Се разбуди со двете очиња затворени, за кратко после тоа ги отвори. Беше настината со температура и уште кашла. Можно е да е реакција на тоа или ова ние сега нешто друго? 14месеци е мислам голема е за затворен солзен канал или и тоа е можно?
Не мора да се црвени за конјуктивит. Или може подоцна да зацрвенат. Секако консултирајте доктор за терапија. Нас ни давале или тобрекс или тобрадекс иако најубаво е да направите брис пред да почнете со терапија и редовно чистење со физиолошки и стерилни газички
Како што кажа Кукличка се испитуваат бидејќи често мононуклеоза ги качува, меѓутоа со тек на време се нормализираат, нас од прв ден превентивно ни дадоа Б комплекс, бидејќи ако не се покачени многу само Б комплекс даваат за ензимите. Сигурно ќе ви проверат, ако не, побарај си сама, и секако полесна храна периодов избегнувајте јајце и пржени работи.
Мајко искуство со бактериите на крна слика не покажа ништо а на беисеви чекам резултати. Не и дадоа антибиотик ама еве после 3 дена инхалации само почна и температурата мислам дека е бактериско пошто брат и имаше а оно само со нас е мешана неделава ми е страв да не спушта на гради што тек сега качи
На колкава темп давате далерон/чепче? Од вчера беше со 38, денес му ставив чепче веќе кога качи 38 со 7. После тоа го туширав, и пред малку имаше 38. Ама сега пак е топол и ми заспа. Да му дадам ли сируп? Логично ми е да му дадам зашо во сон може уште повеќе да качи. Како математички равенки да решавам.
Има секрет од нос? Ако има од тоа може да е,да се враќа и да избива од очи. Нас така ни објасни педијатарот. Ни даде и капки за очи,не сум сигурна што стававме. Но може и да му капнуваш физиолошки по една капка со шприц.
18 месеци Има тт и вечерва почна многу да кашла Како да му помогнам вечерва? Па утре ќе одиме на педијатар. Ако се влоши ќе отидеме и ноќва на итна ама сега за сега како да не треба. Ама многу силно почна да кашла и не може да спие. Не знам што да правам.
Сируп се дава кога ќе престане да крева тт. Додека крева тт ладни му се дланки и стапала. Кога ќе престанат да бидат ладни тогаш значи преостанало да крева тт и давам сируп. На 8 саати. Ама ако дадеш парацетамол и крене тт за 4 часа тогаш даваш ибупрофен. Значи наизменично парацетамол и ибупрофен на 4 саати.
Ако е 38 и мирно спие не се дава ништо. Над 38.5 се дава антипиретик. И тоа откако ќе качи температура. нема математични равенки нема ништо. Над 38.5 толку. Втора опција е ако е многу малаксано детето или се жали на болка (пример пишти од болка во уво). Тогаш даваш за смирување на болката. @gjoker4e касно одговарам ама ако многу кашла следен пат пробај со поткревање на подлогата на која спие детето. За помали сролан пешкир па под душек да се поткрене, за поголеми со перниците играј. Кромид под глава и влажен воздух (да испарува нешто околу детето или влажна крпа на грејно тело) и нешто што олеснува дишење имај дома (Expulmo или Mucoplant се тука такви. Ова второво може го има во Германија, инаку Expulmo е над година дена, а Mucoplant над 3 години).
Ako e preku 38 davam. Koga e budna ja osekas topla ston pocinja da kenkka da i se prispiva a ne e regular vreme za spienje i davam. Koga spie na 38, ne cekam 38.5 od strav da ne se uspijam pa kaci poveke vaka pomirna e nokta za dvete
Јас сум давала и на 38 температура, ретко крева над 38.5. Ако омалакса давам обично вечерта да спие полесно. Во консултација со педијатар.
Рацете му се грч ладни како мраз. Дали тоа значи дека ептен многу ќе крене тт? Не му беа до сега до олку ладни. Стапалата не му се сеуште.
Ви се случило ли кај децата 2 дена температура до кај 38.7 , следниот ден се најнормално без тт, после два дена пак 38.5?! Имаат ли крај вирусиве и болештииве?
Стомачен вирус периодов има? Ми плачеше од јака болка поголемово (скоро 8г), и се исповрати и заспа. Пред да заспие уште го болеше стомак...