Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. mariz

mariz Форумски идол

Исто малава, како да пеела на концерт 3 саати зборува.. Јас ноќеска од глава до пети утоп! Мокар креветот беше, два пати станав да се пресоблечам, а сум тип што никогаш не се поти... И еве ме 36.6, ваљда толку беше кај мене :worried: :^) А грлото ме гребе од вчера, па може затоа малово така зборува, удира и на грло ова..

Инаку исто, тахикардија имав, забрзано дишење плитко, зимав пуштав воздух во секунда... борба на цел организам. Иста беше и малава, страшно брзо дишеше..

Уште нешто, нека земе сопругот аналгин + парацетамол + вит ц одеднаш. Доктор ми рече вака и вчера вечерта пред да легнам тоа испив, па можно е тоа да го истера ѓаволот од мене :|

Last edited: Jan 2, 2023
  2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Да да обавезно однеси го ќе го прегледаат. Може и му е интересно па затоа да кажува така или да слушнал некаде. Еве мојот татко му го болеше главата и после неколку дена тој се држи за глава и вели ме боли главата :lol: и се смее. Па ме боли ногата намачкај ме .... И слични ситуации.

ni.na and Mother of 2boys like this.
  3. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Како давате прополис? Зедов капки за деца од фитофарм (5%екстракт на прополис во безалкохолен раствор) па ме интересира како се дава?

4. ni.na

ni.na Популарен член

Ааааа да тоа и он го прави и се кога нешто не му се прави тогаш нешто го боли или му се кака и слично:rofl:

Mother of 2boys likes this.
  5. happygirl

happygirl Форумски идол

Синко е со сува, надразнителна кашлица од вчера, и повремено качува темп до 38.
    Почнав со сируп Хербион од исландски лишај од вчера, ама не се смирува.
    Дали за сува кашлица се даваат инхалации?
    Досега го имам инхалирано кога бил пред бронхит за да му се развлажни кашлицата, ама со сува немам искуство.

Да напоменам дека од минатиот понеделник е со сипаница, два дена изгоре од темп додека исфрлање, но потоа се смири и 3 дена немаше ништо се до вчера. Носот чешма проѕирни мрсоли и суво кашлање, од дома седење.

6. Lisandra

Lisandra Популарен член

Од возењето е изгледа, мојот така повраќа ако има кривини, после цел ден стомачето му е вознемирено.

7. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Денес е добра.
    Минимално и давав храна.
    А она и така слабо јаде, вчера убаво си ручкаше ама се исповрати.

Анима ли шанси грлото дани е црвено па од тоа да повраќа? Пошто вечерта кога поврати она плачеше липаше, како да и се затна носето.

8. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Можно е од црвено грло да повраќа. И се има случено на ќерка ми.

brm_brm likes this.
  9. Lisandra

Lisandra Популарен член

Ако и е црвено грло и ја боли нема да сака да јаде, плачи и мојот кога повраќа и му се затнува носе. Денес како е?

10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Денес е ок. Не повраќаше.
    Еден период во денот кенкаше за спиење и како да доби нагон, ама не поврати.

А за мене лек кажувајте... само навечер ме болат крајниците. При зборење и поголтнување е ужас.
    Пред една недела пиев антибиотик за црвено грло. Сега пак ова ме закачи

Lisandra likes this.
  11. Lisandra

Lisandra Популарен член

Септолете помага, но ангал зедов спреј ко ме болеше одма помина да пробаш.

brm_brm likes this.
  12. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Мајки малата (2год и 2 месеци) кашла скоро цел месец, од синусите секрет ѝ се слева и го искашлува (влажна кашлица). Особено после трчање или наутро, инаку убаво спие, убаво диши на нос, не кашла ноќе. Носена 2 пати на матичен, бели дробови чисти, грло супер. Брисеви направени од нос и грло нема ништо. Вториот пат матичниот ми даде инхалации pulmicort (да не го прашав дали треба да инхалира веројатно ќе ме испратеше така без ништо) ама мора ли кортико да се? Можам да ѝ правам некои инхалации на природна база нешто, да ѝ се разреди секретот, а да не се кортико? Не видов дека ми напишал кортико и ми беше глупаво да препрашувам и да се правам паметна. Почнавме со физиолошки да инхалираме ама не ми гледа како да има некој ефект. Што им давате во ваков случај?

babydust likes this.
  13. elimkd

elimkd Форумски идол

Искрено ништо не му давам на своја рака, ако ви рекол со кортико ондак инхалирај ипак доктор е

Lovebug01 and Mother of 2boys like this.
  14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Мое лично мислење, иако не сум доктор.
    Чим сте испитале се, а сеуште кашла, ви дал докторот кортико за да ја смири кашлицата.
    Кортикото не е лек, туку во овој случај ќе ја смири дразбата.
    Чим долго време кашла, се мачи, а и доктор ти дал, инхалирај.

Lovebug01 likes this.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Кортико се дава во случаи кога кашлицата трае долго, за да го сопре тоа што го предизвикува, да контролира и да не дозволи повеќе да предизвикува кашлица.
    Само ми е чудно што ти дале pulmicort, тие ги даваат за спуштено на плуќа. Вака за нос и грло даваат дексазон обично.
    Кога син ми кашлаше месец и пол без да спушти на пуќа, прашав за pulmicort, ги нема кај нас ама имаше кој да ги земе од Врање, така ми кажа матичен.

Lovebug01 likes this.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Ако инхалираш само со физиолошки, исто како ништо да не правиш. Мора да ја смири кашлицата со кортико. Мене во вакви случаи кога кашлал синко (дека него го фаќале така кашлици по месец да трае), ми давале и Летизен дури да пие најмалку 10 дена. Кај него смируваше Летизенот, што значи било алергиски. Така да може да е и кај неа алергиски. Да не си сменила нешто пред месец дена? (Прашок, милениче ново, некој освежувач и сл), ако не, може е од воздухот, види го какво е...

Lovebug01 and MilaSs12 like this.
  17. ni.na

ni.na Популарен член

Искуство со уртикарија? Вчера се опипа и го чекаше на итна го боцкаат урбазон ми рекоа дома со лоратадин да продолжам. Денес а се затопли или се изнервира го фати жештина одма се исфрла вика не го чеша ама страшно изгледа. Го однесов пак ми викаат не е за инекција да продолжам лоратадин не е за дополнителни испитување... сте имале ли искуство дали да правам алергија тест или крвна слика не но знам од што му е 2 год е се јаде.... полудев колку страшно изгледа

18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Мене ми кажа матичната rupafin, бил многу поефикасен и дејствувал поинаку од другиве како цетиризин лентрика итн.
    Кај син ми беше од антибиотик.

ni.na likes this.
  19. malecko5

malecko5 Популарен член

Мајки дали давате нешто за влажна кашлица? Детево 4 дена изгоре оф темперстура 40, спорет кс испадна бактериска инфекција, направивме и брис од нос и грло се покажа стрептокока пиогенес, пиеме панцеф плус инхалации три дена со физиолошки и дехаметазон, сега продолжив само со физиолошки ама детево затнато во носе и кашла страшно многу и фатено му е гласчето.

20. mariz

mariz Форумски идол

Сама ли продолжи само со физиолошки? Терај како што ти рекле, да не спушти на плуќа. Време треба, ќе помине...

Спрејче во нос ставате?