Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.248
    Допаѓања:
    4.914
    Син ми за воспалено уво почна прво со трицеф, 5 дена пиеше, па после сумамед 2 дози уште 6 дена па Панцеф на крај уште 10 дена, го отруја со антибиотик едвај му помина.

2. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    2.292
    Уфф греота, жал ми е. Цело време ли имаше болки и температура?
    И не ми е јасно, тестираат значи кој антибиотик ќе помогне?!
    Мене ми спомна еден во саботата Амоксицилин, ама не му давав и од ноќва почнав со Трицеф, рече 7 дена утрово по 2 пати на ден

3. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.248
    Допаѓања:
    4.914
    Многу јаки болки имаше и температура, пишував во друга тема воспаление на уво, и долго траеше скоро цел месец

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.173
    Допаѓања:
    107.271
    Те читав и пред тоа кога си побарала локален антибиотик. Зошто сами барате? За уво се работи, во глава е, не ви е страв? Уво боли страшно, ти иде глава да акнеш од ѕид, а тоа е дете... што знам, некако не е за бирање по желба антибиотик или капки... Давај Трицеф и не му се мисли, тој е еден од подобрите антибиотици, сеуште, само од него успеваме од прва да излечиме состојба без притоа да се направи рани на газето.

На JoyJoy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    2.292
    Излезе дека тој локалниот бил посилен и се давал кај повторувачки воспаленија во уво. Секако го имав трицеф дома и го почнав уште вчера, се надевам ќе помогне
    Инаку не барав сама, само го прашав дали постои и му кажав дека има реагирано на пеницилин. Можеби затоа ги препиша.
    Секако дека сакам детето да ми оздрави што побрзо

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.173
    Допаѓања:
    107.271
    Не ме сфаќај погрешно, те молам, ама на ум не ми паднало да се сомневам во одлука на доктор, што знам, затоа и чудно ми е. Ако доктор рече треба антибиотик, треба и тоа е. Иначе локално лечи болка, воспаление, а ако има бактериски процес не помага локално. Од лично искуство ти кажувам. А поболно е да лечиш уво со капки локално отколку со антибиотик, секоја капка ко олово се осеќа.

На Pacient srna, elimkd, JoyJoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    2.292
    Не те сфатив погрешно. Секако дека многу пати сум се сомневала во мислење од доктор. Но, и покрај тоа сум следела инструкции, ако не сум имала можност за второ мислење.
    Тоа беше во саботата вечер на детска амбуланта препишано, плус дека викенд. Инаку овде праксата за деца над две години е да се почека 48 часа, да се третира само болката и ако тогаш не помине се вклучува антибиотик. Тоа утрово ми беше потврдено и од матичниот ама штом сме почнале да продолжиме со Cefpodoxim (Трицеф).
    Мене нешто не ми даваше да чекам

Последна измена: 13 февруари 2023
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.173
    Допаѓања:
    107.271
    Не знам дали си имала мака со уво ти, како возрасна, тоа е неподнослива болка, ти доаѓа да се треснеш од ѕид. Јас имам многу пати страдано од болка во уво и ти кажувам од искуство, побрзо лечи локално антибиотик ама помачно е, секоја капка ја осеќаш болно и неретко само максираш инфект, а со орален антибиотик широко делуваш и не само на уво туку и на нос и грло делува и потрајно се решава ситуацијата.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.112
    Допаѓања:
    124.350
    Кај син ми последно трицеф не помогна само сумамед.
    Претходно па со две дози амоксиклав , зависи колку е воспалено.
    Мене кога и да прашам за нешто локал во уво ми имаат кажано на орл дека подобро е вака, а некогаш ни давале декса со неоминицин капки, зависи од проценка на докторот.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. A❤G

A❤G Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2023
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    107
    I mojot sin bese isto jas ti ja preporacuvam kremata weleda od samo dve mackajna odma bese dobar I poveke mij go namesto maramici da koristis kremata ja ima po apteki za deca e jas vo zegin ja kupiv ke spomnes deka e za pelenski osip

11. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.699
    Кандида се храни со шеќери. Во тој период намалите шеќер. И Канестен мачкај. Што имаш препорака пд педијатар?

12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Не конзумира скоро воопшто шеќери. Само овошје јаде, благо нема јадено долг период, и кога јаде тоа е само една крем бананка. Матичниот ми препиша белогент и канестен во комбинација.

На Cherry79 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    4.965
    Син ми во неделата беше искасан на грбчето и нозете од нешто, најверојатно од пајак, алергија му се појави на кожно му дадоа лоратадин, сношти се напи втор пат од лоратадинот сабајлево овие му се појавија нови само на челото и рацете, како бледо црвени флеки малку се сеќаваат на допир. Дали имате искуство од шо можи да е?? Ме чуди шо и со сирупот му излегваат пак нови :doh::doh: 6A734FF7-5E90-4D47-9DC0-7A0209FCFA75.jpeg 89079EE8-C830-44C6-8C75-E468C24B3F02.jpeg И ако е од храна одма треба да јави реакција?? Тој ништо ново не јади, воопшто нејки ни да проба нова храна, ама вака е од ко стана

Последна измена: 14 февруари 2023
  14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.699
    Нема друго што , тоа е тоа. Со лесно.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    1.699
    Имам искуство со себе. Ме касна нешто ми потече цела нога. Бев до аптека да земам нешто за мачкање, апотекарот ми рече ти си за на Итна не за во аптека. 4 дена примав синопен инекции. Тек после третата доза престана да ми отекува местото и да ми излегуваат нови отоци. Мене само на ногата ми се појавуваа во околина на каснатото место. Консултирајте те се со педијатар за секој случај.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.618
    Допаѓања:
    4.965
    Ок фала ти. Ке го однесам после да го ѕирни матичната втора смена е, само не ми беше јасно дали е нормално да излегваат нови црвенила, ама затоа се пие 5 дена сирупот сигурно. Си реков кој ке ја превртва пак цела куќа да барам бубачки, ова на каснато од пајак ми личеше и вистина најдовме мало пајаче кизнај од кај го донесе, а овие денешниве црвенила не ми личат на каснато...

17. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    771
    Допаѓања:
    562
    Здраво! Дали знаете дали Др.Данило Нонкуловски, невролог педијатар прима со приоритетни упати, или мора термин со оглед на тоа што се 3ца доктори за цела држава..? Ѕвонам од сабајле на некој број оставен на страната, никој не крева. Благодарам

18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.354
    Допаѓања:
    5.242
    Да, прима со приоритетен.

На snegce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.299
    Допаѓања:
    1.448
    Септаназал прскате во носето кај дете? Април ќе ппрај 3 години а е затната а мрсули не излегуваат од носето. Купив во аптека и аптекарките шубе ми напраја да не давам, а не можи да заспие, се осеќа дека и е постепена слузницата.

20. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.416
    Допаѓања:
    2.922
    Да, прсни ја да не се мачи.

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.