Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.925
    Допаѓања:
    48.081
    Исто е и моето, бимунал јас му дадав никаков апсолутно ефект, докторот ми рече да му давам бронхо ваксум тред ден ни е ова па ќе видиме. Само самав да ти пишам дека не си сама и дека не е само твоето дете со градинкиве постојано болно, јас немам пиено толку антиб колку што има испиено детето од септември како е почнато;(

На Belabelinakinder му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.772
    Допаѓања:
    13.323
    Извини, но може треба да побараш и друго мислење, можеби за секое разболување не треба антибиотици. Не прави грешка како мене. Јас мојата не ја носам кај лекарот каде што ја носев.

На JoyJoy, Belabelinakinder и elimkd им се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.219
    Допаѓања:
    18.960
    Да да те сфатив добро за да препознаам ако треба. Фала ти

На JoyJoy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.371
    Допаѓања:
    126.338
    Кога имаше спуштено дишеше со мешето и грчеше.
    Сега дишеше нормално со носе,само се случеше грчкање.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.295
    Допаѓања:
    5.203
    Моето е 17м па се надевам дека ќе тргне наскоро пошто ќе нема кој да ја чува.
    Уште од сега имам страв во коски.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.059
    Мајки имам пишувано на темата керка ми долг период се жали на стомак
    Во Мк бевме секаде и приватни и државни и крв и ехо се испитано ми рекоа нема за што да се грижам нема ништо
    Пред 4г е оперирана од кила и од тогаш е на Сонтром има генетски мутации
    Сега сме во Германија и овде бевме на лекар реков дека често се жали на стомак ја проверила само така без его рекоа нема ништо се е бо ред
    Оваа недела нема ден а да не се пожали,денес ме побараа и од училиште дека ја боли стомак детето се вие цело плаче незнам што да барам овде кај да ја носам
    Болката и на средина околу желудник ја боли без прекин и со појаки и послаби болки
    Ве молам ако некоја имала вакво искуство

7. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    797
    Јас имав страшни болки кај желудникот од камења во жолчката.Е сеа она е мн мала не знам дали може да е од тоа.Дај Боже да е се како што треба

8. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.925
    Допаѓања:
    48.081
    Два пати завршивме во викенд во доцните саати на педијатрија, таму стапна нема шанси да не ти препишат антиб со направена обичка крвна слика, во паника сум дала- не сум доктор може стварно требало а можеби и не требало, ама кај што мора мора, последно со висока темп, покачени леукоцити и црп 64 ни даде матичниот антиб

9. Snowflake92

Snowflake92 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.898
    Допаѓања:
    4.811
    Испитајте за хеликобактер пилори ако е мала може да има. Исто може да има и гастритис консултирај се за антацид да дадеш пантопразол знам дека може за деца ама не знам која доза. Се надевам помогнав нешто . Зборувам зошто на едни пријатели детето иста мака имаше уште од бебе и пиеше пантопразол

На JoyJoy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.104
    Допаѓања:
    10.415
    Малата вчера сабајле почн ада повраќа. Бевме на детска клиника,рекоа вирус. Ни даде електролити,пробиотик и капки за смирување на повракањето. Но се што ке дадам она пак повраќа. Пак бев кај матична денес. Вика ок е,не е дехидрирана. Но она пак си повраќа. Што давате ,како да и смирам повраќање?

11. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Што можам да дадам за болки во стомак?
    Само што станавме почна да се жали?

12. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Давај во мали количини, лажиче електролит, па за 15 мин следно лажиче.

На mal.ecka и srekice им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.513
    Допаѓања:
    39.041
    Пробиотик

14. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.310
    Ако повраќа се носи ја на болница да и дадат инфузија

На mira.mira и srekice им се допаѓа ова.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.851
    Допаѓања:
    30.770
    Два саати не давај апсолутно ништо ако не е дехидрирана. Да се смири стомакот од дразби. Ова е совет добиен од лекар за дете што повраќаше на 5 минути. Потоа можеш да даваш со лажице мало по малку електролит и вода на секои 5 минути. Ако продолжи да повраќа после тие два саати пауза (или продолжи да повраќа во текот на тие два саати) одете пак на лекар.

@Neda997 нешто на база на џумбир. Во Македонија има Наусолвит капки и Локомотив сируп и лижавчиња за патување на база на ѓумбир. Во Германија не знам ама можеби има нешто слично. Или нема ништо таму лечењето е преживување на најјакиот. Дома можеш да и ставиш термофорче (или шише со топла вода) кај мешето. На мојот тоа често му помага, некогаш го боли од гасови а тоа помага секогаш (нели и на мали бебиња помага за грчеви).

@mal.ecka нашиот педијатар за вирус не дава антибиотик дури и ако има промена во дишење. Во таков случај добиваме инхалаци со Пулмикорт или Кортаир (и по потреба и Вентолин ако има опструкција). Анибиотик само ако има бактерија. Секој различно. Се надевам брзо ќе бидете подобри.

На mal.ecka, Alishan30 и Neda997 им се допаѓа ова.
  16. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @JoyJoy аууу ќути, до сега се нервирав, педијатарот е пак на одмор, не работи.
    Ја болеше под папокот и слепото црево таа страна, ама многу лошо ја дига цела маса во дневната,мислам дека е од тоа.
    И дадов за болка, и се смири.

17. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.851
    Допаѓања:
    30.770
    Ако се смирило тогаш можеби е само последица на вирусот. Ако продолжи да ја боли откако ќе помине дејството на лекот за болка обавезно лекар (болка од таа страна може да е опасна ради слепото црево).

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Калинаа20

Калинаа20 Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2022
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    47
    Здраво мајки приметив кај малата едното цице и е поголемо од другото, до една година и беа двете поголемки ми рекоа дека е од хормоните мои затоа што ја доев, после годината си беа све нормални но еве сега пак едната града и е поголема од другата а не ја дојам повеке има 2 ипол години ве молам за совет

19. Snowflake92

Snowflake92 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.898
    Допаѓања:
    4.811
    Кога има болја така во стомакот обично не се препорачува лек за болка за да не се замаскира недајбоже посериозна состојба

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    916
    Нас докторката не советуваше кога ќе има такви напади на кашлица навечер да му дадеме авил сируп или зиртек. И вели нека спие тој покриј го и отвори прозорецот да влезе ладен воздух. И немојте да ги греете спалните соби. Пред спиење отворете убаво да се излади и легнете ги. Кај нас тоа помогна

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.