Ние јадеме ова све, еве веќе 3 месеца како има осип. На тестот од Авицена излезе траги од рак, рекоа дека е тоа риба, па не давам. Плус, телешко, оризови галери, пченкарно галери, пченка. Утре ќе барам упат за на клиника, може таму ќе имаат некои реагенси за алергија.
Види прво како ќе расте косата, да не порасне таму. Да не е дека кратко шишан, главата си има нерамнини (што е нормално), па машинката да фатила повеќе. Сум приметила и кај моето вака, баш утре ќе ти сликнам (тазе е шишан и он).
Majki zdravo jas se izedov ziva malata ima godinka stoese samo pokraj krevetot i se svrte dur da ja zadrzam jas nz ni kako mi se svrte naednas mi padna stranicno na glavceto ama na laminat, tropna silno placese ama se smiri odma posle toa gledase crtani se smeese piese vodicka i sega zaspa, ve molam kazete mi se plasam da ne imaa nesto pottres nedaj boze od padot nz sto da pravam ?
Синоќа и ќерка ми падна. Како што седеше до мене на гарнитура, секунда се свртев на син ми вода да му дадам , салто направи и со глава доле Седев цела ноќ ја набљудував, заплаче одма , не повраќаше , весела цело време само се исплаши од падот и плачеше Мене животот ми се скрати
Панелот за инхалаторни, со грепкање му го направија на синко во Букурешт кај Билјана кога го носевме. За другите незнам дали ги има, кај нас сомнежот беше за овој панел и само тој го препорачала докторката
Мм беше со него. Според него ок била докторката. Мали немаше во моментот активна состојба, бевме зошто препорака беше и од матичната и од козле да провериме алергиски да не му се нападите. Начелно мм и објаснил што се случуваше, го прегледала направиле тестови и дала препорака. Бидејќи тестот е чист, нема алергија на ништо од респираторниот панел, останува претпоставка дека било вирусно. Во иднина да не трчаме на итна да го боцкаат урбазон туку да пуштиме одма инхалација со кортико (пулмикорт, кортсир, што и да имаме) и да третираме дома.
Да и ние кога имаше напади, нема друго чаре. Ама ние од паника и на дежурен носевме, а таму ако влезеш обавезно урбазон боцкаат. Среќа он седи мирен за инхалации па проаѓаат. Пулмикорт и кортаир имам нон стоп дома
Женски се бориме со малото од вчера со температура, вчера цел ден не се симна од 38, вечерва на секои 4 часа качуваше до 39 со што му давав далерон.. Еве и сега спие и качува пак, ама јас вечерва му дадов 3 дози ( една во 11, една во 3 и една во 8 сабајле )... А гледам препорачливо е 4 дози на дневно ниво. Секако ќе идеме на педијатар да стане, ама дали додека спие да му дадам уште една доза? Сигурно ќе качува уште ако не му дадам Да напоменам, пробавме и со масажа со алкохол, и туширање, ама ништо не помага, на секои 4 часа тој пак крева.
Јас не спиев цела ноќ бев со кафе во рака до неа и си преплакав На што ти рече матичната да внимаваш?
Не смее да се надмине препорачана дневна доза. Имај на ум дека се што е под 38.5 се смета за температура за која не се дава антипиретик (лек за температура). Значи ако детето не е премногу малаксано и со многу болкии и има температура под 38.5 не се дава лек пред да поминат 6 часа (ако е парацетамол - како што е Далерон). Ако качува над 38.5 или не спушта после давање парацетамол тогаш даваш ибупрофен (БлокМакс или слично) после 4 саати од дозата на парацетамол (потоа со ибурпофен продолжуваш на секои 8 саати зашто е појак). Втора работа е што на пример моето дете на Далерон не реагираше, а на парацетамолот од Алкалоид реагираше (не знам ни сама зошто кога би требало да е ист лек). Од домашни начини на спуштање температура пробај чорапи натопени со оцет на нозе, снеф на нозе, рендан компир во чорапи. Оцетот обично многу ми помага и мене и на детето. Секако детето да е облечено во лесна облека и да не е премногу покриено.
Фала - јас сепак му дадов, многу брзо ми крена - во рок од 15мин од 38.5 на 39.5. Бевме на педијатар, воспалени двете ушиња. Претходниот пат кога имаше температура на 39.7 му дадовме блокмакс, и спушти на 35.4, од тогаш ми е страв да му давам пак. Сега ќе чекам макс што можам до вечер, сепак и антибиотик се напи, се надевам ќе му е подобро. А и омалаксан е цел ден...
За повраќање во козле можам да одам во 2h 5 пати поврати никогаш не повраќа немам ни што да му дадам освен електролит?