Колкаво е дете? Ние пројдовме. Ќе ви кажат на инфективна. витамин Б треба повеќе, да се пази на храна. Генерално колку е помало детето, полесно поминува.
Во вторник завршен антибиотик денес пак температура кашлица се со ред исто, можно е нов вирус или лечено недолечено...полудев
Знам за многу бебиња што минатите недели пијат антибиотици за кашлица. Такви се вирусите сега, кашлицата трае подолго. Не давај ако не укажува крвната слика дека треба. Буквално истото се случи со едно бебенце блиско, амоксиклав, па панцеф и еве пак кашла.
На крвна слика евр бактерија сега излезе ама без брисрви ни дадоа амоксиклав незнам дали да почнам или брисеви да правам прво, плус он и со температура е и остро дишење рекоа
Направи брисеви и според антибиограм нека пие, која е поентата инаку. Плус за остро дишење не знам амоксиклав колку е ефикасен.
Јас би направила брисеви па отпосле терапија да се одреди. Шо ако амоксиклав не ја лечи таа бактерија? Џабе пиење
Mojata dur cekam brisevi spusta na pluka tkaa da jas pocnav zemi bris i davam sirup dur cekam rezultat. Ako treba da go menjam antb ke go smenam mada dosta od niv se so sirok spektar. Bolje mi e da smenam nekolku pati ako treba mada ne se desilo do sea nego sekogas da mi spusta pa posle ventolin inhaliraj pa use ne znam sto uspat em dete se maci
Има температура и многу кашла докторката вика подобро е да почне него 2 дена да чекаме брисеви па да спушти на плуќа
Му дадоа и кортаир инхалации тој за дишењето помагал до сега да се смири незнам веќе минатата недела беше вироза 10 дена температура не му даваа антибиотик за на крај воспаление на грлото да има и пак со антибиотик заврши сега ова... умрев
Да, најдобро е да се почне ама да се направат брисеви во меѓувреме и по потреба да се смени антибиотикот.
Мојот испи панцев, уште кашла не знам дали е оздравен многу. Некој вирус беше малце спушти на плуќа. Темп нема сега, го допи антибиотикот следно шо е ако се врати пак состојбава, и ме интересира дали на црп ако е во ред се брис се прави?
Ако температурата е предизвикана од бактерија, црп ќе биде покачено значи логично е да направиш брисеви. А може да има бактерија, црп мирно значи бактеријата не прави проблем и нема потреба од антибиотик. И трет случај, црп може благо да се покачи од вирусна инфекција и тука мислам докторот треба да процени дали е за антибиотик според симптомите што ги дава детето. Сума сумарум, добар доктор си треба. Големиот кашлаше скоро цел месец, една ноќ не извади од памет со страшна ларингитна кашлица. Се смири со инхалации, давав сируп од бел слез 5 дена и го исфрли шлајмот, па две ноќи пред легнување му давав Летизен и носето прекина да тече. Буквално вака се излечи.
Па од бацување односно лижење се и сешто. Мали деца во игра менуваат играчки, се гушкаат, се лигават, се ставаат во уста (пример вчера внука ми од 3 години лижеше ограда во игротека, син ми на 7 годни уште става прсти во уста) и така.
Има од freezyderm first aid butter се вика. Помага при удари, намалува оток и спречува правење на модрици. Мислам дека не се става на отворени рани.
Малиот од синоќа со тт 38 или 39, давам парацетамол, ама го плука, одвај на сила. Кс добра освен леукоцити 5. Кашла кога ги искашлува шлајмовите, онака не кашла, за да ги исфрли само, ги поврати на давањето сируп. Има ли дете што воопшто не може да пие шируп и цело време терате со чепчиња. Докторката вика грип, нема на плуќа се уште. Освен ц, д витамин друго ништо не даде. Има над 8кг, да давам чепчиња од 150мг многу ли е, некако овие од 80мг малку ми се чинат. Грлото малку црвено, не јаде ништо освен млеко. Колку дена само на млеко може да тера.