Мене температура до 38,5 не ме загрижува. Од овој вирус 40.2 ми качи. Претходни вируси ги поминувал без чорапи со оцет, сега прв пат ставив.
Мајки дали на стиснато се става нешто син ми синоќа си стисна прст на вратата од колата Незнам ни јас како додека јас излегов оф другата страна тој почна да плаче Показалецот само ноктот му е црн и прстот сега му е многу тврд нормално е така ? Прв пат имам вакво нешто па незнам дали некако можам да му помогнам сега треба и на школо да иде Цела вечер не спиеше добро се будеше и кажуваше дека го боли
Може ли од инхалации да се влоши кашлица? Во саботата ни препишаа инхалации со кортиар ама еве трет ден и полошо е. Продуктивно кашла и многу често, се откорна.
Знам ама него веќе му беше таква кашлицата и пред инхалацииве, сега само се зачести. Ај ваљда така треба.
Така се слуша, разводенето повеќе хрчка. И ја се исплашив и прашував лекари. Однеси го на слушалка да го чујат.
За два три дена кај нас се смирувала кашлицата, не целосно нормално, види уште денес како ќе е, и ние како мајки ич немаме трпение сакаме за ден два да оздрават
Знам, трпениево ми е 0, од октомври навака цело време е болен, а уште не ни оди во градинка. Денес е 3 ден од инхалации, затоа ми е чудно, друг пат после ден, два се смирувало па затоа... Фала ви.
На малата 2 години и 9 месеци на грешка ( сум ги измешала кутиите) и дадов витамин Ц за возрасни. Да ја носам на доктор? Ексик веќе
Здраво на сите. Прашувам во име на моја пријателка, дали некој давал на дете од 4 години и 7 месеци парацетамол таблета, детето има 22 килограми и 600 грама. Ок ли е да се раствори пола таблета, детето одбива да пие сируп, ако му се даде на сила го повраќа, чечињата ги исфрла. Фала ви.
Што најмногу ви помогнало при секрет во нос, позадински? Значи не тече носот туку позади му се затнува. Друг симптом нема, ама сакав да го решам пред да испозалепи на него свашта во градинка. Викендов го инхалирав два пати дневно со физиолошки и успевав да извадам дел со пумпица или кога дува. Чаеви топли нудам да пие.. Друго нешто има што помага да се разводени?
Ок е, само види со дозата, консултирај педијатар. Ама мислам дека ќе може. Мене матичен лекар за дете од 20кг ми рече да дадам 3/4 од таблетата, затоа прашај прво за дозата.
И јас од немајкаде ставив и алкохол , чорапи , компири редев , се ова првпат , ама џабе. Давам антипиретик јас на пониска темп. од др. причини…. Така ти се чини дека разводенува секрет , но еве го мојот спуштил и покрај кортиар од вторникот…. Сепак мора да го слушнат.
Прекинува ли некогаш разболувањето или сите деца пијат антибиотик на две недели? Идеше една недела во градинка заврши со антибиотик, пак тргна пак антибиотик. До кога вака ќе се тера? Стануваат ли поотпорни?
Стануваат поотпорни, да. Кај нас најкритични беа првите 6 месеци, 4 или 5 пати пиеше антибиотик. Следната година само 1 и тоа баш кога паузираше градинка, не беше од градинка. Од овој септември навака немаме пиено антибиотик. Пу пу пу
Стануваат, е сега кога, зависи од самото дете. Нема некое правило. Мојата е 5и3 месеци. После короната(праеше пауза од 1 година) кога тргна у градинка не се разболе 6 месеци. А после тоа многу ретко и не така страшно како до 2 години. Пролетоска пак беше на 2-3 недели со блага тт. Од јули навака е ок, тогаш имаше ковид. Цел декември кашлаше, искрено не ја однесов ни на доктор се консултирав по телефон, кога ми стана кашлицата сомнителна(во смисла загрижувачка, лично мене лоша) ни даде сируп за искашлување. Антибиотик има пиено вкупно два пати. Зошто многу е битно за што се дава тој антибиотик. Многу често сега препишуваат за се буквално, кашла, антб, црвено грло антб... Посебно не за антибиотик без кс и брисеви. Антибиотикот само го слабее имунитетот. Кои се причините поради кои ви препишуваат толку антибиотик?
Немам поим, му прават стално крвна слика и брисеви. Идеме и кај нашиот лекар и во Систина за викенд кога е болен.