1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.807
    Допаѓања:
    2.840
    Мајки син ми имаше затнат нос подолго време одвај се чистеше, сега уште е носот така но почна многу да кашла посебно навечер по 5,6 пати во ноќта, ќе го носам утре, но дали е во ред толку да кашла, дали е ларингит или од носот му слева надолу, нема шлајм и шо можи на природна база да се дава да се смири има 2 год, инхалации не можиме да правиме се одерува од плачење

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Јас знам дечиња што пројдоа 7 дена без антибиотик.
    Знам и секундарно бактериски ако си носеле некоја, се активира таа ама тогаш има покачени леукоцити и ЦРП. Па тогаш антибиотик.

Не сум доктор, не те советувам да не ја слушаш докторката, сепак е докторка, само споделувам зашто те сфаќам и сум била на твое место.

На Mother of 2boys, MilaSs12 и Kolache na mama им се допаѓа ова.
  3. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    1.595
    7 дена температура 39-40, крвна слика супер, направена два пати во тој период, брисеви чисти , без антибиотик. Електролити, многу вода, Виранто и пробиотици тоа и беше терапија. Да не се сомнева на нешто плус?

На Kolache na mama и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. Snowflake92

Snowflake92 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.898
    Допаѓања:
    4.811
    Не би дала антибиотик

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.022
    Допаѓања:
    1.854
    Како симнувате побрзо температура кај деца 4г? Нозете не се топли за да ги ладам, оцет со сода ли се мачка по телото?

6. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    2.828
    Не, ништо друго не спомна. Утре и ние ќе повториме кс. Добро ме потсети за пробиотикот изумив да го дадам.

На Cherry79 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.295
    Допаѓања:
    5.203
    Виранто од која возраст се дава? И во какви случаи, како се дозира?

8. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    1.595
    Над 1 година. Во случај на вирус, настинка и грип. 2*5мл дневно се дава, тоа е препорачана доза.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.295
    Допаѓања:
    5.203
    И за најмалата дозволена восраст?
    Да си набавам за сваки случај

10. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.151
    Допаѓања:
    5.701
    Моите пиеја Виранто прв пат на 9м. Матичната го препорача. Дозирањето како што веќе ти пишале 2*5мл.

11. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.059
    Мајки пишав денес но еве ме пак
    Керка ми почна многу да се жали на грло, плаче вели дека неможе да голта неможе ништо да прави
    Не е мала голема е и кажува дека има јака болка
    Пред околу два месеци исто ама не беше толку многу
    Бевме попладнево но ништо док рече малку црвено повеќе течности и да шетаме на чист воздух, незнам овде навистина ништо не дават
    Прашав за крвна слика рекоа дека нема потреба
    Јас си имам од Мк три антибиотици не растворени но некако ми е страв да дадам на своја рака, а од друга страна гледам дека навистина многу ја боли
    Имав лижавчиња од Мк и спреј еден од овде за грло но ми вели дека се повеќе ја боли

12. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    1.595
    Јас секогаш имам во фрижидер Виранто. 30 дена од отварање се чува. Според составот тоа е бустер на имунитетот. Истата доза е и за најмала возраст.

13. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    1.595
    Нема зошто да даваш антибиотици. Убаво ти кажале. И овде не даваат антибиотици така лесно некои доктори, пример мојов педијатар. Почни со ладно нешто, сладолед, смрзнато овошје. Јас правам сладоледи со грчки јогурт и пасирано овошје во калапи за сладолед. Без разлика што не е ларингит убаво делува ладното на болки во грло. Лимон со мед или без сеедно. Многу течности и ќе видите како ќе биде. Штом нема температура нема потреба од крвна слика. Мојов педијатар и на крвна слика да покаже дека е за антибиотик проверува кога последно пиела антибиотици да не биде во брзо време.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  14. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.295
    Допаѓања:
    5.203
    Фала мама.Наскоро ќе почнеме со градинка па страв ме фаќа, да си имам.Се дава ако тече нос пример или?
    Колку дена се дава?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.267
    Допаѓања:
    1.298
    Ние го набавивме и одма го фрливме :x Ич не го сака , се утепува плачејќи

16. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.151
    Допаѓања:
    5.701
    Се дава при први симптоми на настинка/грип. Јас давав по една недела или додека траат симптомите.

17. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    1.595
    Само за нос не сум давала, ама ако е нос, поткашлува, малку покачена температура, да, сум давала. Денови незнам , не внимавам на тоа, пола шише некаде, ете откако ќе оздрави уште еден ден. Еднаш беше ептен болна па цело шишенце го потрошивме по препорака на педијатар. Нема штета од тоа, ама па не би го давала за се и сешто.
    Мојава го обожава, па уште кога ќе и го дадам директно од тоа пластичното капаче за мерење наздравува и на екс го пие.

На brm_brm и sani99 им се допаѓа ова.
  18. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.059
    Да знам и јас не сакам многу антибиотици
    Немаат пиено антибиотик скоро 2 години и двајцата поминувале така само со инхалации и некој сируп за кашлица или температура ако имаат
    И болките во грло некогаш сме ги минувале лесно, но сега гледам дека навистина и е тешко преку ноќ стана околу 4 пати доаѓање кај мене неможе уста да отвори и само со прст ми покажува
    Не отиде на училиште незнам зошто се плаши да зборува и да ја отвара устата едноставно само солзи и течат и со рака покажува
    Јас знам дека боли но не сака да соработува прв пат оваа ни се случува до толку да ја боли
    Сепак ти благодарам на советите што можам да дадам

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.573
    Допаѓања:
    3.814
    Некој спреј да земеш од аптека со прополис и мед, ќе кажеш дека е за дете и ќе шприцаш директно во грло. Гаргара со солена вода, со лимон и сода, куркума и малку вода, ако имаш и чист прополис можеш со малку вода да раствориш и гсргара да прави и после да плука.
    Чај од жалфија гаргара и може и да пие засладен со лимон и мед, ѓумбир изрендан во зовриена вода да пие како чај само што лути и за деца е малку за никаде, а најефикасен е за грло.
    Ете неколку природни работи кои може да ги прави со оглед на возраста По неколку пати на ден, нема штета, се е тоа природно што може и да се јаде. Пробајте па ќе видите дали нешто ќе фати од тоа.
    Со помин мека е.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  20. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.059
    Прскам спреј имам, исто и чист прополис капки имам но не ги сака ке пробам тоа во вода да ги растворам па да прави гаргара. Ти благодарам на советите со нешто ке пробаме од оваа се надевам ке ни помине бар малку

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.