку капки ,има подобрување. Мислам да отидете да го слушне ако нема подобрување да смени терапија.
Кога немаше разбирачка со педијатарката на детево, оти нели, јас преувеличувам и не знам, отидов со детето кај општиот лекар на мм. Не не примаше друг педијатар, па морав кај овој. После неколку минути само и едноставен преглед виде што е проблемот и ми ги даде упутите што ги барав. За глава се фати од игнорантноста на педијатарката и советот да почекаме неколку години. Ова за итен случај, не дај боже, како идеа доколку се најдеш во безизлезна ситуација.
А како се приметува? Малава кашла 4,5 дена, ама така ке се закашла од време на време чудно (грми чудно нз како да опишам), дури еднаш се исповрати шлајм. Тт нема, јаде, пие, трча и сепак си кашла повремено и незнам дали е за на лекар... Ова батко и нешто и има донесено од градинка.
Ajde i jas da se vklucam i moevo znae da potkasluva. Prethodno triese oci i nose mn ama mn mn po razgovor so maticnata negova pocnavme so zyrtec sirup protiv alergii. Sega noseto ne go trie taka ama kaj ocinjata nema promena. Izgleda ke mora da ispitame ako e alergija na sto e. Nekoja majka slicno iskustvo?
Ама секое кашлање не е бронхит. Моево кашлаше длабоко, како да вергла. Прав пушач. Нема тт, нема дури ни црвено грлце, едноставно кашла многу. И нашиов педијатар знаеше да рече ништо не е, и секогаш било ништо, без исклучок. Е кога е нешто знае и он да се јави да праша како е Матео? Тројца се во ординација, сите тројца се феноменални. Вчера пример го слушаше па сигурно 5 мин на тоа место каде што слушна прво опструкции. Од такт ме вади игнорантско однесување, од такво игнорантско однесување си патиме и децата страдаат. Пример сум јас лично што од игнорантско однесување сум качила 30 кила за една година и никој на ум не си ставил.
Исто така кашла... грми цела од плуќа, чудно ептен.. дури завчера мааалку и гласот и зарипна како ларингитче, ама нареден ден и пушти. Ама јас па си викав чим нема тт, нема гајле. Ке ја носам да ја слушнат. Мислам дека го исфрла шлајмот, чим и ми поврати.. и тоа доста шлајм поврати.
Не мора да значи дека има нешто, ама подобро однеси да ја чујат, затоа што деца спуштаат многу брзо. Малото на 4 месеци сабајлето се закашла 2-3 пати и ја однесов на дежурен. За тие два саати што чекавме таму, разви кашлица и докторката рече дека веќе спушта. По два дена и покрај терапијата, имаше развиено бронхит. Однеси ја, да ти биде мирна душата.
Немавме ни ние тт, само кашлаше, слободно можев вака у градинка да го пратам пошто пола деца вака им кашлаат у група, али не ги разбирам како не им е жал децата да им се мачат. Тоа е.